Geschreven door 18:11 Noord-Amerika

Hiken door het adembenemende Glacier National Park in de Verenigde Staten ??️?

Glacier

De Verenigde Staten staan bekend om de vele nationale parken die het land rijk is. Vanwege de enorme omvang van het land, vind je er eigenlijk alles: rode woestijnen van Monument Valley, de bosrijke gebieden van Yosemite National Park en natuurlijk het vulkanische Yellowstone. Eén adembenemend park is echter onderbelicht: Glacier National Park. 

Zonde, want dit stukje ongerepte natuur laat je stijl achterover slaan. Met blauwe meren, prachtige bergen, uitdagende hikeroutes en zo nu en dan een wild dier, is Glacier National Park misschien wel de favoriet van Reisbegeerte.

Ver van de steden, vlakbij Canada

De meeste bekende nationale parken van de Verenigde Staten zijn goed bereikbaar vanuit grote steden als Los Angeles, San Francisco en Miami, maar Glacier National Park ligt net wat meer afgelegen.

Je bereikt het park, gelegen in de staat Montana aan de grens met Canada, per auto. De meeste mensen reizen hierbij vanuit Seattle of Portland (VS) of Calgary (Canada).

De meeste mensen die Glacier bezoeken kamperen op één van de vele (uitgestrekte) campings in het park, maar het is ook mogelijk om een kamer in een lodge of hotel te huren. Vrijwel altijd gaat het om kleinschalige campings en lodges, met een rustige sfeer en een persoonlijke touch.

Afhankelijk van je verblijfplaats kun je meestal binnen enkele minuten op een pad uitkomen dat verder het park in leidt voor een mooie hike.

De marmot, een schuw diertje dat je kan spotten in Glacier National Park. Op de achtergrond: het “Hidden Lake”.

Chief Mountain, een belangrijk punt in het park.

Hiken door Glacier National Park

Eén van de mooiste plekken van het park is Lake McDonald, een uitgestrekt meer dat het decor vormt voor een hoop hikeroutes. Het is tevens het eerste meer dat je bereikt wanneer je het park vanuit het westen binnenrijdt.

Net boven Lake McDonald ligt het veel kleinere Howe Lake. Hier kun je heerlijk ontspannen en wederom meerdere hikeroutes nemen. Ook kun je vanuit hier enkele kleine bergen beklimmen.

Veel van de hikeroutes in Glacier National Park kunnen in één dag afgelegd worden. De afstand verschilt van ongeveer vijf kilometer tot zo’n 25 kilometer voor gevorderde lopers.

Hoewel je kunt bergklimmen in Glacier, gaat het vooral om steile bergpaden en heb je je handen in principe niet nodig voor de beklimmingen.

Er zijn ontzettend veel wandelroutes in Glacier. Sommige routes lopen langs het water, andere routes naar een gletsjer, terwijl weer andere routes je langs kleinere sneeuwkappen en watervallen leiden. De keuze is eindeloos, wat betekent dat je aardig wat tijd in Glacier kunt spenderen.

Ga naar het centrale toerismecentrum om de beste tips te krijgen voor een leuke hike die aansluit bij jouw niveau.

De kolossale berggeit is het officiële symbool van Glacier National Park.

3 Tips voordat je gaat hiken

Hiken in Glacier National Park is geweldig en uitdagend, maar een goede voorbereiding en kennis van je omgeving is belangrijk.

1. Praat luidt, overweeg een beerspray

Glacier National Park is ongerept, wild en adembenemend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Niet alleen vanwege de wilde natuur, maar ook vanwege de aanwezige dieren.

In het park lopen onder meer zwarte beren en grizzlyberen rond. Waar je de zwarte beer doorgaans eenvoudig kunt wegjagen met een armbeweging, is de grizzlybeer een stuk gevaarlijk en agressiever.

Praat luidt, zodat beren weten dat je in de buurt bent en overweeg een beerspray te kopen, een soort pepperspray waarmee je een beer in de aanval kunt afschrikken.

2. Neem veel eten en water mee

Hiken kost veel energie en de kans is groot dat je zo een halve dag bezig bent met je wandeling, inclusief rustmomenten.

Neem veel eten mee en zorg ook voor eten met zout, omdat je veel gaat zweten en dus zout gaat verliezen. In het park kan je overal zogenaamde trail mix kopen, typisch wandeleten: zeer energierijk en zoutig. Meestal bevat het onder meer noten, rozijnen en gedroogde vruchten.

Ook water is belangrijk. Lang niet altijd vind je onderweg plekken waar je water kunt bijvullen. Ga je lang lopen, neem dan minimaal drie liter mee en hou ook rekening met de temperatuur gedurende de dag.

3. Bereid je voldoende voor

Het lijkt een open deur, maar het gaat nog te vaak mis: gebrekkige voorbereiding.

Zorg dat je goede schoenen hebt waar je lang op kunt lopen, neem een kaart van het park mee (en weet op welk punt je bent begonnen) en neem spullen als een kompas mee.

Hoewel de kans niet groot is, kun je verdwaald raken. Het is dan prettig om tenminste aan de hand van een kaart en kompas de weg terug te kunnen vinden. Een telefoon meenemen is natuurlijk goed, maar de kans is groot dat je nauwelijks bereikt hebt in het afgelegen natuurgebied.

Close