Geschreven door 17:46 Azië, Yoga Around the World

Yoga Around the World: Dammam, Oman ??

yoga oman

Vandaag, 13 februari, hijs ik mijzelf in mijn blauwe KLM uniform, klaar voor mijn volgende reis naar Oman en Dammam. Ik heb een hele dag vrij in Muscat, de hoofdstad van Oman.

Daarna vlieg ik door naar Dammam waar ik twee dagen verblijf. In Dammam moest ik als vrouw gesluierd naar buiten. In de stad waar ik verbleef, Al-Jubail, is yoga nog vrij onbekend. Gelukkig is de hotelkamer groot genoeg. 🙂

Let’s do some… Power Yoga

Met een paar uur slaap ben ik in de vroege ochtend onderweg naar Aasana Yoga studio in Muscat. Daar ontmoet ik Maheesh en Shobha, beide eigenaren van de yogaschool.

In een prachtige, lichte en ruime studio krijg ik privéles van Shobha en beoefenen we samen Power Yoga. Deze stijl is rond de jaren ’30 ontstaan en is relatief modern.

yoga oman

Deze vorm van yoga was voor mij nieuw, gezien mijn practice voornamelijk bestaat uit de traditionelere Ashtanga yoga, Vinyasa, Hatha en Yin yoga. Power yoga is een krachtige en dynamische stijl, afgeleid van Ashtanga yoga. Deze stijl is meer gericht op het lichamelijke dan het geestelijke aspect.

Dat was te merken ook.

Na een 1,5 uur yogales van Shobha was ik doordrenkt in zweet . Het voelde als een complete work-out van mijn hele lichaam, waarbij de ademhaling (pranayama) en drishti (visueel focus punt) centraal stond. Met behulp van Shobha gingen mijn benen en armen naar plekken waarvan ik niet wist dat ze gaan konden.

Bij Power Yoga is er geen vaste sequence. Verschillende houdingen (asana’s) met verschillende variaties werden in een vrij vlot tempo afgewisseld, waarbij alle spieren in mijn lichaam gebruikt werden.

Door de energieke en krachtige vorm van lesgeven  werd ik gepusht mijn grenzen op te zoeken. Yoga  leert je om te gaan met grenzen. Is het jouw ego wat verder wil, meer wil? Is het de mind die vertelt dat je iets niet kan doen? Of heeft jouw lichaam daadwerkelijk rust nodig?

Door het beoefenen van yoga door de jaren heen heb ik geleerd te luisteren naar mijn lichaam en wat het op dat moment nodig heeft.

yoga oman

Net als alle andere yogastijlen eindigde deze les in Savasana, de lijkhouding. Deze houding lijkt simpel omdat je ontspannen op de grond ligt. Niets is wat het lijkt. Savasana wordt gezien als de meest uitdagende asana in de yoga.

Het vergt namelijk focus en toewijding om de constante gedachtestroom van de mind ‘onder controle’ te krijgen, om jezelf zo in een diepe, meditatieve staat te begeven.

Shobha gaf hierbij een prachtige, geleide meditatie. Klankschalen werden op mijn lichaam gelegd. De trillingen voelde ik tot in de diepste cellen van mijn lichaam. Aangezien het lichaam voor 70% uit water bestaat, is het erg gevoelig voor deze trillingen. Hiermee kunnen energieke blokkades in het lichaam worden opgeheven.

Na een intensieve les zorgde dit voor een totale ontspanning van lichaam en geest. En… een geweldige cure voor mijn jetlag.

Ik ben nieuwsgierig naar de signature pose van al mijn yoga teachers die ik gaandeweg ontmoet. Ook Shobha vroeg ik naar haar favoriete asana. Zonder na te denken antwoordt ze met een glimlach; Downward Facing Dog. In het Sanskrit ook wel Adho Mukha Savanasana genoemd. Wereldwijd één van de meest bekende asana’s voor yogi’s en onmisbaar in een yoga practice. Deze asana laat de energie door het hele lijf stromen en het dient als een stretch voor het hele lichaam.

Aasana Yoga studio

Ik ben enorm benieuwd hoe deze prachtige studio is ontstaan. Na de les is er gelegenheid om nog even samen te zitten met Maheesh en Shobha, de oprichters van de yogaschool. Ze zijn enorm lieve, gastvrije, hartverwarmende mensen, beide afkomstig uit India.

aasana yoga oman

Shobha is haar yoga practice begonnen op haar 25e, naar aanleiding van een nek –en schouder blessure. Deze verdween al snel na enkele maanden. Ze beoefent al 35 jaar dagelijks yoga (mijn mond viel even open toen ik de rekensom maakte en realiseerde dat deze powervrouw al 60 jaar is!). Ze hebben met pijn in hun hart India verlaten toen haar man Mahesh in Oman als biomedical engineer kon werken.

Inmiddels waren beide dochters ook al ‘hooked’ aan yoga. Maheesh besloot om zijn stressvolle baan op te geven om samen met zijn vrouw en yogi-dochters een yogaschool op te richten: Aasana Yoga.

Maheesh en Shobha stralen als ze over het ontstaan van deze prachtige familie yogaschool praten. Ze hebben een stressvol bestaan achter zich gelaten om hun passie voor yoga te volgen.  

De school heeft twee prachtige locaties in Muscat waar zij Power Yoga, Hatha Yoga, Therapeutische Yoga, Meditatie en Pranayama (ademhalingstechnieken) geven voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Yoga is voor iedereen, ongeacht leeftijd of yoga ervaring, benadrukken Maheesh en Shobha. We zijn allemaal spirituele mensen die innerlijke rust en vrede kunnen ervaren, ongeacht de omstandigheden. Ons leven is vaak verstoord door het digitale tijdperk waar wij ons in bevinden. Continu is er stress, afleiding, prikkels. Alles moet groter, beter, meer.

Het materialistische bezit neigt het bijna te overwinnen van ons menselijke, emotionele bestaan en we voelen allemaal dat er iets moet veranderen. Het is Maheesh en Shobha’s persoonlijke doel om zoveel mogelijk mensen de vruchten te laten plukken van de fysieke en mentale voordelen die yoga kan geven. Namelijk, een sterk en gezond lichaam en het ervaren van innerlijke rust en vrede.

Na de les bracht Maheesh mij terug naar het hotel. Onderweg hebben wij vrijuit vele gesprekken gevoerd over de transformerende kracht van yoga en meditatie en de invloed hiervan op ons bestaan.

aasana yoga oman

Hoe belangrijk het is om niet alleen het fysieke te lichaam te trainen, maar ook de mind. En, hoe we dit collectief in kunnen zetten om samen een betere wereld te creëren.

Zelf beoefent Maheesh al jaren Raja yoga. Raja yoga is één van de hoofdtakken van de yoga en is gebaseerd op de eeuwenoude Yoga Soetra’s  van Patanjali, wat ik ook wel de bijbel van de yoga noem. Raja yoga is voornamelijk gebaseerd op de volledige beheersing van de geest om zo complete bevrijding (moksha) te bereiken.

Ik voel me opgeladen en geïnspireerd door de fijne yogales en de bijzondere ontmoeting met deze twee prachtige, lieve mensen. Ik kan met een voldaan gevoel mijn bikini aantrekken en verder uitrusten aan het strand voor ik weer naar Dammam vlieg…

yoga oman
Close