Geschreven door 16:32 Azië, Reisverhalen, Yoga Around the World

Yoga Around the World: Singapore ???

Het is donderdagavond, de zon gaat bijna onder. De stad komt tot rust, maar mijn werkdag begint pas. Ik loop mijn woning uit in de Pijp in hartje Amsterdam. De yogakleding nog even verruild voor een paar hoge hakken en een strak blauw KLM-uniform. De koffer is gepakt voor een 9-daagse reis naar Singapore.

Deze reis is onder het vliegend personeel van de KLM erg populair. Zoveel vrije tijd om te genieten van deze grootse stad. Het voelt als een betaalde vakantie. Helaas is wegens het coronavirus de reis iets eerder geëindigd dan de bedoeling was. We vertrekken met een Boeing 777-300 met 16 man cabine en cockpit.

Het mooie aan deze wereldstad is dat het zoveel biedt, er is voor ieder wat wils. Je kunt tot diep in de nacht gaan stappen in de grootste clubs in Singapore, zoals de Cé La Vi, Headquarters of Zouk. Of je kunt opstaan bij zonsopgang, de vogels horen fluiten en de natuur opzoeken in de Botanische tuinen. Voor de strandgangers onder ons is er ook nog een compleet aangelegd strand zoals Sentosa. Als de ene collega thuiskomt, komt de ander tot leven.

Ook qua yoga biedt Singapore enorm veel mogelijkheden. Het voelde voor mij net als Amsterdam, de ene yogaschool na de andere popt uit de grond. Er worden traditionele yoga lessen gegeven zoals Ashtanga of Vinyasa yoga, maar ook veel moderne varianten zoals een groovy club yoga of barre yoga.

Chinatown

Ingang van Chinatown

Vandaag heb ik een Vinyasa les gepland bij Tirisula yoga in Smith Street. Deze school bevindt zich in het hartje van Chinatown: een hippe wijk in Singapore. In het levendige China Town is er van alles te doen. Hier vind je de lekkerste koffietentjes, hippe restaurants en trendy wijn barretjes.  Singapore staat bekend als een duur land, maar hier kan je de heerlijkste noodles wegslurpen voor slechts een paar Singapore dollars. Ideaal voor het backpackers budget. Verder staat het vol met  leuke boetiekjes om te shoppen en is er elke dag een streetmarket. Voor de cultuursnuivers onder ons bevindt zich hier de Mariammantempel en de Buddha Tooth Relic Temple. Voor ik mezelf verwen met de heerlijkste koffietjes en mijn noodles wegslurp, ben ik eerst op weg naar Tirisula Yoga.

Tirisula Yoga

Tirisula Yoga is een authentieke yogaschool met twee locaties in Singapore. Bij Tirisula yoga draait het om meer dan alleen het volgen van een les. Yoga wordt hier gezien als een kunstvorm, a way of living. Naast het beoefenen van de houdingen, wordt hier ook veel aandacht gegeven aan meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen) om zo een balans te vinden tussen lichaam en geest.

Vinyasa Yoga

Het vaste aanbod van yogalessen bij Tirisula Yoga bestaat uit Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yoga of Core Yoga. Ik heb ervoor gekozen om een Vinyasa les te volgen. Deze dynamische vorm van yoga beoefen ik vrijwel het meest bij mijn eigen yogaschool (De Nieuwe Yogaschool) in Amsterdam.

In het Sanskrit betekent Vinyasa: ‘dingen in de juiste volgorde zetten’. De houdingen volgen elkaar vloeiend en in een vrij vlot tempo op, waarbij alle houdingen gelinkt zijn aan de ademhaling. In deze practice staan lichaam, ademhaling en geest in tijd en ruimte continu met elkaar in verbinding. Het is als yogi belangrijk om bewust te zijn van alles wat je tijdens een Vinyasa les doet; ademhalen, bewegen, voelen, kijken, in beweging zijn, bewust te zijn van je lichaam. Ik zie Vinyasa yoga ook wel als meditatie in beweging.

Het is een onderdeel van de traditionele Ashtanga yoga, beide zijn erg dynamische vormen van yoga. Het verschil is dat Ashtanga bestaat uit een vaste series van houdingen (asana’s), waarbij Vinyasa geen vaste serie volgt en deels kan worden overgelaten aan de creativiteit van de leraar.

De Zonnegroet

Ik heb de studio gevonden in het drukke Chinatown en loop de trap op. Binnen tref ik een kleine maar sfeervolle, authentieke ruimte aan. Ik kleed me om en ga op mijn mat zitten. Waar dan ook ter wereld, het voelt altijd fijn en vertrouwd om op de yogamat te stappen. Al ben ik in Zuid-Amerika, Afrika of ergens in China; de yogamat opstappen voelt altijd als thuiskomen.

Yoga studio in Smith Street

De les wordt gegeven door Deborah. Deborah is een lieve, pittige vrouw van 36 jaar en heeft al vele jaren ervaring met yoga.

Het is een heerlijke flow les van 60 minuten. Vanwege het dynamische karakter kan Vinyasa Yoga vrij pittig zijn. Deborah houdt rekening met al haar leerlingen en geeft verschillende variaties op de asana’s, zodat de les toegankelijk is voor iedereen. De rode draad in deze les is de Zonnegroet, in het Sanskrit ook wel Surya Namaskar genoemd. Dit is de meest bekende yogaserie in de Ashtanga en Vinyasa yoga. Surya is Sanskrit voor ‘zon’ en Namaskar betekent ‘groet’. De Zonnegroet is een eeuwenoude manier om dankbaarheid te tonen voor de energie die de zon onze aarde komt brengen. De Zonnegroet wordt daarom ook vaak uitgevoerd bij zonsopgang en in de richting van de zon. Deze sequence bestaat uit twaalf verschillende houdingen.

Het tempo ligt tijdens de les vrij hoog en iedereen werkt zich flink in het zweet. Bijkomend met de hoge temperaturen in Singapore, is het al gauw een hot Vinyasa yoga class. Een heerlijke work-out voor body, mind en spirit. We naderen het einde van de les met verschillende zittende houdingen en wordt wederom afgesloten in de lijkhouding: Savasana.

Meet the teachers

Na de les heb ik nog even de gelegenheid om met Deborah en de eigenaresse van de school, Peggy, te praten. Deborah’s eerste ervaringen met yoga begonnen met “gym yoga”. Onpersoonlijke lessen in massale sportscholen, waarbij het voornamelijk draait om het fysieke aspect van yoga. Namelijk de lenigheid, kracht en flexibiliteit en niet zozeer om de innerlijke rust die het met zich meebrengt. Na een heftige schouderblessure werd Deborah geforceerd om meer rust te nemen. Hierdoor is ze zich meer gaan verdiepen in de algehele yogafilosofie en de holistische benadering hiervan. Ze glimlacht en zegt: “Yoga is een persoonlijke practice. Het is geen competitie, maar een manier van leven. Een mogelijkheid om meer in jezelf te keren en jezelf beter te leren kennen op een dieper niveau”. Glimlachend knik ik, “I couldn’t agree more”. Uiteraard vroeg ik haar ook nog om haar favoriete asana. Enthousiast en zonder na te denken antwoordt ze: “Headstands”, ook wel Salamba Sirasasana in het Sanskrit.

Deborah in haar favoriete asana: Salamba Sirasasana

De eigenaresse Peggy heeft twee yogascholen opgericht in Singapore, samen met twee vrienden. Yoga is al jarenlang een grote passie voor haar. De yogaschool in Chinatown is twee jaar geleden opgericht en draait voornamelijk om het lesgeven en de kracht van yoga over te brengen op zijn of haar studenten. De andere locatie bestaat al langer en verzorgt vele teacher trainings om zo gekwalificeerde teachers op te leiden in Hatha, Vinyasa of Ashtanga yoga.

Verbinding

Yoga uit het Sanskrit vertaald betekent letterlijk verbinding. En dat is precies waar yoga voor mij om draait. Na een lange vlucht naar Singapore en een jetlag helpt yoga mij om de verbinding met mijzelf te herstellen. De balans weer op te zoeken. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden.

Daarnaast brengt yoga mensen dichter bij elkaar. Zo nam ik twee lieve collega’s mee naar deze les.  Het is fijn om een yoga practice samen te mogen doen en deze energie te delen. Last but not least, ben ik dankbaar om twee prachtig lieve yogi’s zoals Peggy en Deborah te ontmoeten in weer een ander land. Samen hebben we onze ervaringen gedeeld wat yoga voor ons persoonlijk betekent en de kracht die het heeft op onszelf en onze omgeving. Zo zien we maar weer, yoga verbindt mensen.

Tevreden plof ik met mijn twee collega’s neer bij onze favoriete koffietent in Chinatown: Merci Marcel. En dan bestellen we eindelijk drie van die langverwachte hippe flat whites met havermelk.

Street Art in China Town

Botanical Gardens

Het is heerlijk om na je yogales nog even rond te dwalen in de Botanische tuinen. Ik heb altijd enorm de behoefte om de natuur op te zoeken. Om weer even te gronden, schoenen uit en met beide voeten in de aarde te wroeten. Zelf ben ik naar de oude Botanische tuinen gegaan (1 Cluny Road). Deze prachtige Botanische tuinen zijn al ruim 160 jaar oud en de meest bezochte tuinen van de hele wereld. Het is een oase van prachtige planten, bloemen en rust. Er hangt een vredige sfeer in het park en ook hier wordt volop yoga beoefend. Je kunt hierheen zonder plan, zonder geld. Het enigste wat je hoeft te doen is je zorgen thuis te laten, alle zintuigen wagenwijd openzetten en te genieten van wat de natuur jou te bieden heeft. Just soak it all in :)..

Botanical Gardens

Sentosa Island

Om wederom een prachtige week Singapore af te sluiten en te genieten van een prachtige zonsondergang loop ik op mijn blote voeten op het strand in Sentosa. Niet zo authentiek als andere stranden ter wereld, gezien dit een kunstmatig aangelegd strand is. Maar ook ik heb geleerd, waar ter wereld je dan ook mag zijn, een zonsondergang is altijd weer een blessing..

Close