Geschreven door 12:16 Backpacken, Europa

Tip: Hiken in de prachtige Albanese Alpen ⛰️??

Het is niet een reisbestemming die bij veel mensen bovenaan het verlanglijstje zal staan, maar misschien kunnen wij daar nu verandering in brengen. Albanië is wat ons betreft namelijk een ondergewaardeerde reisbestemming binnen Europa.

Wist je namelijk dat de Alpen, die we natuurlijk kennen van Frankrijk en Oostenrijk, nog helemaal tot in Albanië strekken?

De Albanese Alpen zijn niet zo zeer een groot skigebied, maar vooral perfect voor een hike. Het gebied ligt bezaaid met prachtige wandelroutes voor verschillende niveaus. De meest bekende hike is de Peaks of the Balkan-route, die liefst 192 kilometer lang is.

De prachtige natuur van Albanië

Albanië is een land dat na de val van het communisme in 1991 nog steeds aan het opkrabbelen is. Het is kandidaatlid van de Europese Unie en de economie groeit snel, maar het is ook een arm land.

Dat heeft ertoe geleid dat Albanië vooralsnog niet bekendstaat als een vakantieland, maar dat is zonde wat ons betreft. Naast een mooie kustregio, zijn met name de berggebieden van Albanië adembenemend.

Niet voor niets is Albanië onder ervaren bergbeklimmers en hikers wel een bekende bestemming. Overal vind je paden door prachtige bergpassen, met uitzicht over uitgestrekte graslanden, bossen, rotspartijen en watervallen.

Afhankelijk van je niveau kun je korte hikes van een paar uur lopen, of dagenlang onderweg zijn en in de buitenlucht of één van de vele gasthuizen overnachten.

In de periode van mei tot ongeveer september kun je het beste de natuur van Albanië induiken. In deze periode is het weer zacht en heb je minder kans op stormen.

Theth naar Valbonë hike

Eén van de meest populaire hikes loopt van Theth naar Valbonë (of andersom). Deze hike is geschikt voor iedereen met een redelijke fitheid en duurt ongeveer 7 uur, afhankelijk van je tempo en niveau.

Bij deze prachtige hike baan je je een weg door de Albanese natuur, ga je een berg op en vervolgens ook weer af. Onderweg geniet je van serene rust, adembenemende uitzichten en met wat geluk een wild hert.

Tussen de twee steden ligt geen weg. Wil je met de auto van de ene plaats naar de andere, dan ben je ongeveer net zo lang onderweg door de omweg die je moet nemen.

Theth naar Valbonë is een goedontwikkelde route waar het pad duidelijk is en er voldoende faciliteiten zijn om zonder problemen de tocht te maken.

Onderweg vind je op vier plekken kleine theehuizen waar je even kunt bijkomen, uit kunt kijken over de vallei onder je en lekkere Albanese thee kunt drinken.

Naast de Theth-Valbonë-hike, zijn er echter nog veel meer routes in het gebied. Wij raden je aan om zeker twee weken uit te trekken voor je verblijf in de Albenese Alpen. Alleen zo kun je het meeste uit je reis halen en alle natuur in je opnemen.

Close