Geschreven door 17:07 Azië, Backpacken, Zuidoost-Azië

Backpacken in Vietnam [Praktische info + Tips] ???

vietnam

Vietnam is gelegen in Zuidoost-Azië grenzend aan China, Cambodja en Laos. Tot 1976 bestond Vietnam uit het communistische Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. Het land werd verenigd toen er een einde kwam aan de Vietnamoorlog. 

Dankzij de grote belangstelling voor de Vietnamoorlog bij reizigers, wordt het land met de jaren steeds vaker aangedaan als reis/vakantieland.

Vietnam is puur en leent zich voor allerlei soorten vakanties, hoewel toch het gros van de reizigers kiest voor een (backpack) rondreis. Ook is een rondreis door Vietnam prima te combineren met een strandvakantie. 

Maar vooral om te backpacken wordt het land steeds populairder. Voor mij persoonlijk is Vietnam het leukste/fijnste land van Azië waar ik ben geweest. Mede dankzij de lage kosten, de vriendelijke bevolking, het heerlijke pure eten, de prachtige landschappen, stranden, interessante geschiedenis en de eigen identiteit wat het land heeft. Daarnaast is er (voornamelijk in het zuiden) heel veel terug te vinden wat betrekking heeft op de Vietnamoorlog.

In dit blog deel ik graag met jou de praktische informatie, een stukje geschiedenis over de Vietnamoorlog, cultuur, eten en de populairste highlights.

Beste reistijd Vietnam

Vietnam is ruim 1600 km lang met 3 verschillende klimaatzones: noord, centraal en zuid. In principe is Vietnam goed om het gehele jaar door te bezoeken, hoewel je december tot en met maart kan aanhouden als beste reistijd.

Hoogseizoen: juli & augustus

Deze 2 maanden vormen samen het hoogseizoen. Niet per se vanwege het goede weer maar vanwege de prijzen. In deze periode stijgen de prijzen met ruim 50%. Voornamelijk aan de kust. Behalve het noorden is het in het hele land warm. Wel kunnen er flinke buien vallen.

Tussenseizoen: december tot en met maart

De temperatuur is in deze maanden het meest aangenaam. Ook valt er een stuk minder regen dan in de zomermaanden. Hoewel het in het noorden behoorlijk koud kan worden, is er in het zuiden vaak een strakblauwe lucht met veel zon.

Laagseizoen: april tot en met juni – september tot en met december

Als je van plan bent om door het hele land te reizen, is het laagseizoen ook een prima optie. Echter kan het in het noorden en centrale gedeelte van het land flink stormen. Vooral in november zijn de prijzen extra laag.

Praktische informatie Vietnam

Valuta

In Vietnam wordt er met de Vietnamese Dong (VND) betaalt. Momenteel is 25.000 VND = € 1,00. Kijk op www.geldwisselt.nl voor de actuele wisselkoers.

Taal

De taal die gesproken wordt is 85% Vietnamees. Er is een kleine etnische minderheid met een eigen taal.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later.

Veiligheid

Vietnam is uitermate veilig om te reizen. Ook ’s avonds kan je met een gerust hart over straat. Over het algemeen is het wel altijd oppassen voor zakkenrollers. Vooral op toeristische plekken. Let ook goed op drukke plekken, zoals markten. In Ho Chi Minh City (voormalige Saigon) en Hanoi komt het nog weleens voor dat jongens op brommers toeristen proberen te bestelen. Let daarom dus ten alle tijden goed op je eigendommen.

Vaccinaties

DTP en Hepatitis A zijn de enige vaccinaties voor Vietnam die worden aanbevolen, maar laat je wel goed voorlichten door de vaccinatie aanbieder.

Drukte Ho Chi Minh City

Vervoer in Vietnam

Vietnam is één van de weinige landen waar er niet veel gebruikt wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Over het algemeen reist men per trein, bus (hop-on hop-off), taxi, vliegtuig of met de Easy Riders (hier kom ik later wat uitgebreider op terug).

Het land is vandaag de dag nog volop in ontwikkeling en de infrastructuur wordt steeds beter. 

Er is een ruim aanbod aan binnenlandse vluchten, trein- en bus routes. 

Over het algemeen is het niet noodzakelijk om vervoer op voorhand te boeken. Echter rond de TET-vakantie periode (meestal eind januari/begin februari) zouden bussen, vluchten en treinen nog weleens volgeboekt kunnen zijn. Dit is namelijk de periode waar de locals op vakantie gaan en hun familie gaan bezoeken. Ook stijgen vaak de prijzen in deze periode.

Trein: reizen per trein is comfortabel. De meeste treinroutes gaan grotendeels langs de kust waardoor je ook nog eens kunt genieten van een mooi uitzicht. Het treinnetwerk verbindt vele toeristische plaatsen met elkaar. De prijs hangt af van het soort stoel dat je boekt. Deze stoelen zijn er in hard seat, soft seat en in bedjes. Als je overdag reist, kies dan voor een zitplaats zodat je kunt genieten van het uitzicht. Tickets zijn gemakkelijk online te boeken.

Bus: om van hot naar her te reizen blijft de bus toch het populairste vervoersmiddel in Vietnam. Op lange afstanden zijn er ook nachtbussen waar je op een bedje slaapt en wat de rit comfortabel maakt.

Ho Chi Minh City

Het is ook mogelijk om een open bus ticket (hop on- hop off) te kopen. Dit ticket wordt vaak gebruikt om op de route tussen Hanoi (noord) en Ho Chi Minh (zuid) voor een vaste prijs te reizen. Een goedkope manier om van de ene stad naar de andere te reizen. Het is echter wel zo dat je op tijd een plaatst reserveert. Ook zijn het aantal stops op de gehele route redelijk beperkt. Als je als reiziger echt wilt besparen op vervoer, is dit een gunstige manier van reizen.

Taxi: het nemen van een taxi is uiteraard duurder dan de bus of trein, maar nog steeds goedkoop. Via de apps ‘’Uber’’ en ‘’Grab’’ zijn er vaak goede deals te vinden. Ook is een taxi gemakkelijk via je hotel te regelen. Meestal hanteren zij vaste prijzen. De grootste taxi maatschappijen zijn Vinasun en Mai Linh. 

Vliegtuig: het nemen van een binnenlandse vlucht is absoluut ideaal en vaak ook goedkoop. Vietnam heeft een groot netwerk welke zijn verbonden aan de grote steden. Kijk voor goede prijzen bij Jetstar Pacific: https://www.jetstar.com/vn/en/about-us/jetstar-group/jetstar-pacific of bij Vietjetair: https://www.vietjetair.com/Sites/Web/en-US/Home

Een iets duurdere airline met een betere service is Vietnam Airlines: https://www.vietnamairlines.com/nl/en/home

Easy Riders: dit is absoluut de leukste manier om het land te ontdekken, van A naar B te reizen en waar ik ook persoonlijke ervaringen mee heb! De Easy Riders zijn gidsen die jou achter de motor meenemen voor een geweldige trip! Je wordt meegenomen naar de iets mindere toeristische plekken zodat je op deze manier het ‘’echte Vietnam’’ ervaart. Het is mogelijk om een tour op maat te laten maken.

Ikzelf reisde van Hue naar Hoi An (een dagtocht) met de Easy Riders. Onderweg stopten we op verschillende plekken voor een omgeving verkenning en voor de lunch. Boeken kan op: https://www.easyridersvietnam.nl

De Vietnamoorlog

De Vietnamoorlog heeft tussen 1955 en 1975 plaatsgevonden. Er werd voornamelijk gevochten tussen het communistische Noord-Vietnam, ondersteunend door Rusland en China en Zuid-Vietnam ondersteunend door de Verenigde Staten. Tijdens deze oorlog kwamen er meer dan 2 miljoen mensen om waaronder 58.000 Amerikanen.

De oorlog is ontstaan uit de Eerste Indochinese Oorlog. Dit was de oorlog tussen Frankrijk en Vietnam. Deze oorlog werd in 1954 door de Fransen verloren. Vervolgens werd onder invloed van de Amerikanen het land opgedeeld in het communistisch noordelijk deel en een zuidelijk deel. In Zuid-Vietnam brak, dankzij het uitblijven van eenwording, een oorlog uit tussen de Vietcong (communistische Zuid-Vietnamese verzetsgroep) en Zuid-Vietnam. Vervolgens voegden de Amerikanen en de Noord-Vietnamezen zich toe, waarna de echte oorlog uitbrak. Op TV kon zelfs de oorlog worden gevolgd. In 1973 trokken de Amerikanen zich terug uit Vietnam waarna de oorlog eindigde. 

Uiteindelijk werd Zuid-Vietnam ingenomen door het noorden en in 1976 officieel herenigd. 

Tip: beleef de Vietnamoorlog met een bezoek aan de Chu Chi Tunnels in Ho Chi Minh City. Dit is een onderdeel van het tunnelnetwerk dat door heel Vietnam loopt. De Vietcong bewoog en leefde hier. Een tour naar de Chi Chi tunnels is makkelijk te boeken in Ho Chi Minh City bij een bureau.

De Vietnamese cultuur

Vietnam heeft een absolute mix van culturen, historische achtergronden en talen. Het is een land wat rijk is aan tradities en geschiedenis. In vrijwel elke stad en regio heerst een andere cultuur. Zodra je Vietnam voor het eerst bezoekt, zijn de verschillen op het oog niet meteen zichtbaar. 

Chinese invloeden

De Vietnamese cultuur is erg beïnvloed door de Chinese cultuur. Oorspronkelijk zijn de Vietnamezen uit China afkomstig en ooit was het land een Chinese provincie. Helaas zijn de verhoudingen tussen deze 2 landen erg gespannen. Ook werd de Vietnamese taal in Chinese karakters geschreven, maar na afscheiding van China hebben de Vietnamezen een eigen schrift ontwikkeld. Vietnamees is overigens net als het Chinees een ‘toontaal’. Dit betekent dat hetzelfde woord meerdere betekenissen kan hebben. De betekenis is dan ook afhankelijk van de hoogte van de toon.

Eten en drinken

Als je echt wilt proeven van de lokale sfeer en gewoontes kies dan voor een plaatselijk restaurant. De Vietnamese keuken is een wereldberoemde keuken waar je ook oprecht van kunt genieten.

Wandel je bijvoorbeeld door het oude gedeelte van Hanoi, dan zijn er talloze plekken waar je op straat kunt zitten en genieten van de Vietnamese lekkernijen. Overal zijn wel gezellige eetstalletjes te vinden waar je hele maaltijden of kleine hapjes kunt kopen. Vaak worden de maaltijden in een hete wok recht voor je neus klaargemaakt voor een meestal erg lage prijs. 

Bezoek een festival

Overal in Vietnam vinden er regelmatig leuke en aparte festivals plaats. Een ideale manier om het land en haar bevolking écht goed te kennen. Een voorbeeld van een festival is het TET-festival. Dit wordt gehouden in januari en februari. Het nieuwe maanjaar en begin van de lente wordt tijdens dit festival ingeluid.

Ieder jaar in augustus wordt het Wandering Souls Festival gehouden. Een festival waar lekkernijen en cadeautjes worden geofferd aan nabestaanden van de vergeten overledenen. Heel apart dus en iets wat ze in het westen niet kennen!

Omgangsvormen

Vietnamezen zijn over het algemeen hele vriendelijke mensen. Waar de Vietnamezen in het noorden wat gereserveerd zijn, staan de Vietnamezen in het zuiden veel meer open voor contact met de buitenwereld. Toch zijn er een paar dingen die niet snel door de Vietnamezen getolereerd worden. Zo wordt het niet geaccepteerd om iemand in het openbaar terecht te wijzen. Dit kan leiden tot gezichtsverlies.

Voor het betreden van een huis of tempel wordt verwacht je schoenen uit te doen. Bij een begroeting schudden de mannen elkaar de hand en vrouwen knikken alleen met hun hoofd. Het tonen van genegenheid in het openbaar wordt over het algemeen ook niet gewaardeerd. 

Cultuurverschillen tussen noord en zuid

Vietnam heeft een inwonersaantal van ruim 87 miljoen. Ongeveer 90% woont langs de kust en in de noordelijke en zuidelijke delta. De overige 10% woont in het westen, het noorden en in de berggebieden. Van oudsher zijn er enkele grote cultuurverschillen tussen noord en zuid. Het noorden kent meer Chinese invloeden dan het zuiden. Dit komt doordat het zuiden meer gericht is op de buurlanden Thailand en Cambodja. Een groot verschil is de taal.

Er zitten duidelijke verschillen tussen het noorden en het zuiden. Dit verschil zit ‘m voornamelijk in de gebruikte woorden en de uitspraak. Ook zitten er verschillen in de Vietnamese keuken. In het noorden zijn de maaltijden ‘eenvoudiger’. Het noorden is traditioneel iets armer dan het zuiden, hoewel het meest authentieke Vietnamese eten in het centrale gedeelte te vinden is.

Eten in Vietnam

Zoals eerder gezegd is de Vietnamese keuken sterk beïnvloed door de Chinese keuken. De keuken is gebaseerd op rijst, vissaus en sojasaus. In het centrale gedeelte van Vietnam vind je de meest authentieke gerechten terug.

De gerechten zijn daar kleurrijk, uitbundig en vaak ook flink gepeperd. Verder zit de Vietnamese keuken vol met culinaire hoogtepunten. 

Enkele voorbeelden zijn:

Xoi – kleefrijst

Xoi is in veel eetkraampjes en lokale restaurantjes terug te vinden. Er zijn een aantal toevoegingen aan de kleefrijst van onder andere kip/varkensvlees of gebakken/gekookte kwarteleieren. Vaak komen er gesnipperde sjalotten bovenop.

Pho – Vietnamese soep

Een lijst met Vietnamese gerechten zou niet compleet zijn zonder Pho. Dit gerecht bestaat uit verse rijstnoedels, zoete bouillon, kruiden en rundvlees of kip. Dit gerecht is de hele dag overal te koop!

Cha Gio of Nem – Vietnamese loempia

Vaak worden de Vietnamese loempia’s geassocieerd met de Hollandse loempia’s. Toch zijn de Vietnamese loempia’s (de ‘’echte’’) wel iets anders dan de loempia’s die wij kennen.

De Vietnamese loempia’s in Vietnam zijn gevuld met zachte groente en vleesvulling, hebben een knapperige schil en worden geserveerd met een (vaak) pittige vissaus die ook net wat anders is dan we in Nederland gewend zijn. In het noorden worden deze loempia’s Nem genoemd en in het zuiden Cha Gio. Op sommige plekken worden de loempia’s geserveerd met tofu, krab of zoete aardappel. In vrijwel elk restaurant staan de loempia’s (spring rolls) op de menukaart.

Bun Cha

Als je voor een echte goede Vietnamese lunch wilt gaan, ga dan voor Bun Cha. Dit is één van de oudste gerechten uit de Noord-Vietnamese keuken. Het gerecht bestaat uit: gegrild varkensgehakt met dungesneden speklapjes en wordt geserveerd met rijstnoedels en verse kruiden. Vaak ook gedoopt in een zoet pittige vissaus. Een goede plek om Bun Cha te proberen is Hanoi.

Banh Xeo – cake

Banh Xeo zijn hartige pannenkoeken die eruitzien als een cake. Vaak staan deze pannenkoeken bol van spek, garnalen en taugé. De locals snijden in de hanteerbare plakjes en rollen het op in rijstpapier of slablaadjes. Vervolgens worden ze in speciale saus gedoopt die de chef speciaal heeft gemengd. De beste Banh Xeo vind je in Ho Chi Minh City en aan de Mekong Delta.

Eten Vietnam

De highlights van Vietnam

Na de heftige Vietnamoorlog heeft het land zich helemaal opgericht en is vandaag de dag een land met prachtige plekken. Vietnam heeft ontzettend veel highlights, maar bij deze benoem ik graag de populairste.

Sapa

Sapa

Op ruim 350 kilometer ten noordwesten van Hanoi, ligt het bekendste bergdorp van Vietnam genaamd Sapa.

Dit schitterende dorp wordt omgeven door de Hoang Lien bergen en ligt gelegen in een vallei. 

Het is mogelijk om een trekking te doen door dit gebied. Tijdens de trekking heb je een uitzicht op de Fansipan, de hoogste berg van Vietnam. Verder wordt de omgeving omgeven door terrasvormige rijstvelden gelegen tegen bergen. Vooral in de maanden juni/juli is Sapa prachtig groen. Binnen Sapa zijn er nog vele leuke dorpjes. Na afloop van de trekking slaap je in een homestay in zo’n dorpje. 

Sapa

Ik heb de Sapa trekking meteen aan het begin van mijn reis gemaakt. De trekking heb ik geboekt bij de Sapa Sisters: https://sapasisters.com. Een grote aanrader voor een trekking met een leuke lokale gids!

Halong Bay

Aansluitend aan de Sapa trekking volgde meteen mijn 2e highlight: Halong Bay.  Deze eilandengroep is één van de ‘7 wonders of nature’ (uitgeroepen in 2012). De eilandengroep ligt ter hoogte van Hanoi en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden. Je vindt er ruim 2000 apart gevormde rotsen rijzend uit de zee.

Tevens staat Halong Bay op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de rotsen van Halong Bay te bezichtigen is het mogelijk om eenvoudig een cruise te regelen en te boeken in Hanoi. Tijdens zo’n cruise geniet je van het uitzicht op de verschillende rotsformaties en heb je ook vaak de mogelijkheid om te kajakken. Een absolute aanrader!

Hanoi

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en meteen de stad waar mijn reis begon. Hanoi kan je ook wel zien als het oude en nieuwe Vietnam in één. 

Deze tweede grootste stad van Vietnam bestaat onder andere uit het oude centrum (Old Quarter) met veel leuke bars, restaurants en straatverlichting. 

Tijdens je verblijf in Hanoi kan je een bezoek brengen aan de Hoa Lo gevangenis, mausoleum van Ho Chi Minh en vergeet vooral niet deel te nemen aan een Streetfood Tour. Tijdens zo’n tour ga je samen met een local heerlijke eettentjes/restaurants af om traditionele Vietnamese gerechten te proeven. En wat ook een enorme aanrader is, is een bezoek aan een traditionele Waterpoppenshow. Een unieke attractie in het waterpoppentheater in het centrum van Hanoi gelegen in de buurt van het Hoan Kiem-meer. 

Een tocht met de Easy Riders

Ik heb de Easy Riders al genoemd onder het kopje ‘vervoer’, maar toch wil ze ook als highlight vermelden. Dit is namelijk de ideale en meest leuke manier om het land te verkennen.  

De Easy Riders is een organisatie die motertochten aanbiedt. Je wordt van A naar B gebracht en je stopt op de meest interessante plekken.

Hoi An

Het centrale stadje Hoi An is onder veel reizigers de meest favoriete bestemming van het land.

De straten van Hoi An zijn vooral kleurrijk met een uitstekende vibe. Ooit was de stad een belangrijke havenstad, maar tegenwoordig is er geen haven meer. Het centrum van de stad is autovrij en volop versierd met lampionnen. Na zonsondergang worden de lampionnen verlicht wat het extra leuk maakt om door het stadje te wandelen.

Hoi An is heel erg geschikt om per fiets te verkennen. Een ideale manier om de omgeving op je eigen tempo te verkennen. Verder is het leuk om een kookcursus te volgen en kleren te laten maken. Je kan namelijk voor een leuke prijs pakken, broeken, jurken of andere kledij laten maken.

Mekong Delta

Een tocht over de Mekong Delta

In het zuiden van Vietnam ligt de Mekong Delta. Dit bekende riviergebied beslaat het hele gedeelte ten zuidwesten van Ho Chi Minh. In de hooglanden van Tibet bevindt zich de oorsprong.

Mekong Delta

De Mekong is ruim 4200 km lang en bestaat uit eilandjes, waterwegen en diverse grotere rivieren. Waar de Mekong Delta vooral bekend om staat, is het leven rondom de rivier. Het is mogelijk om drijvende dorpjes en markten te bezoeken. Vanuit Ho Chi Minh zijn tours naar de Mekong Delta te boeken met de mogelijkheid om te eindigen in Can Tho.

Phu Quoc

Vietnam staat niet bekend om een land vol met tropische eilanden. Toch zijn er een paar eilanden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo’n eiland is Phu Quoc. 

Dit eiland ligt op 15 kilometer van de kust van Cambodja. Het eiland wordt omringd door zandstranden en wordt voor een deel bedekt met tropische jungle.

Phu Quoc

Het is heerlijk om te relaxen aan één van de stranden waar je ook kunt duiken en snorkelen. Het bekendste strand is Long Beach. Daarnaast zijn er ook verschillende authentieke dagmarkten te vinden waar je kunt shoppen voor verse vis, vlees en kleding.

Ik ben mijn reis in Phu Quoc geëindigd. Het was heerlijk om een paar dagen strand mee te pakken. Phu Quoc is onder andere per vliegtuig vanuit Ho Chi Minh City te bereiken. Een paar keer per dag vertrekken er verschillende vluchten.

Vliegtickets naar Vietnam

Vliegen naar de grotere steden hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Een grote tip is om je reis te beginnen in Hanoi en te eindigen in Ho Chi Minh. Luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates bieden vaak voordelige prijzen naar Vietnam.

  • Een andere tip is het weekend vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder. 
  • 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
  • Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.

Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen. Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en https://www.lowcostairlines.nl/vietnam/. De laatste link is vooral handig voor het zoeken naar binnenlandse vluchten binnen Vietnam.

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere landen in Azië? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/azie/ voor nog meer blogs over dit prachtige continent.

Close