Geschreven door 11:49 Afrika, Backpacken, Reisverhalen, Roadtrip

Kaapstad: natuur, avontuur en cultuur ⛰️

Ik neem je mee: van de regen naar de zon

Hier in Nederland regent het buiten. Het wordt koud. Handschoenen en sjaals worden uit de kast getrokken. Misschien heb je al last van een winterdip en ben je de kou meer dan zat. We snakken weer naar de zon en de vrijheid. De zon en de vrijheid die we in de zomer misschien iets te snel als vanzelfsprekend hebben beschouwd. We missen de mogelijkheid om impulsief een ticket te boeken. Een backpack in te pakken en gewoon simpelweg het vliegtuig in te stappen. Op zoek naar een andere wereld. Een wereld waar niemand weet wie jij bent, wat je doet. Loswrikken van je identiteit, die vaak is gekoppeld aan een baan, salaris of leeftijd. Kennismaken met een andere cultuur en de bijbehorende normen en waarden. Nieuwe mensen ontmoeten. Een andere taal spreken. Niets anders nodig hebben dan een halflege backpack op je rug en lieve mensen om je heen. Die je altijd weer de weg zullen wijzen.

Het is de hoogste tijd voor een kleine terugblik naar het tijdperk toen we nog onbezonnen de hort op konden gaan. Vandaag laten we het troosteloze, regenachtige Nederlandse weer even voor wat het is. Ik neem jullie mee naar één van mijn favoriete steden in Zuid-Afrika: Kaapstad.  Ooit een verversingspost van de Nederlandse zeevaarders, nu één van de meest bruisende en levendige steden in Afrika. Een perfecte plek gelegen in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie West-Kaap.

Voor ieder wat wils

Kaapstad is een enorm veelzijdige stad, die voor iedere reiziger wel wat te bieden heeft. Op culinair en wijngebied  kan Kaapstad de verwachtingen van iedere doorgewinterde Bourgondiër overtreffen.  Alles is mogelijk, variërend van uitgebreid dineren op sterrenniveau of een laagdrempelige foodmarket. Kenmerkend voor Kaapstad zijn de heerlijke lokale wijnen en de prachtige wijnhuizen die je hier kunt bezoeken.


Ook biedt deze stad prachtige, uitgestrekte natuur waar je de drukte van de stad even achter je kan laten. Witte stranden waar je uitgebreid kunt genieten van de Zuid-Afrikaanse zon en de koude Atlantische zee. En op de bucketlist van elke sportieve wandelaar: de Tafelberg. Waar je ook in de stad bent, de Tafelberg is bijna altijd te zien met zijn 1085 meter hoogte en vlakke bovenkant.

Kortom: natuur, cultuur, avontuur. Capetown has it all.

It’s all about wine today

Stellenbosch mag de wijnliefhebber zeker niet over slaan tijdens een bezoek aan Kaapstad. Het bevindt zich ongeveer 50 kilometer ten oosten van Kaapstad. De meeste mensen die aan Stellenbosch denken, denken aan wijn. En ik kan ze geen ongelijk geven. Andere bekende wijngebieden in de buurt van Kaapstad zijn Franschhoek, Constantia en Paarl.

We komen ’s avonds laat aan in het hotel in Kaapstad, moe van een lange vlucht. Als crew hebben we een lay-over van maar een paar dagen. Een paar dagen om deze fantastische stad te ontdekken en om alles eruit te halen wat erin zit. Bij aankomst waren we al snel in de bar te vinden. Het blauwe uniform werd verwisseld naar iets van eigen voorkeur. Het blijft verrassend om te zien hoe sommige collega’s in mum van tijd een kleine metamorfose ondergaan als ze in de lobby staan. Bijna onherkenbaar zonder het uniform. We hebben snel een drankje gedaan met de bemanning in het hotel om vervolgens snel ons bedje in te duiken. De wekker ging vroeg de volgende dag om te starten waar Zuid-Afrika het meest bekend om staat: de wijn.

Mocht je op wijntour gaan in Kaapstad, raad ik je aan om een eigen driver in te huren. Dit is makkelijk te regelen en vaak goedkoper. Ook heb je meer flexibiliteit. Je kunt zelf je eigen wijnhuizen kiezen en bepalen hoe lang je ergens wilt blijven.

De aftrap van de wijntour

Lanzerac

Na een kleine drie kwartier kwamen we aan bij het eerste wijnhuis in Stellenbosch. Het eerste wijnhuis wat we bezochten was het Lanzerac wijnhuis. Dat je hier om 10:00 ’s ochtends aan je eerste glas rood zit is in Zuid-Afrika hartstikke normaal.  Ach, een keer wat anders dan de gebruikelijke dubbele espresso zippen als je net je bed uit rolt. Natuurlijk klinkt er ergens in onze bemanning de opmerking: “it is 5 o’clock somewhere..”

Lanzerac is een wijnhuis dat zich iets buiten Stellenbosch bevindt. Een prachtig gebouw wat dateert uit 1692, omringt door een nog mooiere omgeving. De perfecte plek voor een glas wijn. Alhoewel, is daar niet altijd een perfecte plek voor? Wij hebben hier een wine-tasting gedaan in combinatie met chocolade. Chocola en wijn: bijna de essentie van het leven.  Vijf heerlijke soorten chocolade werden gecombineerd met bijpassende wijnen. Ook kun je in Lanzerac overnachten in een prachtig hotel of gebruik maken van de luxueuze spa. Gezien wij nog een heel dagrogramma voor de boeg hadden, zagen we dit als een kleine warm-up voor de rest van de dag. Op naar het volgende wijnhuis!

Lanzerac

Rust en Vrede

Rust en Vrede bevindt zich ook in Stellenbosch en doet zijn naam eer aan. Als je hier binnenloopt, voel je daadwerkelijk rust en vrede. Rust en Vrede focust zich voornamelijk op wijnen als de Cabernet Sauvignon en de Syrah. In 2007 heeft het wijnhuis hier een restaurant geopend in de wijnkelder, om zo voor hun gasten een unieke, culinaire beleving te creëren.  Wij hebben de tasting gedaan in de wijnkelder, vergezeld door het vriendelijke personeel dat beschikt over enorm veel kennis en enthousiasme over de producten.

The Deli, Tokara

De derde stop bevond zich eveneens in Stellenbosch. De sfeer begon al wat uitbundiger te worden, dus hoog tijd om wat te eten. Een liquid dinner bestaande uit wijnproeverijen gaat niet samen met de gebroken nachten van een stewardess. Het was een prachtig, modern restaurant met uitzicht op de Simonsberg en de wijnranken. Wederom een unieke gastronomische ervaring met gastvrij personeel.

Roca

Dit restaurant bevindt zich in Franschhoek. Franschhoek is één van de oudste steden in Zuid-Afrika, ongeveer 75 kilometer gelegen van Kaapstad. We hebben hier de dag afgesloten onder het genot van (het zal je bijna verbazen) een glas wijn en een prachtig uitzicht..

Tafelberg

Één van Kaapstad grootste attracties is de Tafelberg. Na alle exotische wijnproeverijen en culinaire hoogstandjes moet er weer wat beweging tegenover staan.

De berg heeft een platte bovenkant van drie kilometer breed, vandaar de naam Tafelberg. De hoogte van de berg is maar liefst 1086 meter.

Uitzicht over de stad vanaf de Tafelberg

Platteklip George Route

Er zijn verschillende routes om de Tafelberg te bewandelen. De meest populaire route is Platteklip George. Deze route vertrekt vanaf Tafelberg Road. Je begint bij het kabelbaan station en loopt vervolgens via een trap gemaakt van rotsen de top op.  Deze route duurt gemiddeld twee uur en is voor de gemiddelde wandelaar en ook met kinderen prima te doen.

 Nurserey Ravine Route

Een andere bekende route is de Nursery Ravine route vanaf Kirstenbosch National Garden. Een win-win situatie, want bij het startpunt pak je gelijk de mooiste Botanische tuinen van Zuid-Afrika mee. Het begin van deze route loopt voornamelijk door het bos. Ideaal als bescherming tegen de felle Zuid-Afrikaanse zon. Deze route is iets uitdagender als de Platteklip George en men doet er gemiddeld drie uur over.

Er zijn tal van routes om de Tafelberg te klimmen. Zelf zijn wij vanaf Constantia begonnen, een rustige buitenwijk van Kaapstad aan de achterkant van de Tafelberg. Wij hebben geen route gevolgd, maar hebben ons laten leiden door de natuur. Als gevolg dat twee vrouwen met de navigatie van een stoeptegel uiteraard verdwaald raken. De wandeling duurde uiteindelijk een flinke zes uur voor we met beide benen weer aan de grond stonden. Mocht je wel een route vanaf hier willen volgen, kies dan voor de route Bridle Path. Als je deze route volgt kom je vanzelf bij de top van de Tafelberg uit, in uiteraard minder dan zes uur.

Tafelberg


Er is niks gelogen aan de lovende verhalen van de Tafelberg. Ik heb vele wandelingen gemaakt, maar de Tafelberg was zeker één van de hoogtepunten. Helaas hadden wij geen tijd meer om Lion’s Head te beklimmen, maar deze berg schijnt ook een must-do te zijn voor Kaapstad.

Stranden

Zoals ik al zei, Kaapstad is een veelzijdige stad. Ook hier kun je genieten van de meest prachtige, witte stranden. Ideaal om na een flinke wandeling van de Tafelberg neer te strijken en even niets te doen. Met de spierpijn in onze kuiten en de voeten vol met blaren hebben we ons in het Zuid-Afrikaanse zand genesteld, terwijl we genieten van een prachtige zonsondergang.

Clifton Beach

Dit strand is populair onder de lokale bevolking, maar wordt wel steeds drukker. Mocht je hierheen gaan, houd er dan wel rekening mee dat er vier verschillende soorten Clifton Beach zijn. Elk strand heeft een specifiek type publiek.  Nummer 1 is voornamelijk populair voor families en honden en is wat drukker. Bij nummer 2 en 3 gaat het vooral om gezien en gezien worden en zijn er veel bekende personen en modellen te vinden. Nummer 4 is het meest rustige strand. Men zegt dat naarmate de nummers oplopen, hoe kleiner de bikinibroekjes zijn. The choice is yours 😉

Camps Bay

Dit strand is het meest bekend onder de toeristen. Ook wel het Miami van Zuid-Afrika genoemd. Dit neemt niet weg dat dit ook een prachtig strand is om een dagje te relaxen. Het is gelegen aan de boulevard en biedt tal van restaurants en barretjes. En niet te vergeten een prachtig uitzicht op Lions Head en de Twelve Apostles.

Camps Bay

Muizenberg

Een perfect strand voor de (beginnende) surfers onder ons. Dit strand is gelegen in een buitenwijk van Kaapstad, aangrenzend aan False Bay. Er zijn hier tal van surfscholen. Huur een wetsuit en een surfboard en laat je leiden door de Zuid-Afrikaanse golven.

Going home..

Wat een fantastische trip was dit. Voor mijn gevoel heb ik alles eruit gehaald wat er in zit. De Zuid-Afrikaanse wijn, de zon, de zee en de natuur. Of ik zin had om naar huis te gaan? Nee, doe mij nog maar een extra weekje Kaapstad. Ik kom zeker terug, want deze creatieve stad heeft nog zoveel meer te bieden.

Close