Geschreven door 13:50 Backpacken, Europa, Roadtrip

Met de campervan door Portugal [Highlights + Tips]???

Veilig reizen tijdens COVID-19:  ‘A house on wheels’

Waarschijnlijk hebben alle reisjunkies het zwaar te verduren in deze tijden. Misschien vind je jezelf al scrollend door alle reispagina’s van Instagram. Optimistisch aan het dromen over je volgende favoriete bestemming die je wilt bezoeken. Of zoek je het reisavontuur op in eigen land. Ik deel graag met jullie de roadtrip die ik afgelopen zomer ondanks alles toch nog heb kunnen maken. Deze reis heeft mij aan het enorm aan het denken gezet over wat we nou eigenlijk nodig hebben in het leven.

Covid-19 happened – and is still happening. Daar kunnen we met zijn allen niet meer omheen. Waar we voorheen onbezorgd op reis konden en mensen ontmoetten heeft zich verruild voor een straatbeeld van mondkapjes en een kille 1,5 meter afstand. De arbeidsmarkt stort in, ontslagen vallen, jongeren en ouderen zitten opeens plots thuis zonder werk en kunnen geen kant op. Zo ook mijn huisgenootje als ZZP’er. Vandaaruit ontstond het beste idee ooit om toch veilig te kunnen reizen in deze bizarre tijden: A House on Wheels.

The Yellow Submarine

De bus was gauw gekocht, maar er moest enorm veel aan gedaan worden. Isolatie, vloer, ramen, keuken, bed. Vrijwel alles. Na enkele weken hard werken op de bouwplaats heeft ze deze bus omgetoverd tot een geel mini-huisje a.k.a the Yellow Submarine. De grenzen waren weer open en de Yellow Submarine ging van start: via België, Frankrijk en Spanje naar eindbestemming Portugal. Ik neem jullie graag mee.

Ready for take off 🙂

 Portugese Westkust

Gezien ik al in Portugal was, reisde ik mee vanaf Portugal. Ik heb me enorm verbaasd over hoe prachtig deze Portugese westkust is. Ik heb de meest prachtige stranden gezien in het zuiden van Portugal. Variërend van drukke stranden tot  verlaten naaktstrandjes. Hieronder een paar van de minder toeristische highlights, zodat je ook in tijden van COVID veilig kunt reizen.  

Sines – Porto Covo

Deze twee plaatsjes liggen op een halfuurtje rijden van elkaar af, ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Lissabon. Sines heeft een  rustig strand: de meest bekende is Praia Vasco de Gama’s beach. De naam zal je ongetwijfeld niet verbazen als ik je vertel dat hier de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama is geboren. Dit strand is perfect om een middagje te zonnen en vervolgens de auto  in te duiken om door te rijden naar het nabijgelegen plaatsje Porto Covo.
Porto Covo is een historisch vissersdorpje. Er bevinden zich tal van authentieke, pittoreske restaurantjes in het centrum. Na een pizza,  een flesje heerlijke Portugese rode wijn en een onmisbare pastel de nata zijn we naar het strand gelopen. Genietend van een prachtige zonsondergang in een ruwe zee..

Uitzicht vanaf het uitzichtspunt in Porto Covo

Arrifana (Aljezur)

Arrifana is een klein dorpje gelegen in de provincie Aljezur. Praia da Arrifana is vooral onder de surfers een bekend strand in dit gebied. Een dorpje met een fijne sfeer en wat restaurants en barretjes. Als je de heuvel oploopt, word je ook hier weer beloond met een adembenemend  uitzicht. Die Portugese zonsondergangen, daar krijgt toch niemand genoeg van?
Andere stranden in het gebied Aljezur die het ook zeker waard zijn om te bezoeken zijn Praia do Amado, Praia da Amoreira en Monte Clerigo Beach. Het zoeken van slaapplekken in de bus ging over het algemeen vrij makkelijk. Wel controleert de Portugese politie op de wat bekendere plekken extra streng op campers om het natuurgebied te beschermen.  In  Arrifana werden wij halverwege de nacht gewekt door luid gebonk op de ramen van de Portugese politie. Mocht jou dit ook overkomen, kun je het beste doorrijden naar Praia da Amoreira om de nacht door te brengen.

Zambujeiro do Mar

Dit plaatsje is een hidden gem. Het strand ligt in het natuurpark Parque Natural da Costa Vicentina en wordt omgeven door de meest prachtige kliffen en verlaten naakstrandjes. We hebben hier een prachtige hike gemaakt langs de kust. Mind your step, het is niet de meest makkelijk begaanbare hike.

Zambujeiro do Mar

Sagres

In de haven van Sagres zijn enkele vissers als vroeg aan het werk. Ook hier schijn je dolfijnen te kunnen spotten, maar wij hebben ze niet gezien. Voor de cultuursnuivers onder ons is een tripje naar het historisch fort bij Ponta de Sagres een aanrader. Een onvergetelijke zonsondergang mag nooit ontbreken: loop naar de vuurtoren van Cabo de Sao Vicente om jezelf te verliezen in de eindeloze oceaan.

Andere mooie kustplekjes die we bezocht hebben en ook zeker de moeite waard zijn: Peniche, Ericeira, Costa da Caparica, Figueira da Foz, Sintra en Burgau.

Landinwaarts…

Ik krijg nooit genoeg van de zee. Elke dag doorgebracht met je voeten in het zand en het zout van de zee nog in je haar is een goeie dag.  Ook al krijgen we er niet genoeg van, voor de afwisseling zijn we aan het einde van de roadtrip wat meer landinwaarts gereden.  Hier hebben we prachtige plekken ontdekt. Rust en natuur, een ideale omgeving om te kamperen met de bus.

Serra d’Estrela

Deze plek is één van mijn favoriete plekken in Portugal en ik kom er al enige jaren. De Serra d’Estrela bevindt zich hoog in de bergen en is het grootste natuurpark van Portugal met een oppervlakte van 100.000 hectare. De top bevindt zich op bijna 2000 meter. Soms ligt er in de zomer zelfs nog sneeuw op de toppen. De Serra d’Estrela bevindt zich tussen de steden Covilha en Guarda. Voor de wagenzieken onder ons is de weg ernaar toe een kleine kwelling, maar ik beloof je dat de bestemming het meer dan waard is.

We hebben hier een prachtige hike gemaakt. Verstopte meertjes, prachtige valleien en hoge klims. Niemand te bekennen. We hebben een meertje gevonden ergens in de bergen. Ijskoud! Kleren uit, je innerlijke Wim Hof even naar boven halen en springen maar. Een heerlijk gevoel.
Om te overnachten zijn we iets verder doorgereden naar Seia. Dit is één van de allermooiste plekken waar we met de camper hebben gestaan. Hoog boven de wolken,  de rust van de natuur en wederom een prachtige zonsondergang…   

Idanha-A-Nova

Misschien zijn sommigen van jullie wel bekend met het Boom Festival. Een tweejaarlijks festival waarbij je een week lang wordt overgoten met psytrance muziek. Maar het is meer dan alleen psytrance. Het is een spirituele gathering, waarbij iedereen welkom is. Er wordt een veilige ruimte gecreeërd om te zijn wie je wilt zijn. Vrij en zonder oordelen. Yogalessen, meditatie, lezingen en andere vormen van kunst worden hier gegeven. Helaas is het dit jaar niet doorgegaan wegens COVID-19, maar je kunt deze plek uiteraard nog steeds bezoeken. Een heerlijke plek om te overnachten en de volgende ochtend te ontwaken aan een prachtig meer in een afgelegen bos. Inclusief sanitair, gezien je douche erbij inbegrepen zit met een frisse duik in het meer. Een klein privéparadijsje.

Leuke stadjes die je kunt bezoeken als je hier in de buurt bent zijn Monsanto, Castelo Branco en Covilha.

Homebound

Na een aantal weken onderweg te zijn geweest, is Yellow Submarine is onderweg naar huis. Ook dit avontuur is ten einde gekomen. Zelf vloog ik vanaf Porto terug.  Mocht je met je camper in de buurt van Porto willen staan, dan is het aan te raden om de camper in Matosinhos te parkeren. Hier kan je gratis staan. Met een lokale bus ben je binnen twintig minuutjes in het centrum van Porto.

“Wat hebben we nou eigenlijk nodig?”

Met deze woorden begon ik het artikel. Ik was na de Camino naar Santiago de Compostela al vrij bewust van het feit dat een mens helemaal niet veel nodig heeft. Toch merkte ik dat ik snel terug viel in oude patronen en meeging met de maatschappij. Reizen is voor mij een vorm van reflectie en bezinning. Elke keer als ik terugkom in mijn stad Amsterdam zie ik het door een nieuwe bril. Dit keer werd ik me bij terugkomst weer bewust van de overconsumptie vervuiling. De hoeveelheid plastic die we nuttigen. Alle onnodige toiletartikelen die ik in de badkamer zag staan. Het eten dat wordt weggegooid. De consumptie van vlees. De stroom die we verbruiken. Onze smartphone is bijna vergroeid met onze handen. Onze westerse maatschappij is erop ingericht om te consumeren. Maar laten we bewust blijven met zijn allen. De lockdown gebruiken om ook innerlijk op reis te gaan en naar binnen te keren. De reis met de Yellow Submarine was voor mij wederom een eye-opener. Een bewustwording dat we het allemaal wel met wat minder kunnen. Fijn gezelschap, puur eten en drinken, een zeepje en wat warm water. Laten we duurzaam leven en voor de aarde zorgen, juist in deze chaotische tijden. De aarde is ziek en wij kunnen haar weer helen. En dat begint bij jezelf. We people hold the power!

Zonsondergang in Aljezur

Close