Geschreven door 18:53 Backpacken, Brazilië, Reisverhalen, Zuid-Amerika

Backpacken Brazilië [Tips + Praktische Info] ???

Rio de Janeiro

Mijn allereerste kennismaking met Zuid-Amerika was met Brazilië. Vanaf halverwege 2012 tot halverwege 2013 reisde ik door een zuidelijk deel van dit immens grote land om er onder andere een bezoek te brengen aan studiegenoten. Met hen had ik 3 jaar dáárvoor in Sydney, Australië een paar maanden gestudeerd.

Nadat onze tijd in Sydney erop zat, besloten we elkaar ooit eens op te zoeken. Dit ging ik dus doen in de grote stad São Paulo en het kustplaatsje Balneário Camboriú (stad in de zuidelijke staat Santa Catarina).

Ik heb uiteindelijk Kerst & oud en nieuw met hen gevierd op een Braziliaanse traditionele wijze. Het was ontzettend uniek en een te gekke ervaring om dat mee te maken. Kerst wordt net als in de rest van Latijns-Amerika op de avond van 24 december gevierd met lekker eten en cadeautjes. 

Omdat Brazilië mijn eerst bezochte land in Zuid-Amerika was, wil ik dit land graag uitdiepen met een hoop praktische informatie (denk aan het kopje veiligheid en beste reistijd), highlights, een beschrijving van mijn reis, een kort verhaal over het wereldberoemde carnaval en overnachtingstips. Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika, dus je kunt er van uit gaan dat er waanzinnig veel te zien en te doen is! 

Brazilie vlag

Praktische informatie Brazilië

Valuta

In Brazilië wordt er met de Braziliaanse Reaal (BRL) betaalt. Momenteel is 4,7143 BRL = € 1,00. Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele wisselkoers.

Taal

De taal die gesproken wordt is Portugees.

Tijdsverschil

Brazilië kent 4 verschillende tijdzones. Niet zo heel vreemd, want het land is immens groot. Het tijdsverschil met Nederland hangt dus af van waar in het land je bent. De tijdsverschillen variëren van -4 tot -7 uur in onze zomertijd. In onze wintertijd is dat -3 tot -6.

Veiligheid

Voor Brazilië geldt geen negatief reisadvies. Toch zijn de veiligheidsrisico’s in dit land net iets hoger dan in de rest van de landen in Zuid-Amerika. Blijf altijd alert in de (grote) steden om een beroving te voorkomen.

Omdat Brazilië toch best veel criminaliteit kent, wil ik dit kopje veiligheid iets meer uitdiepen. Als eerst is het belangrijk om het liefst niet ná zonsondergang te reizen. De kans op een beroving is dan het hoogst. Houd er ook rekening mee dat berovingen ook plaats vinden in het toeristenseizoen op de stranden.

Noordoosten

Helaas heerst er veel criminaliteit in de grote steden gelegen in het noordoosten van het land. Ook in de hoofdstad Brasilia. Het gaat hier voornamelijk om autodiefstal en straatroof. 

Rio de Janeiro

São Paulo en Rio de Janeiro

In deze 2 steden is er een verhoogd risico op straatroof en inbraak. Dit is voornamelijk in de achterbuurten (favela’s), maar ook op andere plaatsen in deze steden. Ga dus onder geen één voorwaarde (!) op eigen gelegenheid een favela in.

Het is mogelijk om mee te gaan met een ‘favela tour’ waar je onder begeleiding van een ‘tour guide’ (meestal een oud-inwoner) veel te weten komt. Zo’n tour is interessant en veilig genoeg.

Galeão Airport

Dit is het internationale vliegveld van Rio de Janeiro. Op weg naar deze luchthaven vinden er nog weleens overvallen plaats. De autoriteiten hebben daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen zoals meer veiligheidscontroles. Hierdoor zouden er wegblokkades kunnen ontstaan wat voor een langere reistijd zorgt.

Brasilia

Voor reizen in naar de hoofdstad van Brazilië is geen negatief reisadvies. Toch is hier ook sprake van verhoogde criminaliteit. Wees dus waakzaam op je spullen!

Houd verder rekening met:

 • Vermijd favela’s
 • Reis niet na zonsondergang in verband met (gewapende) overvallen
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges en tassen
 • Let op met het gebruik van je mobiele telefoon op straat en in het openbaar vervoer
 • Vermijd in de grote steden de stadsbussen. Deze zijn vaak het mikpunt van beroving. Dit gebeurt in veel mindere mate bij de bussen die rijden tussen de steden

Vaccinaties

Ongeacht verblijfsduur worden voor Brazilië vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. Maar laat je wel goed voorlichten door de vaccinatie aanbieder.

Foz de iguazu

Beste reistijd Brazilië

Om te bepalen wanneer de beste reistijd voor Brazilië is, is het vooral afhankelijk van waar je bent. Juist door de grootte van dit land. De beste reistijd hangt van veel factoren af. Grof gezegd is en blijft de beste reistijd de maanden december tot en met maart.

Verder heeft het onder andere te maken met het hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen. In deze periodes verschilt niet alleen het weer, maar ook de drukte, prijzen voor accommodaties en bezienswaardigheden.

Hoogseizoen: november tot en maart (kans op mooi weer, warm en droog en hogere prijzen). Soms is er een minimaal aantal dagen verblijf bij een accommodatie. Vooral tijdens carnaval.

Tussenseizoen: april en oktober (goede temperaturen, warm en droog aan de kust, iets frisser in het zuiden en normale prijzen bij accommodaties)

Laagseizoen: mei tot en met september (vooral raadzaam voor een bezoek aan de Amazone en de Pantanal (zuidwest Brazilië) en lagere prijzen.

Zuid Brazilië

Het zuiden en zuidoosten loopt van de regio Minas Gerais naar Rio Grande do Sul. Onder andere liggen hier Belo Horizonte, São Paulo en Porto Alegre. Maart tot en met mei is de beste tijd om dit gedeelte van het land te bezoeken.

Er valt iets meer regen, maar de temperaturen zijn aangenaam. In de zomer kan het bloedheet worden en loopt van januari tot en met maart.

Noord Brazilië

Het noorden en noordoosten van het land is behoorlijk warm. De gemiddelde temperatuur komt vrijwel nooit onder de 25 graden. In de zomermaanden komen de temperaturen zelfs boven de 40 graden uit.

Het regent er weinig, maar als het regent gaat het er flink hard aan toe. In de maanden januari tot en met mei valt de meeste regen. De noordelijke kust is dan ook het beste te bezoeken tijdens de ‘winter’. De beste tijd is dan ook juli tot en met oktober. Dit zijn de droogste maanden met aangename temperaturen.

Centraal Brazilië

Vanaf de maand mei begint het droge seizoen in Brazilië. Ook in centraal Brazilië. Aangezien het regenseizoen net is geweest is de natuur meteen prachtig groen. De beste maand om centraal Brazilië te bezoeken is de maand mei.

De maanden juni en juli zijn droog met fijne temperaturen. In de maanden augustus en september hangt er een lage luchtvochtigheid met hoge temperaturen overdag. In oktober begint de regenmaand weer en is centraal Brazilië weer aangenaam om te bezoeken. Vanaf november tot en met februari valt er veel regen en dan wil je er niet te lang blijven zitten.

Portugees leren in Brazilië

Anders dan in de rest van Latijns-Amerika wordt er in Brazilië Portugees gesproken. 

Toen ik mijn reis in Brazilië begon, merkte ik dat er maar weinig mensen Engels spraken. Hierdoor was communiceren vaak lastig. 

Gelukkig spreken de Brazilianen in grote steden als Rio de Janeiro vaak wel Engels. Het is daarom raadzaam om toch (bijvoorbeeld een weekje) wat Portugees te gaan leren alvorens je reis begint. Of leer alvast iets als je nog thuis bent.

Via verschillende organisaties is het van tevoren mogelijk een cursus te boeken. De organisatie Language Course is er zo één: https://www.languagecourse.net. Zij bieden verschillende cursussen in verschillende steden aan. Maar ook: https://interlanguage.nl/rio-de-janeiro-home-language-rio-de-janeiro/ als je zeker weet dat je cursus in Rio de Janeiro wilt volgen.

vervoer brazilie

Vervoer in Brazilië

Het vervoer in Brazilië is goed geregeld. Hoewel het aardig wat dagen kost, zou je in feite het hele land per bus kunnen doorreizen. De meeste reizigers reizen dan ook per bus of per vliegtuig met uitzondering van het Amazonegebied.

Hier is de boot de enige manier van transport. Net als in de rest van Latijns-Amerika rijden er in Brazilië geen treinen. Een auto huren is prijzig en zou ik sowieso afraden (niet veilig, weinig verkeersregels en vaak chaotisch). Taxi’s kunnen ook vrij prijzig zijn. De metro en bus zijn dan goedkopere alternatieven. 

Reizen per bus

De bus is de meest gebruikte vervoersmiddel in Brazilië. Er zijn verschillende busbedrijven die alle steden met elkaar verbinden. Hoewel de bus vaak wordt gebruikt (ook voor lange afstanden) zijn ze vaak wel prijziger dan andere landen in Zuid-Amerika.

De lokale bussen daarentegen zijn weer heel goedkoop. Ik gebruikte vaak de website: https://www.busbud.com/nl om bustickets te vinden. De maatschappijen zijn over het algemeen hetzelfde hoewel de lange afstandsbussen ook in 3 categorieën zijn onder te verdelen:

Convencial: de goedkoopste optie. Comfortabel met stoelen die naar achteren kunnen, een toilet en soms een airco

Executivo: vaak iets ruimer opgezet met airco. Iets duurder dan convencial en stoppen vaak wat minder.

Leitos: dit zijn de luxere bussen. Ruime stoelen die als een bed naar achteren kunnen met een kussen en een dekentje. Ook airco en vaak wordt er eten en drinken geserveerd. 

Handig om te weten: in de meeste steden is er een apart busstation waar de lange afstandsbussen vertrekken en aankomen. Dit busstation heet rodoviaria.

Reizen per binnenlandse vlucht

Het nemen van een binnenlandse vlucht is dankzij de grootte van het land erg populair. Doordat het land steeds vaker en meer wordt bezocht door toeristen, worden de prijzen van binnenlandse vluchten ook steeds goedkoper. 

De grootste luchtvaartmaatschappijen in Brazilië zijn GOL en TAM. Webjet, Azul en Avianca zijn ook prima maatschappijen die steden met elkaar verbinden.

Reizen per boot

Als je naar de Amazone gaat afreizen is reizen per boot de enige mogelijkheid om er te komen. Bussen rijden vaak niet naar deze afgelegen gebieden. Het is zelfs mogelijk om vanuit Brazilië de boot te nemen naar Peru en Bolivia.

Highlights in Brazilië

Brazilië zit vrijwel vol met highlights! In elk gedeelte van het land is er wel iets wat je gezien moet hebben. Graag deel ik een aantal highlights met jou:

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is vrijwel de populairste (en meest bekende) stad van het land. Deze stad, gelegen aan een prachtige baai en omringd door prachtige groene bergtoppen, is een combinatie van bruisend, stad, natuur en strand.

In Rio dans je de Samba en vier je het wereldberoemde carnaval. Een bezoek aan het bekende (en één van de 7 wereldwonderen) ‘Christus de Verlosser’ beeld kan ook niet ontbreken. 

Rio de janeiro

Het symbool van de stad! Deze spierwitte verschijning is 38 meter hoog en kijkt vanuit een bergtop over de stad heen. Vanuit elke hoek van de stad is dit beeld te zien. Verder mag een bezoek aan de Suikerbroodberg (Sugar Loaf) met een kabelbaan ook niet ontbreken. Je hebt zeker wel minimaal een week nodig om op en top te genieten want de stad heeft nog meer te bieden!

Foz de iguazu

Foz do Iguazu (watervallen op de grens met Argentinië)

Het plaatsje Foz in Brazilië is de uitvalbasis voor het nabijgelegen Iguazu park. Een park vol met fantastische watervallen, ook wel de ‘Iguazu watervallen’ genoemd. Er is een Braziliaanse en een Argentijnse kant.

Ikzelf heb alleen de Braziliaanse kant bezocht, wat absoluut de moeite waard is. Zodra je de ingang van het park hebt bereikt, rijd je met een treintje over bruggetjes langs de watervallen. Ik eindigde mijn reis door Brazilië met een bezoek aan deze unieke watervallen. Heel bijzonder!

Foz de iguazu

Pantanal

De Amazone wordt vrijwel beschouwd als DE eyecatcher van Brazilië. Maar als je wilde dieren wilt zien, dan moet je naar de Pantanal afreizen. Iets wat in de Amazone toch lastiger is doordat het zo bebost is.

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en is maar liefst ruim 210.000 vierkante kilometer. Een paradijs voor liefhebbers van de natuur en veruit de allerbeste plek in Brazilië voor het spotten van wilde dieren. 

Als je als toerist naar de Pantanal gaat, zijn er mogelijkheden om met tochten mee te gaan. De open vlaktes van de moerassen zijn de thuisbasis van diverse verschillende dieren. Dieren die leven in hun eigen natuurlijke omgeving.

Maar hoe kom je er? Er zijn 2 belangrijke plekken in de Pantanal: Cuiabá in het noorden en Campo Grande in het zuiden. Vanaf deze plekken kun je verder het gebied bezoeken door een auto te huren of met tours mee te gaan.

Ilha Grande

Dit eiland, gelegen op ruim 150 km ten zuiden voor de kust van de staat Rio de Janeiro, is een paradijs voor de strandliefhebber. Dit eiland wordt zelfs ‘de speeltuin van Rio’ genoemd.

Voor locals en toeristen is dit een geliefde vakantieplek, hoewel het vroeger wel anders was. Ooit was het een uitvalsbasis voor piraten. Het eiland is vrij van verkeer en bijna 40% is beschermd natuurgebied. 

Wat je vooral op dit eiland kunt doen is surfen, snorkelen en bakken op het strand. Breng een bezoek aan de hoofdstad Vila do Abra ão. Een klein knus stadje met bars, hotels en restaurants. Tip: vanuit Vila do Abra ão kan je een prachtige hike maken naar Praia Lopes Mendes. Je komt dan uit op het mooiste strand van het eiland. 

Amazonegebied

Een bezoek aan het Amazonegebied is sowieso een unieke ervaring. Dit gebied is een hele bijzondere regio vol met exotische dieren en tropisch woud. Het is mogelijk om de omgeving per riviercruise te ontdekken of te voet door de jungle.

De Amazone behoort tot één van de grootste rivieren ter wereld. Langs de oevers leven talloze tropische vogels en wilde dieren. Dit bruisende gebied is vanuit de stad Manaus te benaderen. Vanuit Manaus kan je aan boord stappen van een riviercruise en beginnen aan je bijzonders reis door de rimboe.

São Paulo

Deze metropool staat niet zo bekend als één van de highlights waar je in Brazilië geweest moet zijn. Toch heeft deze stad meer te bieden dan je wellicht zou verwachten. 

São Paulo is de grootste stad van Brazilië met torenhoge wolkenkrabbers, groene parken, honderden winkels en gigantische voetbalstadia. Op cultureel gebied valt er in São Paulo ook veel te ontdekken.

Vooral het São Paulo Art Museum is een bezienswaardigheid waar je als cultuurliefhebber volledig op je plek zit. Daarnaast is de voetbalcultuur hetgeen wat São Paulo een wereldstad maakt. Kortom, toch een stad die je bij je bezoek aan Brazilië niet over zou mogen slaan.

Salvador de Bahia

Als je naar Brazilië komt om (heel uitbundig) carnaval te vieren, dan is de stad Salvador de Bahia een haast nog betere plek dan Rio de Janeiro. Deze stad, gelegen aan de oostkust, met ruim 3 miljoen inwoners is één van de mooiste steden van Brazilië.

De stad is bezaaid met schitterende bouwwerken, prachtige koloniale gebouwen, restaurants, pleinen enzovoort. Daarnaast wordt de stad omringd door witte zandstranden die (in tegenstelling tot Rio) veel rustiger zijn. 

Vanuit de stad zijn er allerlei uitstapjes te maken naar verschillende eilanden en parken. Een unieke stad met een ongekende sfeer!

Een korte beschrijving van mijn reis door Brazilië (met uitstapjes naar Uruguay en Argentinië)

 • Ik begon mijn reis in Rio de Janeiro waar ik een week verbleef. In de stad nam ik deel aan verschillende tours en genoot ik vooral van wat de stad te bieden had. De stranden, mensen, sfeer, bezienswaardigheden enzovoort.
 • Vanuit Rio de Janeiro nam ik de bus naar São Paulo (ruim 6 uur) om daar mijn oude studievrienden op te zoeken. Dit was vlak voor Kerst. Met hen bezocht ik verschillende plekken van de stad en genoot ik vooral van de reünie.
 • Na enkele dagen São Paulo nam ik de bus naar het zuidelijke kustplaatsje Balneário Camboriú om daar een andere vriendin op te zoeken. Deze busrit duurde ruim 10 uur. Ik vierde bij haar Kerst en oud en nieuw op traditionele wijze. Oud en nieuw vierden we op het strand waarbij we de ‘oud en nieuw traditie ‘7 waves jump’ deden in het water. 
 • Tijdens mijn verblijf in Balneário bezocht ik nog een ander populair kustplaatsje: Florianopolis (ook wel Floripa afgekort). Een stad op ruim 70 km van Balneário vandaan. Floripa bestaat uit een stad en een eiland. Ik was daar vooral om een paar dagen te relaxen.
 • Toen mijn tijd in Balneário erop zat, besloot ik richting Uruguay te reizen. De reis deed ik per bus via Porto Alegre. In Porto Alegre verbleef ik een dag en een nacht. Niet aan te raden want de stad was (in mijn ogen) niet bepaald toeristisch en er viel weinig te beleven.
 • Ik verbleef enkele dag in Montevideo waar ik deel nam aan enkele tours.
 • Vanuit Montevideo reisde ik naar Buenos Aires, Argentinië waar ik ook enkele dagen verbleef.|
 • Vanuit Buenos Aires maakte ik een vrij lange reis voor het laatste gedeelte: een bezoek van enkele dagen aan de Foz de Iguazu watervallen. Deze watervallen liggen zowel in Brazilië als in Argentinië. Je hebt de mogelijkheid om beide kanten te bezoeken. Echter heb ik mij laten vertellen dat Braziliaanse kant beter en indrukwekkender is dan de Argentijnse kant. In totaal ben ik een paar dagen in Foz geweest voor een bezoek aan de watervallen. Na dit bezoek vloog ik terug naar Rio om na enkele dagen het vliegtuig terug naar Amsterdam te nemen.

Het wereldberoemde carnaval in Brazilië

Brazilië, met name Rio de Janeiro, staat erg bekend om het wereldberoemde carnaval. Ieder jaar is het carnaval weer een enorm groot ontploft feest in de maand februari. Ongeveer een week lang leggen de Brazilianen het werk neer om het begin van de lente te vieren en dagen en nachtenlang te feesten. Overal vinden festiviteiten plaats.

Het carnaval vindt in heel Brazilië plaats. Ondanks dat Salvador een nog betere plek is om carnaval te vieren, is Rio de allerbekendste plek om voor het carnaval naar Brazilië af te reizen. Het feest wordt voornamelijk door de favela inwoners georganiseerd. Overal rijden paradewagens met heel veel muziek en kleurrijke dansen.

Verschillende sambascholen en wijken concurreren met elkaar waar je als toeschouwer op een tribune volop van kunt genieten.

Waar komt het vieren van het carnaval vandaan?

Door de Romeinen en Grieken werd de komst van het voorjaar altijd gevierd door middel van een groot volksfeest.

Toen er met de jaren steeds meer Portugezen naar Brazilië kwamen, werd deze traditie steeds groter en groter gevierd. De muziek en de dansen hebben zich ook gaandeweg ontwikkeld waar meerdere volkeren aan hebben meegedragen. 

Overnachten in Brazilië

Er zijn vele diverse mogelijkheden om in Brazilië te overnachten. Dit kan variëren van jungle lodges in de Amazone, een luxe strandhuis, hotels, hostels of in landelijk gelegen pousada’s. Ik deel graag met jou 2 tips om je verblijf in Brazilië net iets unieker te maken.

Overnachtingstips in Brazilië

Ecolodge 

Bij een bezoek aan het Amazongebied of een ander bebost gebied is verblijf in een (keten)hotel niet juiste oplossing om het ultieme ‘regenwoud gevoel’ te beleven.

Daarnaast zit je ver af van alle geluiden uit de jungle. Hoe uniek is het om het roepen van de apen te horen? En het gekrijs van de papegaaien? Verblijven in een ecolodge is dan ook een leuke ervaring. Check deze link voor een voorbeeld van een ecolodge: https://www.booking.com/hotel/br/batel.en-us.html?aid=335238;sid=e0f9a50be493ae426fb9ffabb492c9fe;dist=0&keep_landing=1&sb_price_type=total&type=total&#availability

Pousada

Een pousada is het Portugese woord voor ‘herberg. Dit is eigenlijk één van de beste plekken om in Brazilië te overnachten. Het is een kleinschalig B&B of guesthouse, vaak gerund door een familie.

Vaak heeft een pousada een hele unieke uitstraling met persoonlijke service en minder dan 10 kamers. Je hebt hierin ook verschillende varianten: een visserswoning of hele koloniale optrekjes. Kijk hier voor een handig overzicht naar pousada’s: https://www.roteirosdecharme.com.br

Vliegtickets naar Brazilië

Vliegen naar de grotere steden hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Toch kan het veel geld schelen als je kiest voor vliegen met een lokale maatschappij. 

Enkele tips

 • Het kan enorm in kosten schelen als je buiten het hoogseizoen vliegt. 
 • Ook kan het schelen als je op een doordeweekse dag vliegt, dus probeer het weekend te vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder. 
 • 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
 • Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.

Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen. Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en www.vliegtickets.nl

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere plekken en landen in Zuid-Amerika? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/zuid-amerika/ voor nog meer blogs over dit prachtige continent.

Close