Geschreven door 11:45 Azië, Backpacken, Europa, Midden-Oosten, Reisverhalen, Thailand, Uncategorized, Zuid-Amerika

2020: een reis naar binnen

2020. Wat een jaar. Ik ben op zoek naar woorden om dit jaar goed te omschrijven, maar het blijft lastig. Een rollercoaster van ups-and-downs. Een periode van angst, onwetendheid en wereldwijde chaos. Wat begon als een virus in China, heeft zich razendsnel verspreid en de wereld op zijn kop gezet. Wie had dit ooit gedacht? Een slechte film waar we met zijn allen in terecht zijn gekomen, bleek al snel werkelijkheid te worden.

Het is triest om te beseffen dat ‘anderhalvemetersamenleving’ hét woord van 2020 is. Maar ook hoestschaamte, blokjesverjaardagen en huidhonger zijn termen waar we inmiddels allemaal mee bekend zijn. De decembermaand wordt gevierd zoals we het nog nooit hebben gevierd. Een groots kerstdiner met een tafel vol vage kennissen, verre familieleden en het verplichte bezoek van de schoonouders wordt ingeruild voor een intiem kerstdiner thuis.

Hoe moeilijk deze tijd ook is, het biedt ook ruimte voor rust en reflectie. Een reis naar binnen. Jouw innerlijke reis. En dat is waar ik het met jou over wil hebben. Samen met een kleine terugblik op de reizen van het afgelopen jaar.

Reizen anno 2020

Eerst neem ik jullie graag mee naar de hoogtepunten van de reizen die ik nog wél heb mogen maken in 2020. Zowel in mijn werk als stewardess bij de KLM en in mijn vrije tijd.  

Panama

1 januari 2020 ging voor mij van start op een hoogte van zo’n 36 000 voet, ergens hoog in de lucht. Ik had net vijf prachtige dagen in Panama achter de rug. Deze dagen stonden in het teken van prachtige jungle tours en cocktails bij het zwembad. Samen gingen we erop uit om weer een onbekende stad te verkennen. Nietsvermoedend proostte ik met mijn collega’s aan boord met een glaasje alcoholvrije champagne in mijn hand. Dat het maar een liefdevol, gezond en magisch 2020 mocht worden. En daarbij nog een dikke knuffel en de drie welbekende Nederlandse ongemakkelijke kussen op ieders wang. Aan boord schonken we feestelijk een glaasje champagne in voor de passagiers. Onwetend van het feit dat de wereld binnen een mum van tijd veranderd is in het script van een slechte film.

Muscat – Dammam

Inmiddels februari. Valentijnsdag werd dit jaar gevierd in het Midden-Oosten, in Muscat en Dammam. Ik zal jullie geruststellen dat ik alleen het vliegtuig weer ingestapt ben en geen rijke sjeik heb meegenomen naar Amsterdam. Het was een fantastische reis met een lieve bemanning. Mooie yogascholen bezocht, bijzondere mensen ontmoet en genoten van zonsondergangen aan het strand.

Muscat

Singapore

Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat deze reis één van de hoogtepunten was in 2020. Half maart vertrok ik voor een 9-daagse reis naar Singapore. Met het geluk had dat ik  toevallig samen met mijn beste vriendin was ingedeeld. En die kans is vaak klein met bijna 10 000 vliegende collega’s. Een betaalde vakantie. 

Helaas heerste er toen al enorm veel onrust in de wereld. Maar we hadden elkaar en waren enorm dankbaar voor wat we wel mochten doen. Yogalessen, ontelbaar veel koffietjes, uit eten en de stad verkennen.

Chinatown in Singapore

New York

In april mocht ik naar New York. Op dat moment was de situatie op zijn minst gezegd schrijnend. We vlogen een bijna vrijwel leeg vliegtuig met maar acht passagiers aan boord. Maar elke passagier is er ééntje. Elk met een enorm bijzonder verhaal. We waren blij met elke passagier die we thuis konden brengen. Mensen met mondkapjes, brillen, uitgerust in complete verplegingspakken. We stonden dit scenario als bemanning verbazingwekkend te observeren, nog geheel onbewust van het feit dat dit de manier van reizen in 2020 zou worden.

En ditmaal niet shoppen op Times Square, hardlopen in Central Park of naar een typische Broadway show. Times Square was leeg, de straten uitgestorven. Wij zaten met zijn allen opgesloten in een airport hotel, te wachten tot we weer naar huis mochten vliegen.

Hotel quarantaine

Ik heb nog vele andere reizen gemaakt met KLM dit jaar. Maar het is niet meer wat het is geweest. Bangkok was altijd een van mijn favoriete bestemmingen. Dit jaar werden de groene curry’s en Tiger biertjes op Kho San Road verwisseld voor vijf dagen eenzaam groene curry eten op de hotelkamer. 

Ook gingen we als bemanning in vol ornaat naar Dubai. Gehesen in alle beschermmiddelen die je maar kunt bedenken. Duikbril, mondkapje, pak, handschoenen. Om nog een woord uit te wisselen met passagiers werd onmogelijk gemaakt. Het werk aan boord veranderde van warm en gezellig naar koud en afstandelijk. Gelukkig trof ik het vaak met een groep gezellige collega’s. 

Portugal

Ik heb het geluk dat ik vele maanden in Portugal heb mogen spenderen dit jaar. Dit land is vrijwel mijn tweede thuis. Onlangs heb ik een artikel geschreven hoe bevrijdend het was om met een campervan door het land te rijden. Te leven met eigenlijk vrijwel niets, behalve de pracht van de natuur en het gezelschap van lieve mensen. Een erg belangrijke les van 2020. 

Als ik de keuze had tussen een kast van een huis aan de Amsterdamse gracht met een flink salaris of ‘living on a penny’ in een campervan, dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Ik ben benieuwd wat jouw keuze zal zijn. Realiseer dat vrijheid een groot goed is van de mens en lang niet altijd vanzelfsprekend. Die moeten we koesteren. 

Een reis naar binnen

Ik weet dat ik me dankbaar mag prijzen met de reizen die ik nog heb mogen maken dit jaar. Ik weet ook dat dat voor velen van jullie misschien niet mogelijk is geweest. Dat jullie wellicht met jeukende handen en een opgesloten gevoel thuis zitten, wachtend tot de wereld weer normaal wordt. Ook dat kan ik me voorstellen. Maar de wereld is nog lang niet normaal. We snakken weer naar de rush van het reizen. Het gevoel van geen verantwoordelijkheden en verplichtingen. Zien wat de dag brengt. Zorgeloos meebewegen met de stroom van het leven. Het ontmoeten van mede backpackers onderweg. Zelfs het doorreisde gevoel van ellenlange, nachtelijke busritten. Een in zweet doordrenkt T-shirt van een plakkerige en te zware backpack op je rug. De smerige hostels. Ik denk dat we er overigens wel massaal over eens zijn dat de bedbugs niet worden gemist. 

Waar moeten we de vrijheid zoeken als alle grenzen dicht zijn? Waar moeten we de vrijheid zoeken als je bent beperkt tot het aantal vierkante meters in jouw huis? Waar zoeken we de vrijheid als de wereld in crisis verkeert? Er is maar één juist antwoord op deze vraag. En dat is in jezelf. Hieronder volgen een aantal tips om deze reis in jezelf te maken.

Create your own temple

Zorg ervoor dat je huis een veilige haven wordt, waar je helemaal jezelf kunt zijn. Doe het op jouw eigen manier. Je hoeft niet opeens het hele huis vol kristallen te leggen en rond te zwaaien met stokjes wierook en salie. 

Zorg ook goed voor je lichaam in deze tijd. Your body is your temple, too. Wereldwijd werden er speltbroden en bananenbroden gebakken in het begin van de lockdown. Geen ongezonde gewoonte om dit voort te zetten.

Meditatie en contemplatie

Gebruik deze tijd om naar binnen te keren. Sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Misschien heb je al enorm veel gemediteerd, misschien nog helemaal nooit. Het mooie is dat het niet uitmaakt. Mensen denken altijd dat mediteren iets zweverigs is en dat je geen gedachten mag hebben. Niets is minder waar. Observeer je ademhaling en kijk of je de gedachten kunt laten voor wat ze zijn. Identificeer je er niet meer mee, maar bekijk jouw gedachten van een afstand. Als je dit een paar keer per dag beoefent, zul je meer vrijheid en rust ervaren in het dagelijks leven.

Portugal

Dankbaarheid

We kennen het allemaal. Same shit, different day. In een lockdown beginnen de dagen op elkaar te lijken. Elke keer hetzelfde riedeltje. Voor de mensen die thuiswerken of voor de mensen die vrij zijn. De meeste parken zijn uitgespeeld en de koffietjes to go zijn niet meer zo leuk in de winter. Je mist ongetwijfeld je collega’s om even lekker te roddelen bij het koffiezetapparaat.

Op zo’n dag kan het helpen om elke avond drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het kunnen grote dingen zijn, zoals gezondheid, familie en vrienden. Of de meest kleine dingen waar jij je geluk uit haalt. Een glimlach van een vreemde. Een zonnestraal die ‘s ochtends vroeg je slaapkamer binnen schijnt. Of bananenbrood creatie nummer 54 die uitstekend gelukt is. Dankbaarheid is een ontzettend sterke emotie die je energetische frequentie verhoogt. En dus ook meer positiviteit aantrekt. 

Natuur

De kracht van de natuur werkt helend. Ik weet niet of je in een stad of dorp woont, maar soms moeten we het urbane leven even achter ons laten. Gewoon even met blote voeten door het bos lopen. Even weg van alle hectiek van de stad en te gronden in de natuur. Nederland heeft de meest prachtige plekken, daarvoor hoeven we niet eens de grens over. Vind je rust in de Veluwe, het strand of waar je dan ook heen wilt. Op ontdekkingstocht in eigen land!

2021

Ongetwijfeld heb je veel tijd gehad het afgelopen jaar om te reflecteren op jouw leven. Misschien heb je wel een duidelijk beeld van wat je wilt veranderen en bereiken in 2021. Welke slechte gewoontes wil jij doorbreken? En belangrijker, welke gezonde gewoontes wil jij weer oppakken?

Probeer concrete doelen op te stellen en wees vooral niet te streng voor jezelf. Maak een vision board voor 2021. Hoe wil jij dat dit jaar er uit gaat zien? De kracht van de mind is ongelofelijk sterk. Hang dit vision board op in je slaapkamer. Probeer te visualiseren en te voelen alsof je dit doel al hebt behaald. De wet van aantrekkingskracht kan in jouw voordeel werken, zolang je maar met jouw hele ziel erin gelooft. Je zult verbaasd staan wat voor wonderen dit kan brengen. Het leven is magisch.

Offline

Zelf heb ik enorm de behoefte om de stad te ontvluchten. In de eerste week van januari heb ik het stadse leven in Amsterdam voor een klein hutje op de hei in de Veluwe verruild. Mijn eigen mini-Vipassana. Even helemaal offline. Telefoon uit. Leven in stilte. Meditatie. Natuur. De vrijheid in mezelf opzoeken, want die gave hebben we gelukkig allemaal. En het heeft me zo ontzettend veel gebracht.

Dat het maar een magisch en vrij 2021 mag worden. Ik hoop dat ook jij de vrijheid in jezelf kan vinden. Maar laten we ook hopen dat we elkaar snel weer treffen in een afthans hosteltje in Azie, onder het genot van een gebakken sprinkhaan en een Tiger biertje.

Close