Geschreven door 14:58 Backpacken, Europa

5 Tips voor Belgrado: rauwe parel in het oosten ?

Het is nog niet enorm lang geleden dat Belgrado het epicentrum van de bloedige Joegoslavië-oorlog was, maar gelukkig is de rust inmiddels al enige tijd wedergekeerd.

De hoofdstad van Servië is niet te vergelijken met een stijlvolle stad als Parijs, Praag of Boedapest, maar is hierdoor niet minder interessant voor een stedentrip.

De rauwe stad wordt gekenmerkt door interessante cultuur, mooie bezienswaardigheden en goedkoop eten en drinken. Reisbegeerte geeft je vijf tips voor een bezoek aan Belgrado.

1. Tesla museum

Nee, dit is geen automuseum, maar een museum over de wetenschapper Nikola Tesla. Tesla wordt gezien als één van de grootste wetenschappers ooit en heeft zijn laatste rustplaats in Belgrado, in het Tesla museum.

Hoewel meerdere landen zijn nationaliteit claimen (Kroatië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en dus Servië), lijkt met name Servië recht van spreken te hebben.

In het kleine, maar interessante museum kun je de vele experimenten van Tesla in actie zien. De medewerkers spreken goed Engels en zijn bovendien erg enthousiast.

Met een berg demonstraties krijg je op een interactieve manier een interessant inkijkje in het leven en werk van één van de bekendste Serviërs ooit. Het museum ligt net buiten het centrum, maar is te voet vanaf het centrum goed te bereiken.

2. Kasteel van Belgrado

Aan de rand van het centrum ligt het kasteel van Belgrado, dat uitkijkt op de Sava en Donau. Dit eeuwenoude kasteel wordt omgeven door een omvangrijk park dat je gratis binnen kunt gaan.

Hoewel de staat van het kasteel niet meer al te best is, wordt het park goed onderhouden en kun je hier veel leren over de historie van de stad.

Ook biedt de muur aan de rand van het park een mooi uitzicht over de rivier. Wil je de plek voor jezelf? Ga dan voor zonsopkomst naar het park.

Door onderhoud zijn delen van het kasteel soms gesloten, maar dit weerhoudt je er niet van om rondom het kasteel en de ruïnes te lopen.

3. Slenteren door het oude centrum

Belgrado is in veel opzichten een enigszins vervallen oude stad. Armoede heeft ertoe geleid dat veel onderhoud niet door kan gaan. Toch heeft dit ook zijn charme en geeft het de stad ook een authentieke sfeer.

Je kunt eindeloos slenteren door het oud centrum.

Een aanrader is één van de vele gratis wandelrondleidingen. Deze worden vaak gegeven door jonge Serviërs die goed Engels spreken en je een inkijkje kunnen geven in de stad, cultuur van het land en de perspectieven die er vanuit Servië zijn op de buitenwereld.

4. Eten en feesten op de rivier.

In het rivierengebied van Belgrado vind je diverse restaurants, bars en clubs die vaak op een boot op het water liggen. Deze plekken zijn niet alleen populair onder toeristen, maar zeker ook onder de lokale bevolking.

Eten en drinken is bijzonder goedkoop in Servië en ook Belgrado. Voor een paar euro kun je een goede maaltijd scoren en ondertussen genieten van een mooi uitzicht over het water.

’s Avonds kun je op stad op één van de vele clubboten van de stad. Ook hier is de sfeer soms ietwat rauw, maar niet onveilig.

5. Museum van Joegoslavië-historie

Het museum voor Joegoslavië-historie biedt een interessant inkijkje in Joegoslavië volgens Servië, wat in principe gezien kan worden als het overblijfsel van de oude staat.

Joegoslavië, en vooral Servië, wordt in het westen vaak gezien als de boosdoener in het conflict. Terecht of onterecht, in Servië zie je een ander perspectief.

Dit is zeker het bekijken waard. We raden je wel af om politieke onderwerpen, waaronder de oorlog, niet te bespreken met de lokale bevolking. Dit onderwerp ligt bijzonder gevoelig en kan problemen opleveren wanneer je met een Westers perspectief in gesprek gaat.

Close