Tijdens mijn reis van 6 maanden door Zuid-Amerika, heb ik 6 weken door het geweldige Colombia gereisd.
Colombia is een ontzettend groot land en er is veel te zien en te doen. Om het hele land te kunnen zien zou je zelfs makkelijk 8 weken kunnen uittrekken.
Met de jaren wordt het land steeds populairder onder toeristen en reizigers en dat is niet voor niks.
Omdat ik de meeste weken van mijn reis in Colombia heb gespendeerd, wil ik graag dit land wat meer uitdiepen inclusief een klein stukje geschiedenis.
Colombia is namelijk een land met een zeer roerig verleden grotendeels veroorzaakt door Pablo Escobar. Helaas hebben veel mensen nog steeds het beeld dat Colombia onveilig is.
Maar dit is verre van waar.
De laatste jaren is Colombia namelijk getransformeerd tot een fantastisch leuk land waar ik met heel veel plezier doorheen heb gereisd!
Praktische informatie Colombia
Valuta
In Colombia wordt er met de Colombiaanse Peso betaalt. Momenteel is 3,685 COP = € 1,00. Kijk op www.geldwisselt.nl voor de actuele wisselkoers.
Taal
De taal die gesproken wordt is Spaans.
Tijdsverschil
Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het verschil 6 uur. In het hele land is maar één tijdzone.
Veiligheid
Colombia is ontzettend veilig om doorheen te reizen. Dit heb ik zelf persoonlijk ervaren. Ook de situatie tussen de FARC en de Colombiaanse overheid is sterk verbetert iedere dag.
Let wel altijd op je spullen. Zakenrollers en berovingen komen nog regelmatig voor.
Vaccinaties
DTP en Hepatitis A zijn de enige vaccinaties die worden aanbevolen, maar laat je wel goed voorlichten door de vaccinatie aanbieder.
Pablo Escobar in Colombia
Colombia heeft, zoals ik zei, een zeer roerig verleden achter zich. Drugsbaron Pablo Escobar heeft Colombia namelijk jarenlang (voornamelijk in de jaren ‘80) in zijn greep gehad.
Pablo Escobar werd gezien als een soort Robin Hood. Hij was niet voor iedereen het stereotype schurk, maar werd ook gezien als een soort volksheld.
Hij schonk een hoop sociale voorzieningen, sportvelden, huizen, scholen en voedsel aan de armen. Weliswaar uit een hoop eigenbelang: het hele volk voor zich willen winnen. Hij had ook als doel om tot president te worden verkozen.
Vanuit zijn geboortestad Medellín bouwde hij een enorm drugsimperium dat 80% van alle cocaïnehandel in de wereld beheerste. Deze man verdiende geld als water, want tijdens zijn beste weken had hij een omzet van ruim 420 miljoen per week. De Medellín kartel was daarom al snel de machtigste ter wereld.
Door zijn moordpartijen, drugshandel en een hoop andere criminele activiteiten werd Pablo Escobar één van de grootste gezochten kopstukken ooit. Ook internationaal.
Op 2 december 1993 kwam er een einde aan zijn leven. Tijdens zijn vlucht voor een arrestatie werd hij door de politie neergeschoten. Hoewel er ook verhalen in de rondte gaan dat hij zichzelf heeft neergeschoten.
Pablo Escobar was zogezegd een topcrimineel wiens leven haast tot de verbeelding spreekt. In de Netflix serie Narcos https://www.netflix.com/title/80025172 kan je hier meer over te weten komen.
Na zijn dood begon Colombia op te bloeien. Sinds 2010 is langzaamaan het toerisme op gang gekomen en tegenwoordig wordt Colombia steeds populairder om te bezoeken. Als reiziger zal je merken dat je met open armen wordt ontvangen.
De Colombianen zijn namelijk blij reizigers en toeristen te zien. Voor hen is dat het bewijs dat Colombia daadwerkelijk getransformeerd is. Iets waar de Colombianen waanzinnig trots op zijn!
Beste reistijd Colombia
Colombia heeft gedurende het hele jaar een vrij stabiel klimaat. De temperaturen schommelen tussen de 25 en 30 graden. Als je geen tijd hebt om het hele land te zien, dan zou je het ook kunnen onderverdelen in noord en zuid. De beste reistijd zou dan zijn:
Het noorden: december tot en met april
Het zuiden: mei tot en met november
December tot en met maart zijn de droogste maanden van het jaar. Verder heeft de beste reistijd niet alleen te maken met het weer, maar ook met het hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen.
Hoogseizoen (zonnig, warm, hogere prijzen): december tot en met februari
Tussenseizoen (iets meer regen, walvissen spotten): maart tot en met september
Laagseizoen (meeste regen, lagere prijzen): oktober tot en met november
Spaans leren in Colombia
Ik heb aan het begin van mijn reis een paar weken Spaans geleerd in Peru, maar Spaans leren in Colombia is ook een aanrader. Op veel plekken spreken de Colombianen gebrekkig of geen Engels.
Een van de leukste onderdelen tijdens het reizen is wel het contact maken met de locals, toch?
Daarnaast, als je een beetje basis Spaans kent, ben je sneller op de hoogte van de tips die de Colombianen graag met je delen. De Colombianen waarderen het ontzettend en hebben alle geduld als jij Spaans probeert te spreken.
Een voorbeeld van een goede taalschool is http://nuevalengua.com/ in Cartagena. Maar ook in Medellín en Bogota zijn er leuke talenscholen waar je terecht kunt: https://www.toucanspanish.com
Vervoer in Colombia
Het vervoer in Colombia is erg goed te doen. Qua vervoer kun je in de steden zelf reizen per motortaxi, metro, bus of een normale taxi. In de kleinere dorpen komen weinig tot geen taxi’s. Net als in de rest van Zuid-Amerika rijden er in Colombia geen treinen.
Uiteraard wordt vliegen ook veel gedaan, dit kan zelfs erg goedkoop. Een relatief nieuwe lowcost airline in Colombia is https://www.vivaair.com/co/en. Check de website voor de prijzen.
Reizen per bus
In de meeste delen van Colombia is het veilig genoeg om met een nachtbus te reizen, maar toch zou ik het niet altijd adviseren. Vooral in het zuiden zit het vol met scherpe bochten wat niet altijd prettig is voor je nachtrust.
Verder wordt de bus het meest gebruikt in Colombia, ook door locals. Bussen rijden in principe naar elke uithoek van het land. De lokale bussen zijn erg goedkoop en voor de grotere afstanden zijn er luxere bussen te boeken. Bustickets koop je makkelijk bij een busstation of bij je accommodatie.
Voorbeelden van busmaatschappijen zijn:
https://www.expresobrasilia.com
Highlights in Colombia
Colombia zit vol met highlights! Ik zei al eerder dat je makkelijk 8 weken kunt uittrekken om door Colombia te reizen. Er is enorm veel te zien en te doen! Graag deel ik de populairste (weliswaar toeristische) highlights van Colombia met jou.
Cartagena
De stad Cartagena in het uiterste noorden, wordt ook wel gezien als het pareltje van Colombia. De stad heeft een drukke haven, koraalriffen voor de kust en zelfs een koloniaal centrum.
Door de stad loopt een verdedigingsmuur richting het zuiden. Bovenop de muur heb je een schitterend uitzicht over de stad met aan de rechterkant het helderblauwe water van de Cariben. Buiten het feit dat het historische centrum iets weg heeft van een openluchtmuseum, heeft de stad ook een bruisend nachtleven.
Ciudad Perdida
Ciudad Perdida is haast vergelijkbaar met de Machu Picchu in Peru, maar dan een mooiere versie. Deze Verloren Stad is gelegen op ruim 1200 meter in de Sierra Nevada de Santa Marta.
Een wandeling er naartoe is haast nog indrukwekkender dan de verloren stad zelf. Dit is namelijk een wandeling van 6 dagen. 3 dagen klimmen, 1 dag in de stad zelf en 2 dagen terug.
Let op: de tocht is zwaar! Mede dankzij de hitte en hoge luchtvochtigheid. Zelfs in het droge seizoen (december tot en met maart) kan het vies klam zijn. Je bent namelijk in de tropen.
Medellín
Wat ooit de gevaarlijkste moordhoofdstad ter wereld was, is getransformeerd tot in ieder geval de populairste stad van Colombia.
Deze stad is gelegen in een vallei met een schitterende skyline. De stad heeft een aangenaam klimaat en wordt ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd.
Het is echt moeilijk voor te stellen dat deze stad vroeger zo gevaarlijk was, want er hangt een ongelofelijke gezellige sfeer. Vooral het populaire deel El Poblado zit vol met bars, hotels, hostels, leuke winkels en lekkere restaurants.
Daarnaast is er qua tours en excursies genoeg te doen waaronder de Comuna 13 Graffiti Tour (één van mijn persoonlijke must do’s). Een heerlijke stad om te relaxen en te genieten van de sfeer.
Salento
Salento is één van de populairste dorpjes van Colombia. Een klein en kleurrijk dorpje middenin de Colombiaanse koffie-regio. Zodra je een bezoek brengt aan dit gezellige dorpje, maak je meteen kennis met de Colombiaanse koffiecultuur.
Het is een dorpje om doorheen te wandelen, te eten, te shoppen en paard te rijden. Daarnaast komen veel reizigers naar Salento om te hiken in Valle de Cocora, één van de mooiste natuurgebieden van Colombia. Je kunt daar urenlang hiken tussen de waspalmen (de hoogste palm ter wereld).
Guatapé en El Penon
Vanuit Medellín kun je een uitstapje maken naar het kleurrijke dorpje Guatapé. Een dorpje zoals je niet snel meer zult zien. Muurschilderingen, felgekleurde huisjes en gewoon één en al kleur. Er hangt een heerlijke relaxte sfeer.
In Guatapé vind je de hoge rots van 220 meter: La Piedra del Penol. Een rots die je absoluut moet beklimmen als je er bent. Het zijn wel 750 treden, maar als je het gehaald hebt word je beloond met een schitterend uitzicht!
Bogota
De hoofdstad van Colombia heeft helaas nog altijd een slechte reputatie. Het klopt dat er plekken zijn in Bogota waar je beter niet kunt komen, maar als je (net zoals ik deed ) ervoor kiest om deze stad toch te ontdekken, zal je merken dat deze stad echt veel te bieden heeft. Een hoop prachtige koloniale gebouwen en graffitikunst.
Musea, hippe clubs, bars en hippe winkels. De leukste wijk van Bogota is La Candelaria. Een aanrader is om per fiets de stad te ontdekken. Als je met een fietstour meegaat stop je bijvoorbeeld ook op een markt om wat exotisch fruit te proeven.
Ook kan je genieten van een panoramisch uitzicht vanaf de top van de berg Monserrate. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van ruim 3100 meter. Een aanrader om dit met zonsopgang of zonsondergang te doen.
Tayrona National Park
Het Tayrona National Park is een paradijsje aan de Caribische kust. Hier worden stranden en tropisch regenwoud met elkaar vermengd. Dichte jungle en schitterende baaien met zandstranden. Het water is kraakhelder met wuivende palmbomen.
Het is mogelijk om prachtige hikes te maken door het park en er een nachtje te verblijven. Tayrona is echter wel geheel ontdekt, dus houd rekening met een hoop toerisme met name op de hiking trails. Desondanks is een bezoek aan dit park zeer de moeite waard.
Een kleine greep uit mijn persoonlijke must-do’s:
Bezoek een voetbalwedstrijd in Medellín
Zuid-Amerikanen zijn gepassioneerde mensen en vooral als het op voetbal aankomt. Voetbal is voor hen geen hobby maar een echte belangrijke passie.
Om deze voetbal passie te kunnen voelen en meemaken, heb ik in Medellín een lokale voetbalwedstrijd bezocht. En dat ging er behoorlijk gepassioneerd aan toe! De hele wedstrijd werd er gejuicht, gesprongen, geschreeuwd en geroepen. Een prachtige unieke sfeer die ik nergens anders zo kon voelen!
Biketour in Salento
Toen ik in Salento was ben ik met een biketour meegegaan. Eentje die werd georganiseerd door locals en wat meer ‘’off the beaten track’’ gaat. We fietsten de ‘Golden Road’ wat qua natuur nog mooier en beter was dan het toeristische Cocora Valley.
Bekijk anders de website https://www.salentocycling.com. Een enorme aanrader!
Comuna 13 Graffiti Tour in Medellín
Nu kom ik toch weer terug bij Medellín 😉 Ooit leefden in de wijk Comuna 13 één van de gevaarlijkste gemeenschappen van de stad. Nu niet meer. Jaren geleden heeft de overheid en de particuliere sector veel geïnvesteerd aan een wonderbaarlijke transformatie.
Deze transformatie wordt vol trots gepresenteerd middels graffiti op de muren. Het is mogelijk om een tour te boeken naar Comuna 13. Een local neemt je mee in een boeiend leerzaam verhaal over deze wijk en hoe het zo tot een transformatie is gekomen. Ik vond het één van de beste tours die ik ooit gedaan heb.
Buiten de gebaande paden in Colombia
Alles wat ik tot nu toe heb opgenoemd is natuurlijk leuk en stuk voor stuk aanraders, maar het blijft wel wat toeristisch. Colombia heeft nog meer te bieden.
Er zijn zeker onontdekte plekken waar het toerisme iets minder heftig is.
Ook deze plekken wil ik graag met je delen.
Tatacoa woestijn
Desierto de la Tatacoa ligt in het zuidwesten en is eigenlijk officieel geen woestijn. Het is een landschap wat bestaat uit prachtige rode en grijze rotsformaties & cactussen.
Vanuit de hoofdstad Bogota is deze bijzondere plek per bus (in 5 à 6 uurtjes) via de stad Neiva te bereiken. Bij gebrek aan tijd is het ook mogelijk om in een klein uurtje te vliegen.
Vanuit Neiva gaan er minibussen en jeeps naar de woestijn. Het is aan te raden om minimaal 1 nachtje in de woestijn te slapen. Je hoeft van tevoren niet eens iets te boeken maar kijkt ter plekke wat er allemaal is.
Dezelfde dag, of de dag erna, is het mogelijk om deel te nemen aan een woestijn tour. Ik vond het waanzinnig mooi en ben blij dat ik deze plek had ontdekt.
Ga carnaval vieren in Barranquilla
Ruim 40 dagen vóór Pasen wordt in de Caribische stad Barranquilla uitgebreid carnaval gevierd. Dit is een vierdaagse explosie aan feesten die de stad volledig op z’n kop zet en meteen één van de grootste carnavalsfeesten van Latijns-Amerika is. Heb je het geluk dat je in deze periode in Barranquilla bent, vermijd dan de dure tribuneplaatsen langs de hoofdroute.
Er zijn ook alternatieve straatoptochten zonder hekwerken. De lijfspreuk van het carnaval luidt: Quien lo vive, es quien lo goza – wie het beleeft, geniet ervan!
Rincon del Mar
Rincon del Mar is een vissersdorp. Een authentiek pareltje die ik graag met jullie wil delen. Dit dorp is niet per bus te bereiken, alleen per motor taxi. Vanaf Cartagena reis je eerst naar de plaats San Onofre. Vanaf San Onofre reis je de laatste 30 minuten dus per motor taxi.
Rincon del Mar is geen strandplek waar luxe en voorzieningen echt binnen handbereik ligt. De wifi is traag en de stroom wil nog weleens uitvallen. Dit is hoe het leven is in Rincon del Mar.
Er is geen ATM in dit dorpje. Vaak moet je daarom je verblijf cash betalen. Er zijn maar weinig voorzieningen in dit dorpje. Er is bijvoorbeeld geen supermarkt. In plaats daarvan zijn er kleine winkels. Waar er géén gebrek aan is, dat is vis. Je kunt vis kopen aan het strand waar vissers rondlopen met de dagvangst.
Er zijn verschillende excursies mogelijk vanuit Rincon del Mar. Bijvoorbeeld een dagtour of een meerdaagse tour naar de Islas de San Bernardo.
In de avond kun je mee met een plankton-tour op een vissersboot. Deze tours zijn te boeken in hostels. Ook is er een lokale duikschool aanwezig, dus voor een Padi open water course kun je hier ook terecht.
Kortom, dit authentieke dorpje is zeker de moeite waard om even een paar dagen te relaxen. De stranden zijn ook lekker rustig.
Tip: als je meegaat voor een (meerdaagse)excursie naar San Bernardo, kun je vanaf daar de boot nemen naar Cartagena.
San Andres & Providencia
Mijn favorieten plekken in Colombia. 2 authentieke eilandjes dichtbij de kust van Nicaragua middenin de Caribean. Op deze eilandjes hangt er een Caribische sfeer waar men een eigen taal spreekt. Een soort mix van Spaans, Engels en nog wat. Deze eilandjes zijn zo authentiek met beperkte wifi.
Er zijn prachtige plekken om te snorkelen en mee te gaan met boot excursies. Vanaf Cartagena is het mogelijk te vliegen naar San Andres. Vanaf San Andres gaat er een catamaran naar Providencia. Zeer dringende tip: zorg voor pillen tegen zeeziekte, want de catamaran rit kan behoorlijk heftig zijn.
Overnachten in Colombia
Dankzij het toenemen van het toerisme komen er steeds meer accommodaties bij. Zelfs in de minder bezochte steden zijn hostels te vinden. Overnachten in Colombia kan dus op allerlei mogelijke manieren.
Hostels
Hostels zijn waanzinnig populair bij backpackers en reizigers met een iets kleiner budget. Doordat het toerisme de laatste jaren zo is toegenomen, zijn er steeds meer reizigers en backpackers die graag in hostels verblijven.
De website http://colombianhostels.com.co is een handige website met een overzicht van de vele hostels in Colombia.
Veel hostels hebben echt prima faciliteiten en zijn (in mijn ogen) vaak gezelliger dan een hotel. Het is een makkelijke manier om andere reizigers te ontmoeten. Graag noem ik een paar bijzondere noemenswaardige hostels in Colombia.
Bijzondere slaapplekken in Colombia
Casa Elemento, Minca
Als je in Minca verblijft zit je letterlijk in de wolken. Minca is een 600 meter hooggelegen bergdorpje wat erg de aandacht trekt door de biologische koffie en heerlijke koele temperaturen. De uitzichten zijn haast schilderachtig.
Het hostel Casa Elemento heeft beroemde netten die bovenop een helling bungelen. Liggend in zo’n net is het goed vertoeven met uitzichten over groene heuveltoppen en laaghangende wolken. Met een ondergaande zon wordt alles helemaal prachtig versiert.
Boetiek hostel Rango, Medellin
Medellín staat inmiddels nu wel bekend als modern, hip en Europees. Als je in de wijk El Poblado verblijft, lijkt het helemaal alsof je Amsterdam binnenstapt. Toen ik 1,5 week in Medellín verbleef, verbleef ik een aantal nachten in het Rango hostel.
Dit geweldig leuke hostel ligt precies tussen het metrostation en de barretjes. Het hostel is stylisch met stenen gootstenen, oud-houten tafels, betonnen muren en kooldraad lampen. De Zwitserse eigenaar Luca zorgt ervoor dat je verblijf uiterst prettig en gezellig is. Een echte aanrader dus!
Casa en el Agua
Wil je eens écht wat anders? Op een eilandje, 2 uur varen van de kust van Cartagena, ligt het hostel Casa en el Agua. Als je wat Spaans begrijpt dan begrijp je dat de vertaling huis in het water is. Want dat is het ook! Dit is een hostel gemaakt van riet en hout.
Geen muren, waardoor je de zee overal om je heen ziet. Er is een bar vanwaar je meteen het water inloopt. Met 15 hangmatten, een dorm en enkele privékamers, deel je dit hostel met een klein groepje. Lekker knus! Overdag is er ook genoeg te doen. Ga snorkelen, speel wat spelletjes (twister) en geniet van de zon vanuit je hangmat. Een heel apart maar heerlijk verblijf dus!
Vliegtickets naar Colombia
Vliegen naar de grotere steden hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Toch kan het veel geld schelen als je kiest voor vliegen met een lokale maatschappij.
Enkele tips
- Het kan enorm in kosten schelen als je buiten het hoogseizoen vliegt.
- Ook kan het schelen als je op een doordeweekse dag vliegt, dus probeer het weekend te vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder.
- 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
- Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.
Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen. Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en www.vliegtickets.nl
Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere plekken en landen in Zuid-Amerika? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/zuid-amerika/voor nog meer blogs over dit prachtige continent.