Geschreven door 12:44 Backpacken, Zuid-Amerika

Een reis naar het majestueuze Patagonië: onvergetelijk ?

Patagonië is één van de plekken op de wereld die voor veel mensen nog tot de verbeelding spreekt. Het gebied, dat de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika beslaat, is een dunbevolkt gebied met uiteenlopende, prachtige en soms bizarre natuur.

Een reis naar Patagonië staat bij de gemiddelde doorgewinterde reiziger dan ook op de bucketlist, en niet voor niets.

Reisbegeerte neemt je mee naar dit adembenemende gebied, dat Chili en Argentinië beslaat. Neem je winterjas mee en zeker ook je camera, want het wordt fris, maar je gaat ook genieten.

De reis naar Patagonië

Hoewel Patagonië behoort tot de meest afgelegen en dunbevolkte gebieden ter wereld, valt het nog enigszins mee met de bereikbaarheid.

De meeste mensen kiezen ervoor om eerst naar Buenos Aires te vliegen, de hoofdstad van Argentinië. Vanuit hier kun je een binnenlandse vlucht nemen naar het zuiden, of een internationale vlucht naar het zuiden van Chili.

Wil je gelijk goed beginnen, dan neem je een binnenlandse vlucht van ongeveer vier uur naar Ushuaia. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en ligt diep in Patagonië.

Het stadje zelf is klein, met ongeveer 80.000 inwoners maar is voor veel toeristen de uitvalsbasis om Patagonië te verkennen.

Steppe en historie

Patagonië kent een veelal koel en droog klimaat, met eindeloze steppe en vergezichten. Het is ook een gebied met één van de langste histories van menselijke bewoning.

Wereldberoemd is de Cueva de las Manos, oftewel de Grot van de Handen, een stukje boven de staat Ushuaia.

In deze grote zie je afdrukken (of tekeningen) van handen. Deze kunstvorm is achtergelaten door mensen die hier vele duizenden jaren geleden leefden. De oudste kunst die je hier vindt is zo’n 13.000 jaar oud.

Wat de grot (en het omliggende gebied) verder ook zo interessant maakt, is dat de laatste bewoners “pas” 1300 jaar geleden vertrokken. Het gebied is duizenden jaren bewoond gebleven, iets wat zelfs in het oude Europe en Noord-Afrika uitzonderlijk zou zijn.

De natuur van Patagonië

Ga je naar Patagonië, dan ben je waarschijnlijk ook een natuurliefhebber. Vanuit het zuidelijkste puntje van Patagonië kun je een excursie naar Antarctica boeken (waar je overigens diep voor in de buidel moet tasten).

Daarnaast kent Patagonië zelf uiteraard diverse prachtige gebieden en diverse wandelroutes van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden.

Een populair en adembenemend gebied is Tierra del Fuego, de zuidelijkste provincie van Argentinië. Het gebied ligt vol meren, fjorden, gletsjers en steppe. Hoewel een goede voorbereiding noodzakelijk is, is de reis onvergetelijk.

Andere populaire bestemmingen zijn onder meer Torres del Paine, Perito Moreno en El Chalten. Eigenlijk moet je simpelweg meerdere keren naar Patagonië gaan om ook maar een klein deel van het prachtige gebied gezien te hebben.

Wanneer vertrek jij?

Close