Geschreven door 13:21 Europa

Deze 4 wandelingen moet je gedaan hebben ?

hike

Of nouja, gedaan hebben? Je moet er eerst maar eens (willen) beginnen. Dagen lang in de bergen onderweg, of dwarsdoor heel Nederland lopen. Dat is niet voor iedereen, dat weten we. Maar als je wel graag wandelt en als we met je mee mogen, dan zijn dit de wandelroutes voor je ons kunt wakker maken. 

1. Kungsleden

In het verre noorden van Zweden vind je de Kungsleden, een wandelroute van ongeveer 440 kilometer lang, tussen Abisko in het noorden en Hemavan in het zuiden.Het loopt in het zuiden door het natuurreservaat Vindelfjällen, een van de grootste beschermde gebieden van Europa. Het pad is in principe goed gemarkeerd en veel delen zijn goed uitgerust e, met plankenpaden die moerassige of rotsachtige grond bedekken. 

Andere gedeelten, die verder van het pad verwijderd zijn, zijn echter vrij pittig, waardoor de moeilijkheidsgraad van het wandelen al snel toeneemt. Je kunt de volledige Kungsleden lopen, maar wij zouden het liefst het populairste deel doen. Dat is een traject van 110 kilometer en dat kan in ongeveer een week gelopen worden. 

2. Tour du Mont Blanc

Tien dagen, zeven valleien, vijf cols, 2.650 meter hoogte op het hoogste punt, ongeveer 140 kilometer, en een groots avontuur. Wat bloed, zweet en tranen, maar een heel hoop gejuich. Dat is de Tour du Mont Blanc, een wandelroute om een na hoogste berg van Europa heen. Tsja, de Mont Blanc, wie kent ‘m niet? Wij denken er nu al jaren over na om of de Tour du Mont Blanc of gewoon maar meteen de Mont Blanc te beklimmen. Maar dat laatste, dat is wel iets spannender… 

3. Appalachian Trail

De Appalachian National Trail, over het algemeen bekend als de Appalachian Trail of gewoon de A.T., is een pad in de oostelijke Verenigde Staten die zich uitstrekt tussen Springer Mountain in de staat Georgia en Mount Katahdin in de staat Maine. Het pad zelf werd voltooid in 1937 na meer dan tien jaar werk, hoewel er nog steeds verbeteringen en veranderingen plaatsvinden. De route is 2190 mijl lang. Ja, goeiedag, dat is al snel 3525 kilometer, ofwel 7 keer het volledige Pieterpad. Iets voor jou, of misschien toch eerst maar van Pieterburen naar Maastricht? 

4. Pieterpad

Mijn moeder heeft enkele Pieterpad etappes op haar naam en vanwege haar verhalen, denken wij er regelmatig overna om het hele Pieterpad in een keer te lopen. De route loopt 498 kilometer van Pieterburen, in het noorden van Groningen, zuidelijk door het oosten van Nederland tot net ten zuiden van Maastricht, naar de top van de Sint Pietersberg. Pieter, snap je het nu? De route was het idee van twee topwijven, Toos Goorhuis-Tjalsma (1915-2004) uit Tilburg en haar vriendin Bertje Jens (1913-2009) in Groningen. Zij wilden een route tussen hun beide woonplekken en dat hebben we in jaren ‘80 voor elkaar gekregen. Mooi toch? 

Close