Geschreven door 16:21 Backpacken, Noord-Amerika

Overnachten bij de Navajo in Monument Valley ??

Navajo Reis

Lang voordat de Europeanen zich vestigden op het Noord-Amerikaanse vasteland, vond je hier al diverse inheemse stammen. Eén van deze stammen zijn de Navajo (ook wel Dineh). Zij wonen al vele honderden jaren in de zuid-westelijke staten van de Verenigde Staten, waaronder Monument Valley. Monument Valley ligt op de grens van Utah, Colorado, Arizona en New Mexico. 

Monument Valley is een absolute aanrader wanneer je de westkust van de Verenigde Staten gaat bezoeken. Met haar karakteristieke rode zand en rotsen waan je je in een wildwestfilm, terwijl je in het gebied ook kunt overnachten bij de Navajo-stam. Zij vertellen je over hun verleden, cultuur en geloof. Een bijzonder inkijkje in de wereld van de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. Wanneer je bij de Navajo overnacht voelt het alsof je in een ander land bent.

Navajo-stam en Monument Valley

De Navajo-stam is de één na grootste inheems stam van de Verenigde Staten, met ongeveer 300.000 leden. Zij leven veelal in Utah, Arizona, Colorado en New Mexico, waar dus ook Monument Valley te vinden is.

De Navajo stammen af van een Canadese inheemse stam en leven waarschijnlijk sinds 1400 op de huidige locatie. In de Verenigde Staten hebben ze hun eigen territoria, waar bovendien andere regels gelden dan in de rest van het land. Zo is alcohol niet toegestaan in het gebied van de Navajo.

Monument Valley wordt grotendeels beheerd door de Navajo. Bezoek je hier het bezoekerscentrum of overnacht je bij stamleden, dan komt dit ook ten goede aan hun gemeenschap.

Monument Valley wordt doorkruist door een snelweg (tweebaans), maar is grotendeels verlaten en enkel begaanbaar met een 4×4-auto. Overnacht je bij de Navajo, dan wordt je met een dergelijke truck naar hun dorpen gebracht.

Rij door het filmdecor

Zelfs als de naam Monument Valley je in eerste instantie niets zegt, is de kans groot dat je het gebied wel herkent. De rode woestijn wordt gekenmerkt door enkele enorme zandstenen rotsen die uitsteken.

De drie grootste rotsen zijn talloze keren decor geweest voor grote films en zelfs tekenfilms. Zo is het decor van Coyote and Roadrunner zonder twijfel gebaseerd op Monument Valley. Ook was het de weg door Monument Valley waar Forrest Gump eindelijk stopte met hardlopen.

Ga je overnachten bij de Navajo, dan begint je trip waarschijnlijk bij het bezoekerscentrum van Monument Valley, waar je prachtig uitzicht hebt op de bekende rotsen.

Hoewel je het overdag waarschijnlijk enorm warm hebt, is het goed om voldoende kleding mee te nemen. Zoals bij de meeste woestijnen, is het ook hier ’s nachts bijzonder koud. Zo nu en dan kan het zelfs vriezen tijdens de nachten.

Op deze weg door Monument Valley stopte Forrest Gump eindelijk met hardlopen.

Cultuur van Navajo met prachtig uitzicht

Ga je overnachten bij de Navajo, dan brengt een lid van de Navajo-stam je met een 4×4 naar een dorp. Het is echter geen saai ritje, want je wordt alle kanten opgegooid, maar hebt ondertussen ook nog eens een prachtig uitzicht over de serene vallei.

Op weg naar je overnachtingsplek maak je diverse tussenstops. Soms om simpelweg te genieten van het uitzicht, maar vaak ook om iets te horen over de geschiedenis en cultuur van de Navajo.

Voor de Navajo is een groot deel van het gebied heilig. Er is een geloof over de ziel van de omgeving, maar de Navajo zullen ook vertellen over hun manier van overleven in het toch vrij onherbergzame gebied.

De rondleiding door het gebied van de Navajo geeft je een interessante en unieke inkijk in dit historische gebied.

Ceremonies en een stoffige overnachting

Bij de Navajo kun je deelnemen aan een traditionele barbecue, waar onder meer bizon wordt bereid. Ook tonen de Navajo je ceremonies die vol staan van muziek, dans en gezang. Hoewel de Navajo een zware geschiedenis hebben, leunen ze op een optimistische kijk op het leven die tijdens de demonstratieceremonies erg aanstekelijk is.

Heb je voldoende gegeten en genoten van de andere aspecten van de Navajo-cultuur, dan begin je het waarschijnlijk ook koud te krijgen in Monument Valley.

Voordat je naar bed gaat is het echter goed om nog even naar boven te kijken. Omdat er in het gebied vrijwel geen lichtvervuiling is, heb je een extreem mooi uitzicht op het heelal. Zonder moeite zie je de melkweg, planeten en waarschijnlijk ook een hoop vallende sterren.

Je slaapt in een traditionele hut op de grond. Houd er rekening mee dat je neus snel verstopt zit, want het fijne, stoffige zand kan wat irriteren.

’s Ochtends eet je een traditioneel ontbijt en word je teruggebracht naar het bezoekerscentrum. Vanuit hier kun je zelf verder rijden, bijvoorbeeld naar de Rocky Mountains van Colorado.

Close