Geschreven door 14:38 Backpacken, Europa

Mostar in Bosnië: Sprankelende parel van Oost-Europa ✨?️

Mostar vakantie

Tussen 1991 en 2001 werd de wereld in zijn greep gehouden door de bloedige Joegoslaviëoorlog op de Balkan in zuidoost Europa. Het epicentrum van deze afscheidingsoorlog bevond zich in Bosnië en Herzegovina, dat het zwaar te verduren kreeg in een oorlog tussen etnische Bosniakken, Serviërs en Kroaten. Anno 2018 heerst er echter vrede en is het land grotendeels heropgebouwd. De absolute parel van het gebied ligt ook in Bosnië: Mostar.

Mostar is geleden in het zuid van het land en per vliegtuig te bereiken, maar ook per auto of met en bus via andere landen. Veel backpackers kiezen ervoor om via de Kroatische kust per bus naar Mostar te reizen, een rit die ongeveer vier uur in beslag neemt en langs prachtige heuvels met mooie uitzichten voert.

Reisbegeerte neemt je mee op reis naar Mostar: een stad dichtbij de toeristische gekte van Kroatië, maar dan een stuk authentieker.

Dichtbij, maar toch avontuurlijk

Mostar ligt op ongeveer twee uur vliegen van Nederland, hoewel het in de praktijk langer duurt bij gebrek aan directe vluchten. De eerder genoemde route via Kroatië ligt voor backpackers mee voor de hand, evenals een reis via Servië en hoofdstad Sarajevo.

Hoewel Mostar dus dichtbij ligt, is het desondanks een stad voor een iets meer avontuurlijke reis. Mostar is prachtig en heeft een middeleeuws centrum dat bijzonder goed bewaard is gebleven, maar is ook nog een stad in opbouw.

Al direct buiten het historische stadshart vind je nog altijd veel ruïnes en bedelende bevolking die maar moeilijk rondkomt.

Prachtige resorts in hotels zijn er dan ook vrijwel niet in en rond Mostar. Wel vind je enkele leuke hostels, waarbij we vooral Hostel Nina kunnen aanraden. Dit hostel wordt gerund door een familie die met veel liefde en enthousiasme ervoor zorgen dat je je thuisvoelt in de stad.

Hoewel het hostel geen kluisjes heeft, kun je spullen onderbrengen in het woongedeelte van de familie.

Uitzicht op Mostar, met onderin de beroemde Stari Most.

Stari Most: het uithangbord van Mostar

De zogenaamde Stari Most is zonder twijfel het uithangbord van Mostar. Deze eeuwenoude brug verbindt twee delen van de stad, die gescheiden worden door de Neretva rivier. De brug is ongeveer vijfhonderd jaar oud, maar wel in 1993 opgeblazen tijdens de oorlog.

Na afloop van de oorlog legden de Bosniërs prioriteit bij de herbouw van het icoon van Mostar. Aan de hand van oude tekeningen en foto’s werd de brug minutieus herbouwd.

Hierbij werden oude brokstukken gebruikt en stenen uit het gebied waar de oorspronkelijke bouwstenen ook vandaan kwamen.

De brug is zo belangrijk, dat de stadsnaam Mostar zelfs een vernoeming naar de brug is. Dat is uniek en voor zover bekend nergens anders in de wereld gebeurd met een dergelijk bouwwerk.

Duiken van de Stari Most

Al sinds de zeventiende eeuw is het een traditie voor mannen in Mostar om eens in hun leven van de brug af te springen. Dit is een sprong van ongeveer 19 meter, die daarom zeker niet zonder risico is.

Ben je iets gekanteld of hou je de verkeerde houding aan, dan loop je het risico je enkels of zelfs je rug te breken.

Sinds de heropening van de brug in 2004 mag je legaal van de brug springen. Anno 2018 hebben enkele duizenden buitenlanders de sprong gewaagd. Pas in 2016 sprong voor het eerst een niet-Bosnische vrouw van de brug, toen een Noorse toeriste met succes de sprong waagde.

Wil je van de brug duiken, dan betaal je enkele tientjes. Voor dit geld krijg je een training, waarbij er geoefend wordt met de sprong van enkele lagere platformen. Het is bij de sprong namelijk belangrijk dat je recht op het water afgaat.

Ben je iets gekanteld of hou je de verkeerde houding aan, dan loop je het risico je enkels of zelfs je rug te breken.

Om de paar jaar organiseert Red Bull bij de brug een duikevenement, waarbij de beste schoonspringers ter wereld ontzagwekkende sprongen uitvoeren vanaf de brug.

De omgeving van Mostar

Ook de omgeving van Mostar is zeker het ontdekken waard. Het oude centrum van de stad is mooi, maar ook klein. Om toch wat langer op één plek te blijven kun je in de omgeving verschillende plekken bezoeken.

Verblijf in het eerder genoemde Hostel Nina, dan kun je met de eigenaars van dit hostel een tour ondernemen. De gids vocht zelf in de oorlog als tiener en heeft indrukwekkende verhalen over de tijd. Ook kent hij de omgeving op zijn duim en kan hij tot in detail vertellen wat er waar gebeurde.

Rond Mostar vind je onder meer een voormalige geheime vliegtuigbasis, een uitzichtpunt met een controversieel Kroatisch kruis en de beroemde Krivice watervallen.

Rond Mostar kun je niet van het pad af: overal liggen nog mijnen van de oorlog, die in 2001 officieel afgelopen was. Op de foto een afzetlint getoond door de gids van Hostel Nina.

Krivice watervallen

Hoewel Kroatië niet geheel onterecht bekend staat om de prachtige Plitvice watervallen, vind je in Bosnië misschien nog wel mooiere watervallen: de Krivice watervallen.

Deze watervallen liggen op ongeveer een uurtje rijden van Mostar en zijn een lust voor het oog. Anders dan in Kroatië het geval is, zijn de Krivice watervallen zelfs hartje zomer nog vrij rustig. Zwem onder de watervallen, geniet in de zon of eet een hapje in het lokale restaurantje.

Ga je door oost-Europa backpacken, dan mag een bezoek aan Mostar niet ontbreken.

De entreekosten zijn slechts € 2,00, waar je in Kroatië al snel € 15,00 moet aftikken voor de overvolle Plitvice watervallen.

Het wat is azuurblauw en rustig, de watervallen zijn fotogeniek en de omgeving is rustiek: een absolute aanrader tijdens een verblijf in Mostar dus.

De prachtige Kravice watervallen in de buurt van Mostar: onvergetelijk.

Vanuit Mostar verder backpacken

Vanuit Mostar kun je verschillende kanten op om je reis te vervolgen. Grofweg volgen de meeste backpackers twee routes.

Eén groep kwam vanuit Kroatië in Mostar en reist verder naar Sarajevo (hoofdstad Bosnië) en vanuit hier naar Servië en/of Hongarije. De andere groep neemt de omgekeerde route en vertrekt dus naar Kroatië.

Beide routes zijn erg interessant. Kroatië is prachtig en rustig, maar ook erg toeristisch. Servië is rauwer en avontuurlijker, maar op het gebied van natuur weer wat minder mooi.

Ga je echter door oost-Europa backpacken, dan mag een bezoek aan Mostar niet ontbreken.

Close