Geschreven door 14:42 Azië, Backpacken

De minder bekende kant van Vietnam: tropische sferen op Phu Quoc ??

Phu Quoc reis

Vietnam is een mateloos populaire reisbestemming in Azië onder zowel zonliefhebbers, backpackers als surfers. Het langgerekte land heeft prachtige natuurgebieden, sfeervolle steden en een eetcultuur om van te smullen. Dat heeft het land ook vrij toeristisch gemaakt, wat voordelen biedt, maar soms ook storend kan zijn.

De centra van onder meer Hanoi en Hoi An zijn bijna volledig gericht op westerse toeristen, waardoor je soms moet zoeken naar authentieke ervaringen in het land. Wil je weg van het massale toerisme, maar wel de gemakken van toeristische voorzieningen, dan is Phu Quoc een goede optie.

Dit tropische eilandje aan de zuidkust van Vietnam, vlakbij Cambodja, is de ideale plek om even uit te rusten, rond te touren op een scooter en te genieten van het eten van de lokale markten. Reisbegeerte.nl neemt je mee naar het prachtige eilandje.

In het hart van Phu Quoc vind je een mooi natuurgebied dat je per scooter of te voet kunt verkennen.

Voormalig gevangeniseiland wordt paradijs

Phu Quoc heeft net als veel andere delen van Vietnam een geschiedenis met enkele inktzwarte periodes. Het eiland werd tijdens de Franse overheersing gebruikt om krijgsgevangenen op te sluiten. Dat ging niet zachtzinnig, want de gevangenen moesten dagenlang in de brandende hitte liggen in een kooi waar je niet eens rechtop kon zitten.

Het eiland Phu Quoc is tegenwoordig een idyllische plek vol parelwitte stranden

Deze gevangenis is nog altijd te bezoeken in het centrum van het eiland, waar je meer leert over deze donkere periode rond de Vietnamoorlog en daarvoor.

Na de oorlog krabbelde Vietnam echter vrij snel op, waarmee het inmiddels één van de meer ontwikkelde landen van de regio is geworden.

Het eiland Phu Quoc is tegenwoordig een idyllische plek vol parelwitte stranden, palmbomen, mooie bossen en watervallen, maar ook leuke stadjes.

Hoewel Phu Quoc ook een donkere geschiedenis heeft, is het nu vooral een eiland waar je kunt ontspannen op rustige stranden.

Verblijf in de grootste plaats van Phu Quoc

De meeste bezoekers van Phu Quoc verblijven in de grootste plaats van het eiland, Thành phố Phú Quốc, aan de oostkust. In dit kleine stadje vind je diverse hotels, hostels en een handje vol resorts. Hoewel de toeristische voorzieningen dus ook hier flink aanwezig zijn, zal je hier niet veel last hebben van massatoerisme.

Het eiland richt zich namelijk ook op het Vietnamese toerisme. Met name de rijkere Vietnamezen trekken rond feestdagen massaal naar Phu Quoc om een paar dagen te ontspannen.

In het stadje vind je een grote voedselmarkt, waar allerlei lokale gerechten voor je ogen worden bereid. De markt staat bekend om haar visgerechten, dus dit is zeker het proberen waard. Houd er wel rekening mee dat de vis die je eet voor je ogen uit de waterbak wordt gehaald en gedood. Niet iedereen vindt dit een prettig beeld.

Een andere aanrader op de markt is het verse ijs dat de lokale marktkoopmannen en -vrouwen voor bereiden. Je kiest een paar ingrediënten die op een ijskoud blok fijn worden gehakt, terwijl ze er zo nu en dan water bij gieten dat direct bevriest.

Het resultaat is smaakvol vers ijs dat je in Nederland nergens zal vinden.

De visserij vormt, naast het toerisme, een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking van Phu Quoc

Uitstapjes op Phu Quoc

Het plaatsje Thành phố Phú Quốc is ook een ideale uitvalsbasis om dagtripjes te ondernemen. In het stadje vind je diverse scooterwinkels, waar je voor een schijntje een scooter kunt huren voor een paar dagen. Houd er wel rekening mee dat je de scooters meestal met een vrijwel lege tank ontvangt. Gelijk tanken is dus belangrijk.

In het hart van Phu Quoc ligt een groot natuurgebied waar je in minder dan een uurtje heen kunt rijden. Het verkeer op het eiland is erg rustig, terwijl de wegen groot zijn en veelal in prima staat. Je kunt dus ook zonder veel rijervaring prima hier rond rijden en genieten van de uitzichten.

Bijna altijd kleurt de hemel vuurrood en oranje in het half uur voor de uiteindelijke zonsondergang.

Veel toeristische attracties liggen in het zuiden van het park. Hier vind je enkele kleinere natuurgebieden waar je kunt wandelen en een duik kunt nemen in een waterval. Veel Vietnamezen lunchen hier (met aardig wat alcohol als bijgerecht) in de schaduw van de bomen.

Ook vind je hier diverse hotels aan het strand, waar je tegen een kleine betaling kunt relaxen op hun privéstranden.

Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je in het uiterste zuiden van Phu Quoc ook snorkelen en duiken. De koraalriffen in het gebied zijn indrukwekkend, terwijl de duikbedrijven een prima reputatie hebben rond veiligheid en instructies.

Een zonsondergang aan het strand mag niet ontbreken op Phu Quoc

Zonsondergang aan het strand en de volgende bestemming

Aan de westkust van het eiland, bijvoorbeeld in het eerder genoemde Thành phố Phú Quốc, kun je bijna elke dag een prachtige zonsondergang zien aan het strand. Bijna altijd kleurt de hemel vuurrood en oranje in het half uur voor de uiteindelijke zonsondergang.

Gezien het op Phu Quoc vrijwel altijd warm is, kunnen we je een zonsondergang met cocktail op het strand absoluut aanbevelen. Aanrader is Tommy’s Beach House. Deze strandtent wordt gerund door een Vietnamese Australiër die altijd in is voor een praatje en regelmatig gezellige avonden organiseert met livemuziek en spelletjes.

De prijzen zijn scherp, de drankjes zijn goed.

Vanuit Phu Quoc kun je een vliegtuig pakken naar Ho Chi Minh, één van de belangrijkste steden op het vaste land van Vietnam. Een dergelijke vlucht kost soms slechts € 10,00 met Vietjet Air, een betrouwbare luchtvaartmaatschappij van Vietnam.

Vanuit Ho Chi Minh kun je vervolgens op verschillende manieren het land verder verkennen. Phu Quoc is de ideale start van een reis door Vietnam als je vanuit Cambodja komt.

Close