Geschreven door 15:27 Azië, Backpacken, Zuidoost-Azië

De ideale route voor een rondreis door Cambodja ??

Cambodja reis

Hoewel zuidoost-Azië een bijzonder populaire bestemming is voor reizigers, blijkt Cambodja vaak een ondergeschoven kindje. Veel toeristen vertrekken naar Thailand, Vietnam en Indonesië. Begrijpelijk, want de landen hebben natuur, cultuur en ontspanning te bieden, maar ditzelfde kan ook gezegd worden van Cambodja.

Cambodja is een land dat ten oosten van Thailand en ten westen van Vietnam ligt. Het is hiermee een ideaal land om te bezoeken wanneer je Thailand en Vietnam al op de planning had staan. Je kunt Cambodja in ongeveer twee weken grotendeels zien, hoewel meer tijd absoluut geen tijdverspilling is.

Reisbegeerte.nl helpt je op weg met de ideale reisroute door Cambodja, beginnende in Siem Reap, de uitvalsbasis voor en bezoek aan het beroemde Angkor Wat-tempelcomplex.

Siem Reap en Angkor Wat

De meeste mensen die Cambodja bezoeken komen vanuit Thailand. Je kunt vanaf Bangkok een directe bus naar Siem Reap nemen, waarmee je ongeveer zes tot acht uur onderweg bent, afhankelijk van verkeer en de snelheid bij de grensovergang.

Siem Reap is op zichzelf geen bijzondere stad. Je vindt er diverse hostels, enkele hotels en een groot aantal guesthouses van verschillende kwaliteit. De stad heeft een toeristische en populaire pubstreet, waar je de hele nacht door kunt feesten met veelal andere buitenlanders, hoewel ook Cambodjanen zich hier laten zien.

In Siem Reap vind je ook enkele kleine Killing Fields die herinneren aan de donkere tijden van de Rode Khmer, die een schrikbewind voerden in het land.

Vanuit Siem Reap kun je met een scooter, fiets of tuktuk een bezoek brengen aan Angkor Wat. Wij raden een tuktuk aan, waarbij je samen ongeveer twintig dollar betaalt aan de bestuurder, die vervolgens op je wacht en je naar de mooiste tempels brengt.

angkor-wat

Een tempel bij Angkor Wat, overgroeid met een tropische boom.

Angkor Wat

Angkor Wat is het grootste religieuze monument ter wereld en wordt omringd door verschillende enorme tempels. Hoewel in de volksmond het gehele gebied “Angkor Wat” genoemd wordt, heet eigenlijk alleen de grootste en meest beroemde tempel zo.

Het complex werd ongeveer 800 jaar geleden gebouwd als Hindoestaanse tempel, maar werd later boeddhistisch. De tempel ligt aan een groot meer dat overigens honderden jaren geleden met de hand is uitgegraven. Loop je richting de tempel, dan kijk je ongeveer naar het westen, waardoor een zonsondergang bij Angkor Wat adembenemend is. Andere prachtige tempels in het complex liggen op rijafstand, waarmee een tempel die overgroeid is met tropische bomen een absoluut hoogtepunt is.

Houd er rekening mee dat het erg toeristisch is in dit gebied. Wil je in betrekkelijke rust de tempels verkennen, ga dan vroeg uit de veren.

Battambang

Vanuit Siem Reap kun je in een dag naar Battambang varen, een relatief kleine stad in het westen van Cambodja. Over deze bootreis verschillen de meningen: sommigen worden misselijk of vervelen zich, anderen genieten van de rust. Een alternatief is een bus naar de stad, die je in Siem Reap kunt boeken.

Battambang staat bol van de restaurantjes met lokale delicatessen en diverse barretjes. Hier geen overdreven uitgaanscultuur, wat na Siem Reap prettig is. In Battambang is een bamboetreintje, waarmee je over een rails kunt scheuren. Dit voertuig wordt ouderwets met de hand bestuurd en is een leuk dagtripje.

Rustiek Cambodja, net buiten Siem Reap.

Koh Rong (Samloen)

Vanuit Battambang rijd je in een halve dag naar Sihanoukville, een kustplaatsje in het zuidwest van Cambodja. We raden je aan om vanuit Sihanoukville zo snel mogelijk naar één van de twee eilandjes voor de kust te vertrekken: Koh Rong of Koh Rong Samloen.

Sihanoukville heeft alles van een omlaag gevallen toeristische stad in Azië, vol obscure tentjes met oude mannen die iets te veel interesse tonen in de schaars geklede Cambodjaanse dames. Vertrek je op tijd naar Sihanoukville, dan kun je normaal gesproken zonder problemen nog een boot boeken naar één van de twee eilanden.

Koh Rong is hierbij het grotere eiland van de twee, met enkele mooie guesthouses en kleine resorts. Je hebt hier enkele kleine restaurantjes en een prachtig strand om aan te relaxen.

Op Koh Rong Samloen moet je het met minder doen, maar kom je wel nog beter tot rust. Op dit eiland vind je het Mad Monkey Hostel, waar je in kleine hutjes kunt slapen en op een prachtige grote veranda over het rustig water uitkijkt. In het water staan palen met hiertussen hangmatten en schommels, om heerlijk in te genieten.

Je hebt op dit eiland geen bereik, beperkt elektriciteit en naast het hostel in principe niets te doen. Je bent dan ook vooral aangewezen op andere reizigers en de rust, wat het overigens een mooi uitstapje voor een paar dagen maakt. Zo nu en dan kun je ’s avonds fluorescerend plankton spotten in het water, dat oplicht wanneer je door het water loopt.

Rijd vanuit Kampot in enkele uren de berg op voor prachtige uitzichten.

Kampot

Vanuit Sihanoukville ga je door naar Kampot in het zuidoosten van het land. Dit stadje ligt aan een rivier en is ruim opgezet en een uitvalsbasis voor diverse uitstapjes. In de stad kun je leuk uitgaan, goed eten en wederom prima ontspannen.

Vanuit Kampot kun je bovendien dagtripjes ondernemen naar de lokale vismarkt, rijstvelden en bergen. Dit allemaal kun je het beste doen met een huurscooter. De omgeving is prachtig om in rond te rijden, de wegen zijn veelal in goede staat en het verkeer is rustig. De scooter biedt je bovendien de mogelijkheid om enkele wat meer lastig te bereiken locaties te bereiken, waaronder een grottencomplex.

Phnom Penh

Je laatste stop is Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. De stad bruist, is groot en druk. De meningen verschillen dan ook over deze stad. Je kunt er vrijwel alles vinden, van lokaal eten tot internationaal eten en van natuur tot cultuur. Houd er rekening mee dat, net als in alle andere grote steden, er hier meer zakkenrollers en tasjesdieven rondlopen. Pas op met tassen wanneer je langs de weg loopt, omdat toeristen een doelwit vormen voor berovers vanaf een scooter.

Vanuit Phnom Penh kun je een dagtrip ondernemen naar de grootste Killing Fields van Cambodja. Deze velden, waar honderdduizenden Cambodjanen de dood vonden, worden wel eens het Auswitsch van Azië genoemd. Deze dagtrip zal je enigszins aangeslagen achterlaten, maar is zeker het bezoeken waard. In een land als Cambodja, dat een bijzonder donkere recente historie heeft, is het goed om je ook te verdiepen in deze kant van het anders idyllische land.

Vanuit Phnom Penh kun je per bus doorgaan naar Vietnam, maar ook vliegen naar diverse bestemmingen binnen en buiten Azië.

Close