Geschreven door 16:06 Backpacken

Het hele jaar reizen en werken: leven als digital nomad ??

Stel je voor: je bent twaalf maanden per jaar aan het reizen. Soms zit je ergens wat langer, soms ben je op doortocht. Je leeft vanuit je backpack, maar hebt soms ook je eigen kledingkast. Je kantoor is een koffietent. Of het strand. Of een natuur park. Klinkt dat goed? Dan is het leven van een digital nomad misschien wel iets voor jou.

De beweging van digital nomads wordt ieder jaar groter. Schrijvers, programmeurs en zoekmachinespecialisten, maar ook docenten, psychologen en business consultants: bij steeds meer beroepen zijn er mogelijkheden om op afstand te werken.

Ben je locatieonafhankelijk, waarom zou je dan het jaar rond in Nederland blijven zitten?

Van Portugal tot Thailand en verder

Veel digital nomads reizen een groot deel van het jaar over de wereld met hun laptop onder hun arm. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en de laptop, een werkplek vind je eigenlijk overal wel.

Voorop gesteld: zoals de man op de hoofdfoto ga je er waarschijnlijk niet bijzitten. Tenminste, niet als je van je rug houdt en ook nog een goede internetverbinding wilt hebben.

Toch zijn er een aantal plekken op de wereld die extra populair zijn onder de nomaden. Dat kan zijn vanwege het weer, de faciliteiten, de kosten of al deze factoren. Wil je zelf al werkend op reis gaan, dan zijn de volgende steden goede opties om wat langer te blijven zitten.

Lissabon, Portugal

De Portugese hoofdstad Lissabon is gemoedelijk, pitoresk en beschikt over alle benodigde faciliteiten voor een relax leven. In de relatief kleine stad vind je diverse koffietentjes waar je voor lage kosten een kopje koffie bestelt, terwijl vrijwel iedere koffietent ook gratis Wifi heeft dat je kan gebruiken voor je werk.

De woonkosten in Lissabon zijn ook relatief laag, ondanks het feit dat het de populairste en grootste stad van het land is. Hier geen Amsterdamse prijzen, maar een mooie appartementen voor een paar honderd euro per maand.

Gelegen aan de river de Taag en dichtbij de Atlantische Oceaan, kun je vanuit vrijwel iedere plek op de stad binnen een half uur aan het water zitten om te relaxen. Hou je van surfen, dan kun je in Lissabon ook je hart ophalen met diverse goede spots.

Werk je liever niet thuis of in een café, dan is de co-workspace in LX Factory een aanrader. Dit oude fabrieksterrein is tegenwoordig de thuis van diverse fairtrade winkels, barretjes en een mooie kantoorruimte waar je voor € 200,00 per maand een eigen bureau kunt huren, inclusief snel internet.

Vanuit je werkplek heb je een prachtig uitzicht over de stad en beroemde rode brug over de Taag.

Lissabon staat vol van de kleine straatjes en steegjes waar je heerlijk kunt dwalen.

De centrale laan van Lissabon, enkel voor voetgangers met winkels aan weerszijden.

In Lissabon moet je een keer naar de enorme foodhall waar je zij aan zij met toeristen en locals gerechten uit alle windstreken kunt eten.

Ubud/Canggu, Bali, Indonesië

Bali is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Azië, maar is ook uitermate geschikt voor digital nomads. De plaatsjes Ubud en Canggu zijn twee van de grootste en meest bekende hotspots voor de nomaden, wat een hoop voordelen biedt.

Omdat hier zo’n grote gemeenschap van digital nomads aanwezig is, heb je hier de keuze uit een groot aantal kantoorruimtes, overal prima internet en prachtige hutjes en appartementjes die je voor een prikkie huurt.

Hoewel de regio natuurlijk ook behoorlijk toeristisch is, vormt dit geen bron van overlast of lawaai als je wilt werken: de diverse co-workspaces zijn vaker wel dan niet een oase van rust.

Net als in Lissabon, kun je ook hier je hart ophalen als surfer, gezien Bali misschien wel de beste surfspots ter wereld heeft. Even klaar met je werk? Pak je plank en duik het water in. Zoals je mag verwachten van Bali, is het hier overigens wel wat lastiger om niet dagelijks verleid te worden tot feestjes en andere afleidingen van je werk, maar een beetje genieten kan natuurlijk niet kwaad.

Even klaar met het werken? Genoeg hike-mogelijkheden op Bali!

Een rustig stukje strand, maar op Bali ook de beste surfspots ter wereld.

Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai is sinds het begin van de digital nomad-beweging dé topbestemming. De gemoedelijke stad in het noorden van het land heeft alles wat je nodig hebt als digitale nomade.

Hoewel het verkeer wat hectisch kan zijn, wen je hier snel aan en is de stad zelf opvallend gezellig, maar toch ook bruisend.

In Chiang Mai zijn er diverse wijken waar je goedkoop een mooi appartement kan huren, maar de meeste digital nomads concentreren zich in de wijk Nimmanhaemin, beter bekend als simpelweg Nimman.

De meeste nomads werken bij Punspace, een co-workbedrijf dat twee locaties heeft: één in de oude binnenstad en één in Nimman, waarbij de locatie in de binnenstad de grootste is. Hier kun je 24 uur per dag werken en heb je de beschikking tot ontzettend snel internet.

Met gezellige barretjes door de hele stad, goede restaurants en nog veel meer straattentjes met heerlijk, goedkoop eten, is het voor veel nomads de onbetwiste nummer één bestemming.

In Chiang Mai ben je dagelijks slechts zo’n € 20,00 kwijt aan huur voor je appartement, een scooter, een werkplek en eten. Tja, wat kan daar tegenop?

Thaepae gate, de oostelijke stadspoort van het oude centrum van Chiang Mai. Om de hoek van dit historische bouwwerk vind je een locatie van Punspace, een populaire werkplek voor digital nomads.

Deze rode bussen zie je veel in Chiang Mai. Je kunt overal instappen en tegen een lage prijs word je naar je bestemming gebracht, waarbij de gene die het langst geleden is ingestapt als eerste wordt weggebracht.

De oude stadsmuur aan de noordwest kant van het oude centrum van Chiang Mai. Een rondweg loopt langs de muur aan beide kanten.

5 Essentiële tips voor toekomstige digital nomads

Klinkt het leven als digital nomad je als muziek in de oren, dan wordt het tijd om je opties af te wegen. Hoewel het bij veel beroepen mogelijk is om op afstand te werken, gaat het in de praktijk vooral om freelancers en ZZP’ers. Helaas is niet ieder beroep hiervoor geschikt.

De volgende vijf tips helpen je bij de voorbereiding en het begin van je digital nomad-reis:

1. Zorg voor een duidelijk plan

De levensstijl van een digital nomad klinkt voor velen als het ideale, relaxe leven. Toch is het belangrijk dat je voor vertrek weet wat voor werk je gaat doen en je het liefst ook al inkomsten hebt.

Veel nomaden vertrekken zonder duidelijk plan of al aanwezige inkomsten. Vaker wel dan niet eindigen deze mensen als veredelde toeristen die weliswaar naar kantoor gaan, maar geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken. Zonde, want dan kan je beter écht op vakantie gaan.

Met een plan creëer je makkelijker een balans tussen werken en genieten en heb je ook minder financiële stress.

2. Neem genoeg mee, maar houd het compact

Ook als je maanden op dezelfde plek gaat bivakkeren, is het goed om niet te zwaar bepakt te zijn. Zorg voor een relatief kleine en lichte laptop en neem alleen de accessoires mee die je echt nodig hebt.

Afhankelijk van je werk kan je aardig wat nodig hebben voor je werk. Wees kritisch en bepaal waar je zonder mee kunt. Is iets lastig om mee te nemen en niet perse duur, overweeg dan om het op locatie te kopen.

3. Verzekeringen en belasting

Lees je goed in over verzekeringen en belastingzaken. Een normale reisverzekering is doorgaans niet genoeg als je maanden weggaat. Meestal moet je een speciale verzekering afsluiten die langere tijd loopt. Houd bij de dekking ook rekening met de waarde van je laptop en andere werkspullen.

En hoe zit het met de belasting?

Dit is soms een wat grijs gebied voor digital nomads. De meeste nomaden blijven werken voor klanten uit hun eigen land, waardoor het logisch is om ook in Nederland belasting te blijven betalen (hiertoe ben je met een Nederlandse nationaliteit ook simpelweg verplicht).

Toch is het goed om ook de regels van het land zelf te checken. Je maakt gebruik van de faciliteiten van het land, maar betaalt er niet of nauwelijks belasting. Vaak alleen zaken als wegenbelasting. Lees je in en bekijk of je extra stappen moet nemen.

4. Zorg altijd voor routine

Op de mooie plekken waar digital nomads vaak bivakkeren ligt er net wat meer verleiding op de loer dan in het toch ietwat saaie Nederland.

Toch is het ook belangrijk dat je goed door blijft werken voor je inkomsten, maar bijvoorbeeld ook omdat je een werk- of opdrachtgever hebt die iets van je verwacht.

Probeer een duidelijke routine aan te brengen en ga niet om de haverklap midden op de dag naar de zee, een terrasje of iets anders. Plan hiervoor liever het weekend of de avonden vol, zodat het weinig discipline kost om overdag gewoon te werken.

5. Luister naar de andere nomaden

Hoeveel je jezelf ook voorbereid op je trip, de beste informatie komt vaak pas op locatie van andere nomaden. Onder meer op Facebook zijn grote actieve digital nomad-groepen vol ervaren nomaden die je alles kunnen vertellen over het leven als nomade en de verschillende bestemmingen.

De ervaring leert dat deze semi-locals je meer kunnen leren dan je zelf kunt opzoeken op het internet.

Ben je net ergens aangekomen, vraag andere nomads dan simpelweg het hemd van het lijf. Voor je het weet heb je de ideale levensstijl te pakken!

Close