Geschreven door 11:23 Azië

Vientiane, Laos: Een flinke dosis typisch Aziatische rust en vriendelijkheid ???

De hoofdstad van Laos, Vientiane valt in het niet wanneer je de stad vergelijkt met hoofdsteden van andere Aziatische landen. De stad heeft slechts 380.000 inwoners en is ruim opgezet. Wie op rondreis is door Azië en neerstrijkt in Vientiane, zal zonder twijfel de kalmerende werking die de stad heeft, niet ontgaan.

Wat is er te zien in Laos?

De meest toeristische locaties van Vientiane, sluiten helemaal aan op het rustige karakter van de stad.

Tempels, architectonische hoogstandigje en net als in veel andere Aziatische landen is ook in Vientiane een bezoek aan de verschillende markten, een ware beleving.

Xieng Khuang Budda park

Een bijzondere verzameling van allerlei Boeddhabeelden en Hindoe-goden. Je betreedt het park door een drie meter hoge bek van een duivel. Daarna wijst de route zich eigenlijk wel vanzelf langs de ruim 200 verschillende beelden.

Let op: de beste plek om foto’s te nemen is gelijk aan het begin van het park, namelijk via de trap die zich in de bek van de duivel.

Het park heeft twee kleine cafeetjes en een souvenirshop. Wie uitgewandeld en wil bijkomen doet dit bij voorkeur aan de oever van de Mekong.

That Luang

De nationale trots en tevens nationaal symbool van Laos, is de That Launag stoepa. Van buiten lijkt het eerder op een kasteel dan een stoepa, maar binnen de muren bevinden zich twee reusachtige tempels.

De tempel is in de afgelopen 600 jaar meerdere malen verwoest, maar steeds opnieuw opgebouwd en gerestaureerd. Dit gebeurde in 1930 voor het door de Fransen., die langere tijd de regie voerden in Laos.

Wie in november Laos bezoekt kan het geluk hebben dat zich juist de jaarlijkse festiviteiten afspelen in en rond de stoepa en mag dat absoluut niet aan zich voorbij laten gaan.

Het nachtleven in Laos

Overdag ademt Vientiane rust en kalmte uit en dat kan de indruk wekken dat het in de avonduren een oersaaie stad is. Niets is echter minder waar!

Tussen 18:00 en 22:0 is er weinig te beleven in de starten van Vientiane, dat klopt. Zelfs de tientallen eettentjes waar je overdag over struikelt, verdwijnen langzaam uit het straatbeeld.

Wie echter de weg weet te vinden naar het gebied rondom Chao Anouvong Park, heeft keuze uit tientallen bars, disco’s en clubs waar de muziek pas laat in de nacht stopt.

Marina Night Club

De meest favoriete en bekendste nachtclub is ongetwijfeld de Marina Night Club. Lekker ruim, redelijk geprijsd en geopend tot 03:00. Kleding is van casual tot hip en iedereen zal zich direct welkom voelen.

Waar let je op bij een bezoek aan Vientiane?

In heel Laos hoef je jezelf eigenlijk over heel weinig dingen druk te maken. Het leven is relaxed, de mensen zijn relaxed.

Het is wel een land waar tradities hoog in het vaandel staan en het wordt zeer gewaardeerd, wanneer bezoekers laten merken deze tradities serieus te nemen.

Van het voorhoofd blijf je af

Het voorhoofd is voor een Laotiaan heilig en mag je in geen geval aanraken.

Dit geldt voor volwassenen als voor kinderen. Moeders zullen je er absoluut op wijzen dat ze dit niet op prijs stellen.

Monniken respect

Monniken worden door Laotianen zeer gerespecteerd en men verwacht dat bezoekers hetzelfde respect tonen.

Een monnik heeft altijd voorrang, mag je niet aanraken en begroet je met een eerbiedige buiging, waarbij je de handpalmen tegen elkaar houden en voor je voorhoofd plaatst.

Openbare genegenheid

Genegenheid tonen in het openbaar is in Laos niet gebruikelijk. Knuffelen of zoenen, doe je binnenskamers en niet daarbuiten.

Wie Vientiane bezoekt en scheve gezichten wil vermijden, houdt hier bij voorkeur rekening mee.

Oude boeddhistische beelden kopen

Veel boeddhistische beelden die in antiekwinkeltjes worden verkocht zijn ontvreemd uit de vele tempels die het land rijk is.

Om problemen te voorkomen, doe je er verstandig aan dergelijke beelden niet aan te schaffen.

Schreeuwen stem verheffen

Je stem verheffen of erger nog: schreeuwen, wordt niet alleen als erg onbeschoft gezien, maar zal ertoe leiden dat je geen steek verder komt.

Blijf altijd kalm en onderhandel over prijzen en problemen met kalmte en een zachte stem.

Vermijd politie

Corruptie in Laos is groot en als toerist probeer je niet in aanraking te komen met de politie. Gebeurd dat onverwachts toch, blijf altijd kalm en werk mee.

Weet je zeker dat je niets verkeerd hebt gedaan, laat je dan ook door de politie geen geld uit je zak kloppen!

Heb je wel iets verkeerd gedaan, probeer het dan ter plaatse op te lossen. Vraag of er een boete is en hoeveel die bedraagt.

Krijg je als vraag wat je wilt betalen, wees dan niet te krenterig, dan kun je snel je weg weer vervolgen.

Reis buiten Vientiane niet zonder gids

Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld en het land ligt nog steeds bezaaid met niet-ontplofte bommen.

Er op uit gaan zonder gids is levensgevaarlijk!

Wil je natuur in, dan zijn er verschillende agentschappen in Vientiane waar je een gids kunt boeken of zelfs complete dagtrips. Wees verstandig en maak daar gebruik van!

Laos is een enorm relaxed land en Vientiane spant absoluut de kroon. Het is er rustig en kalm, maar zeker in de late uurtjes is er voldoende vertier te vinden. Accommodaties zijn er in alle prijsklasse en net als kosten voor maaltijden, zeer voordelig geprijsd.

Close