Geschreven door 19:21 Afrika

Verdwalen in Marrakesh is het beste dat je kan overkomen! ?

Het prachtige en indrukwekkende Marrakesh kun je grofweg verdelen in drie delen: de oude binnenstad (de Medina), de wijken daaromheen, waar de meeste locals wonen, en het deel waar alle toeristen verblijven.

Het laatste deel, waar alles om toerisme draait, doet wat mij betreft geen recht aan de mystieke sfeer van de Medina en de buitenwijken van Marrakesh.

Heb je daar toch je verblijf geboekt, dan doe je er verstandig aan er zo veel als mogelijk op uit trekken, bij voorkeur richting de Medina, het oude centrum.

De Medina ontdekken

De oude binnenstad van Marrakesh leent zich uitstekend om in te verdwalen en overdag zal dat nauwelijks tot problemen leiden.

Zorg er wel voor dat je rond zonsondergang de Medina hebt verlaten, want toeristen wordt aangeraden om sommige delen van het oude centrum in de avonduren te vermijden.

Een wandeling van een paar uur, doet je van de ene verbazing in de andere vallen. Onderweg kom je indrukwekkende architectuur tegen en het lijkt haast wel alsof de Medina gebouwd is om de weg kwijt te raken.

Wie de achtergronden van het oude stadscentrum wil weten, kan overwegen deel te nemen aan een van de vele georganiseerde wandeltochten die door de stad heen worden aangeboden.

Vrijwel zeker dat je hotel wel een mooi adresje weet om zo’n wandeling te boeken. Ook kunnen ze je helpen bij het vinden van een ervaren en betrouwbare gids.

Sla de markt niet over

Een bezoek aan een van de vele markten, zowel binnen als buiten de Medina, is een compleet avontuur.

Zeker als afdingen een van je favoriete bezigheden is, want niets gaat hier over de toonbank zonder eerst flink over de prijs te hebben gediscussieerd.

Het advies is hier: ga nooit met de opgegeven prijs en altijd met de flow mee. En die flow is discussiëren tot je erbij neervalt (of tot het moment waarop het niet leuk meer is). Al lijkt het alsof er echt niets meer af kan, geloof me: er akn altijd nog wat van de prijs af. 

Rondstruinen over de Plaza Jemaa El-Fnaa

Een markt zo groot als twee/drie voetbalvelden waar echt van alles te koop en te zien is. Je vindt er tientallen (eerlijk gezegd, smerige) restaurantjes, kleine winkeltjes, fietsende aapjes, dansende slangen en…. zakkenrollers!

Het plein is net zo fascinerend als intimiderend en wie graag het lokale leven induikt, zal zich op het Plaza Jemaa El-Fnaa helemaal in zijn nopjes voelen.

Let wel op: locals doen hun best je te laten betalen voor alles dat ze maar kunnen bedenken, dus ook het nemen van foto’s en het bekijken van het optredens, bijvoorbeeld die van slangenbezweerders.

Bezoek een badhuis

Doorgaans niet mijn favoriete ding om te doen, maar in dit geval een zeer bijzondere en aparte ervaring, zeker als voorbereiding op wat uurtjes in de bloedhete zon.

Er zijn eigenlijk twee soorten hamams, zoals ze beter bekend staan: de echte authentieke en de badhuizen die door resort zijn opgetrokken, gericht op het groeiend aantal toeristen dat de stad bezoekt.

Heritage Spa, in de binnenmuren van de Medina is aan te bevelen. Het is geen al te groot badhuis, maar groot genoeg om je toch op je gemak te voelen.

Een massage aan het eind van je bezoek maakt het helemaal af en deze hamam biedt eventueel ook gezichtsmassage aan.

Waar let je op bij een bezoek aan Marrakesh?

Marrakesh is een stad waar je op slag verliefd op wordt óf na een uur niet meer kan verdragen. Er is zoveel moois te zien en geweldigs te beleven, maar je kunt ook tegen behoorlijke ergernissen oplopen.

Wat mij betreft is Marrakesh een stad voor mensen die leven met het spreekwoordelijke going with flow.

1. Je gaat absoluut verdwalen!

Zeker binnen de Medina, maar ook daarbuiten. Het is een stad die stukje bij beetje uitgebreid is en waar verder gewoon niet over is nagedacht.

Neem maatregel om te voorkomen dat je in de late avonduren nog ergens door Marrakesh heen zwerft.

2. Pas op voor onbetrouwbare gidsen

Zelf maak ik nooit gebruik van een gids, omdat verdwalen gewoon veel leuker is. Wil jij wel recht op je doel af, maak dan absoluut geen gebruik van alle aanbiedingen die je op straat worden aangereikt.

Vraag je hotel of guesthouse of zij een gids voor je kunnen regelen. Dat biedt niet alle garanties, maar op straat lopen mensen die zelf Marrakesh nog moeten ontdekken en alleen uit zijn op quick cash.

3. Zorg voor voldoende kleingeld

Marokkaanse taxichauffeur hebben nooit wisselgeld, althans, dat beweren ze. Zorg ervoor dat je voldoende dirhams op zak hebt om gepast te kunnen betalen.

Daarnaast houd je er rekening mee dat geldautomaten snel leeg zijn en soms onverklaarbare foutmeldingen geven.

Het kan zelfs gebeuren dat na zo’n foutmelding het door jou ingevoerde bedrag niet wordt uitgegeven en ook niet van je rekening is afgeschreven, maar de tramactiekosten wel in rekening zijn gebracht.

4. Marokko is een moslimland

Vrouwen doen er verstandig aan hier qua kleding rekening mee te houden.

Op vrijdag is de bedrijvigheid in de stad een stuk minder dan op andere dagen.

Houd er ook rekening mee dat de meeste moskeeën in Marrakesh (of andere delen van Marokko) niet toegankelijk zijn voor niet-moslims.

Marrakesh voor de echte ontdekkingsreiziger

Wie helemaal geen zin heeft om zich door het drukke verkeer een weg te banen en vervolgens te verdwalen in de kronkelende straatjes van de Medina, boekt een luxe resort en maakt zo veel als mogelijk gebruik van georganiseerde trips.

Wie het geweldig vind om zich compleet te laten verrassen door al het bijzondere dat Marrakesh te bieden heeft, zal hier een zeer aangename tijd beleven.

Close