Geschreven door 16:39 Azië

Authentiek Jaffna, Sri Lanka – Even lekker bijkomen en genieten ??️

Jaffna is een schiereiland ten noordwesten van Sri Lanka en wordt vooral bezocht door toeristen die de massa even willen ontwijken. Het schiereiland ligt namelijk behoorlijk uit de toeristische route en om heel eerlijk te zijn: bijzonder veel is er niet te doen, maar wie vakantie viert met zijn ogen, zal het in Jaffna prima naar de zin hebben.

Reisbegeerte neemt je mee naar dit bijzondere stukje Sri Lanka.

Een ander stukje Sri Lanka

De geschiedenis van Jaffna is er een van verschillende burgeroorlogen.

Wie door de straten van Jaffna wandelt krijgt al snel een beeld van de heftigheid waarmee de stad in het recente verleden mee te maken moet hebben gehad.

Veel gebouwen zijn beschadigd en bij vele zijn de bom- en granaatinslagen nog goed waar te nemen. De periode is gelukkig voorbij en veel inwoners die destijds de oorlog ontvluchtten, zijn langzaam teruggekeerd.

Het restaureren van historische gebouwen is in gang gezet, maar gaat mondjesmaat, mede doordat Jaffna vrij weinig inkomsten genereert uit het toerisme.

Jaffna wordt nog niet door heel veel toeristen bezocht en dus zul je er weinig bars, uitgaansgelegenheden of discotheken vinden. Wel zijn er genoeg gezellige restaurantjes en vooral heel veel prachtige plekjes en bijzondere gebouwen.

Wat moet je gezien hebben?

Jaffna is niet de nummer één toeristenbestemming binnen Sri Lanka, maar dat wil niet zeggen dat er niets te doen is hier. In tegendeel!

Het Nederlandse Fort

Want net als in veel andere delen van Sri Lanka, zwaaiden de Hollanders in de zeventiende eeuw ook de scepter in Jaffna. Het fort is gebouwd door de Portugezen en nadat de Hollanders Jaffna hadden veroverd, is het door hen verder uitgebreid tot een van de grootste in Sri Lanka.

Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de omliggende lagunes en dat is meteen de tweede topper die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Jaffna.

De lagunes van Sri Lanka

Om te bekijken of om een frisse duik in te nemen. Bij een enkele is een heerlijk strand waar je de dag luierend kunt doorbrengen.

De meer actieve vakantieganger boekt een tochtje langs de wateren van Jaffna en heeft misschien het geluk een walvis te spotten (afhankelijk van de tijd van het jaar).

Een bezoek aan het eiland Delft

Opnieuw een stukje Nederland in Sri Lanka, maar dan echt alleen in de naam. Nederlandse namen voor straten of eilanden, kom je overigens door heel Sri Lanka tegen.

Delft is bijzonder omdat het eiland op een uur varen van Jaffna ligt en daarmee het verst gelegen eiland uit de kust van Sri Lanka is.

Bij aankomst kun je per tuktuk het eiland ontdekken, waarbij je het strand niet mag overslaan. Dames die een duik nemen, opgelet: een bikini alleen, is niet voldoende!

Delft is best een fascinerend eiland, zeker als het weer aangenaam is en overnachten is aan te bevelen. Heb je daar geen zin in, dan kun je tegen zonsondergang de boot terug naar Jaffna nemen.

Nallur Kandaswamy Kovil

Oorspronkelijk gebouwd in het jaar 948 en in de eeuwen erna verschillende malen herbouwd.

De huidige versie stamt uit 1734. Het is een van de oudste en meest belangrijke boeddhistische tempels van Sri Lanka en veel Sri Lankanen reizen minstens eenmaal in hun leven naar deze tempel.

Waar let je op bij een bezoek aan Jaffna

Jaffna ligt ver uit de toeristische route en je reis kan op verschillende manieren. De mooiste is per trein en bus, de snelste (en duurste) per vliegtuig.

Vanuit verschillende delen in Sri Lanka kun je de trein richting Jaffna pakken en het laatste stukje per bus reizen.

Een trip waar je tussen de 6 en 14 uur over doet, dus daar moet je maar net zin in hebben. Vliegen gaat sneller, maar is wel fors duurder.

Aarzelende locals

De lokale bevolking is supervriendelijk maar, in tegenstelling tot andere delen van Sri Lanka, nog niet erg gewend aan buitenlands bezoek.

Zwemmen in bikini’s not-done en mensen zitten niet altijd te wachten op een gezellig praatje (wat in de rest van Sri Lanka wel het geval is).

Overnachten

Hostels of exclusieve hotels zijn in Jaffna niet te vinden. Kleine hotelletjes en guesthouses wel en daar betaal je tussen de 20 en 40 dollar voor een overnachting, wat niet al te veel afwijkt dan in overige delen van Sri Lanka.

Tempels bezoeken

Je ontkomt er niet aan en wie Jaffna bezoekt wil dat ook eigenlijk niet. De tempels zijn hier net wat anders dan in andere delen van Colombo en hebben soms ook wat andere regels.

Altijd blote voeten natuurlijk en mannen moeten bijvoorbeeld in de Nallur Kandaswamy Kovil ook hun bovenlichaam ontbloten.

Sterke stromingen

Wie een duik in zee kan waarderen houdt er rekening mee dat er rondom het hele eiland een zeer sterke stroming is.

Waarschuwingsborden zijn nauwelijks te vinden, dus bij deze!

Het eiland is nog niet overlopen door toeristen, waardoor je nu nog de mogelijkheid hebt wat mee te krijgen van het authentieke Sri Lanka.

Bezoek je Sri Lanka bezoekt en wil je een plekje hebben om tijdens je actieve vakantie een beetje bij te komen, dan is Jaffna een prachtige bestemming.

Close