Geschreven door 12:00 Azië

Phuket: geliefd en gehaat, maar het bezoeken waard ?

phuket thailand

Phuket, een groot eiland in het zuidwesten van Thailand, is een bijzondere bestemming. Geliefd door velen, maar ook gehaat door een groep. Het eiland is behoorlijk toeristisch en wordt ook gekenmerkt door een vrij rijke seks(show)industrie. Tegelijkertijd is het met recht een populaire bestemming: de natuur is prachtig en de stranden zijn om van weg te dromen.

Reisbegeerte neemt je met een open blik mee naar Phuket. Wat zijn de mooie kanten, wat zijn de mindere kanten en wat mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Phuket? Lees snel verder.

Phuket in het kort

Phuket is één van de kleinste provincies van Thailand, waarbij het hoofdeiland (formeel Koh Phuket, maar vaak ook Phuket Island genoemd) het grootste deel van de provincie beslaat. Al vele honderden jaren geleden was het een bestemming onder buitenlanders. Zo zijn er talloze vermeldingen van Phuket in de reisjournalen van Nederlandse VOC.

Anders dan sommige andere eilanden van Thailand, zoals Koh Lanta, bezoek je Phuket vooral voor de stranden, entertainment en een vleugje natuur. Voor typisch Thaise cultuur is Phuket misschien niet de beste optie, maar wil je tijdens je reis even luieren op het strand, dan is Phuket een uitstekende optie.

Je kunt van Bangkok naar Thailand vliegen met een goedkope binnenlandse vlucht naar Phuket airport, maar ook over land naar de kust vertrekken en dan een ferry nemen naar Phuket. Bovendien is er een brug (de Sarasin Bridge) die het vaste land van Thailand verbindt met de noordzijde van Phuket.

Was je al op een ander eiland, zoals Koh Lanta of Koh Phi Phi, dan kun je vanaf deze eilandjes ook een boot nemen. Let hierbij goed op de kwaliteit van de schepen en de reisduur. Een expressboot is vele malen sneller dan een boot die veel door de locals gebruikt wordt.

Hoewel Phuket in het uiterste westen van Thailand ligt, heeft het dezelfde tijdzone als de rest van het land. Het tijdverschil Phuket is, afhankelijk van het seizoen in Nederland, zes of vijf uur.

Weer Phuket

Phuket kent een tropisch klimaat, wat betekent dat het qua temperatuur weinig verschilt gedurende het jaar. Wel zijn er periodes met meer of minder regen.

De ideale reistijd voor Phuket ligt buiten de reistijd, grofweg van oktober tot april.

Tijdens de regentijd valt er, je raadt het al, veel regen, maar is ook de luchtvochtigheid erg hoog. Dit zorgt voor een drukkende warmte waar je al begint te zweten zodra je onder de douche vandaan stapt.

Buiten de regentijd is het klimaat van Phuket prettiger en is het minder zweten geblazen.

Dat gezegd hebbende, houden buien in de regentijd nooit lang aan. Komt een reis naar Phuket in de regentijd beter uit met je planning, dan is dat zeker een optie.

Wat te doen in Phuket

Phuket is een eiland van entertainment, waarbij af en toe de vorm van entertainment bedenkelijk is. Het beroemde Khao San Road van Bangkok is namelijk een vrij onschuldig straatje vergeleken met Bangla Street in de stad Patong. Het Phuket nightlife is dan ook beroemd en berucht.

Je kunt hier goed op stap, maar vindt hier ook de louche go-go bars die in feite bordelen zijn en ook de vele shows vermijd je liever.

Gelukkig biedt Phuket meer dan feest en shows, want de stranden zijn prachtig en ook de natuur is niet verkeerd.

Breng je een bezoek aan Phuket, dan zijn de volgende activiteiten goede opties wat ons betreft.

Het drukke Patong.

1. Huur een scooter

Phuket is een vrij groot eiland, maar goed te bereizen per scooter. Dat is tevens de beste manier om op het eiland rond te reizen.

Het verkeer is op veel plekken hectisch, maar met een scooter wen je hier snel aan en is het makkelijker om voorzichtig rond te rijden dan met een auto. Huur je een auto, houd dan rekening met scooters die je aan alle kanten voorbij vliegen. Ga er niet vanuit dat je niet aan de ‘verkeerde’ kant ingehaald gaat worden, want dat gaat gebeuren.

De wegen zijn over het algemeen vrij goed en zodra je uit de drukke stedelijke gebieden bent kun je hier heerlijk rondtouren.

Blijf altijd op de paden, maar wees niet bang om een keer een zijweggetje te nemen. Dit is dè manier om rustige strandjes en mooie uitzichtpunten te vinden, weg van het massatoerisme.

Het uitzicht vanaf Windmill viewpoint.

2. Ga de viewpoints af

In het verlengde van het huren van een scooter, kun je zo de beroemde uitzichtpunten van Phuket bezoeken. Deze liggen veelal bovenop bergen waar je een prachtig uitzicht hebt over het eiland, met 360 graden zicht.

Enkele fenomenale uitzichtpunten op Phuket zijn:

 • Karon Viewpoint (uitzicht op mooie stranden)
 • Phromthep Cape Viewpoint
 • Windmill Viewpoint (uitzicht op klein eilandje)
 • Black Rock Viewpoint (tot 2016 zelfs onbekend, enigszins lastig te bereiken)
 • Laem Singh Viewpoint
 • Phuket Big Buddha

Alle viewpoints hebben andere kwaliteiten, waarbij smaak natuurlijk kan verschillen. Wij raden je aan om een dag uit te trekken om rustig van viewpoint tot viewpoint te rijden.

Ieder uitzichtpunt is een mooi rustmoment, terwijl je tijdens de ritjes het eiland goed leert kennen.

3. Douchen onder een waterval

Denk je aan Thailand, dan zie je misschien al snel de idyllische beelden voor je van een douche onder een prachtige waterval in een lagune.

Is dat inderdaad waar je aan denkt, dan zit je op Phuket goed. Het eiland is enkele prachtige watervallen die met een variërende moeilijkheidsgraad te bereiken zijn per scooter en vervolgens te voet.

De populaire (en mooiste) watervallen zijn:

 • Bang Pae waterfall
 • Ton Sai waterfall
 • Kathu waterfall
 • Ton Ao Yon waterfall
 • Kamala waterfall

De meeste watervallen liggen in het centrum van het eiland, terwijl Ton Ao Yon in het zuidelijke gedeelte van het eiland is gelegen.

Met name Bang Pae is vrij toeristisch, terwijl dit bij de andere watervallen in mindere mate het geval is.

Check voordat je naar de waterval loopt goed de regels die gelden voor de waterval. Niet overal mag je zo maar het water in of overal komen.

4. Excursies Phuket

Je kunt op Phuket met verschillende georganiseerde excursies meegaan. Je kunt een georganiseerde scootertocht doen, snorkelen, maar ook hiken in de jungle.

Met wat geluk kun je apen en andere dieren spotten.

Hiken in de natuur is overigens sowieso het beste met een gids die de omgeving en de risico’s goed kent.

Naast excursies op het land van Phuket, kun je ook meegaan met bootexcursies om te relaxen, of om mooie eilandjes in de omgeving van het hoofdeiland te bezoeken.

Hou je van dieren, dan zijn het Gibbon Rehabilitation Project, de Soi Dog Foundation en het Phuket Aquarium aanraders. De eerste twee zijn vrijwillige opvangprojecten voor verzwakte dieren, waar een donatie zeker wordt aangeraden.

Phuket Aquarium is een meer standaard aquarium, met een focus op het lokale onderwaterleven.

5. Chaloem Phrakiat Park

Zoals we eerder al zeiden, ga je niet perse naar Phuket voor de cultuur.

Eén uitzondering moeten we maken: Chaloem Phrakiat Park. In dit park zie je met name ’s avonds tientallen locals ontspannen, sporten en eten.

De sfeer is gemoedelijk en je bent even weg van het massatoerisme. Een aanrader als je even rust wilt van het feestgedruis van Phuket Old Town en andere stadjes op het eiland.

De White Buddha van Phuket.

6. White Buddha

Een populaire bezienswaardigheid van Phuket is de White Buddha, een gigantische boeddha van ongeveer 45 meter hoog en 25 meter breed.

De boeddha staat bovenop een heuvel en biedt rondom een prachtig uitzicht over de stad. De boeddha zelf is bovendien te zien vanaf grote delen van het eiland, waaronder Phuket Old Town.

Vanzelfsprekend een toeristische bezienswaardigheid, maar wel één die je niet mag overslaan op Phuket.

Stranden Phuket

Naast de nightlife van Phuket, staat Phuket ook bekend om de prachtige stranden.

Rondom het eiland heb je diverse prachtige stranden, waarbij het per strand verschilt qua drukte. Er bovendien talloze kleine strandjes die je op eigen houtje kunt ‘ontdekken’ en waar je soms zelfs helemaal alleen bent om optimaal tot rust te komen.

Het meest bekende strand is zonder twijfel Patong, soms ook wel simpelweg Phuket Beach genoemd. Erg druk, erg mooi, maar misschien een strand om niet te lang op te verblijven.

Andere goede opties zijn onder meer de volgende stranden op Phuket:

 • Laem Sing beach
 • Banana beach
 • Kata beach
 • Freedom beach
 • Kata Noi beach
 • Ya Nui beach

Eigenlijk zijn alle stranden parelwit met een prachtig uitzicht, maar het verschilt per strand hoe dat uitzicht precies is. Van mooie rotspartijen en baaien tot grote open stranden: we raden je zeker aan om veel af te wisselen en zo jouw favoriete strand te vinden.

Hotels en resorts Phuket

Vanzelfsprekend heb je op Phuket een grote keuze wanneer het aankomt op hotels en resorts. Je kunt het beste de grote boekingssites en sites als TripAdvisor gebruiken om een hotel of resort te vinden dat bij jou aansluit.

Over het algemeen ligt de kwaliteit van de accommodaties vrij hoog op Phuket, vanwege de moordende onderlinge concurrentie.

Onder meer de volgende hotels en resorts op Phuket zijn goede opties:

 • Banyan Tree Phuket
 • Cassia Phuket
 • Novotel Phuket resort
 • Amari Phuket
 • The Marina Phuket Hotel
 • Deevana Phuket Resort & Spa

Ga je liever voor hostels, dan zijn de volgende hostels de beste opties:

 • Bodega Phuket Party Resort
 • Slumber Party Phuket
 • L’atelier Poshtel Phuket
 • Sleepy Station Phuket Kata Beach
 • Rumblefish Phuket (vooral voor duikers)

Houd er rekening mee dat de meeste hostels echte partyhostels zijn. Zoek je wat rust, kies dan voor hostels die dit in het bijzonder vermelden: dit zijn de hostels die inspelen op de wensen van gasten die even tot rust willen komen.

Close