Geschreven door 13:58 Azië

Koh Lanta: idyllisch eiland in Thailand voor backpackers en families ?‍?‍??

Koh Lanta, gelegen voor de kust van het gezellige Krabi, is misschien wel ons favoriete eiland in Thailand. Je vaart in ongeveer twee uur tijd van Krabi naar Koh Lanta en kunt vervolgens per scooter het idyllische eiland op je gemak verkennen. Koh Lanta is een absolute must als je het zuiden van Thailand bezoekt.

Reisbegeerte vertelt je waarom Koh Lanta op je lijstje moet staan aan de hand van tips en natuurlijk foto’s!

Koh Lanta in het kort

Eigenlijk is Koh Lanta niet één eiland, maar een eilandengroep. Daarvan zijn Ko Klang, Ko Lanta Yai en Ko Lanta Noi de drie grootste. Je kunt Ko Klang bereiken via een grote brug, maar de meeste reizigers vertrekken per ferry van Krabi naar Koh Lanta Yai.

Het water meegerekend, is het totale Koh Lanta-district niet bepaald klein: zo’n acht keer groter dan Nederland. De twee belangrijkste bestemmingen, Ko Lanta Yai en Ko Lanta Noi, zijn samen ongeveer drie keer zo groot als Nederland.

Toch zijn de eilandjes zelf goed te bereizen, vooral per scooter.

Koh Lanta staat bekend om de prachtige natuur en misschien wel de mooiste stranden van Thailand, maar ook vanwege de rijke cultuur. Volgens historici is het waarschijnlijk één van de langst bewoonde gebieden van Thailand.

Koh Lanta weer

Net als het grootste deel van Thailand, heeft ook Koh Lanta een tropisch klimaat. Dat wil zeggen dat het weer het jaar rond warm is: gemiddeld rond de 28 graden Celcius.

Dat wil niet zeggen dat het weer ook altijd hetzelfde is. In de regentijd moet je rekening houden met een hoge vochtigheidsgraad en, zoals je mag verwachten, nogal wat regen.

Tussen mei en oktober valt de meeste regen op Koh Lanta, met september en oktober als natste maanden.

Wil je gaan voor goed weer op Koh Lanta, dan is de beste reistijd van december tot maart. In deze periode licht de vochtigheid relatief laag, valt er weinig regen en kun je genieten van veel zon.

Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit een bui gaat meemaken, maar zo’n tropische regenbui is vaak snel voorbij en bovendien lekker verfrissend!

Wat te doen op Koh Lanta

Je hoeft je op Koh Lanta geen moment te vervelen: van snorkelen tot relaxen op het strand en van een hike door het bos tot een mooie scooterrit: geen dag hoeft er hetzelfde uit te zien.

Breng je een bezoek aan Koh Lanta in Thailand, dan raden wij je de volgende tripjes aan:

1. Koh Lanta per scooter verkennen

Koh Lanta is vrij groot, maar ook rustig. Het massale toerisme kom je hier niet tegen, wat erg prettig is wat ons betreft.

De infrastructuur op het eiland is vrij goed voor elkaar. Wij raden je daarom aan om met een huurscooter op pad te gaan.

Ook per huurauto kun je het grootste deel van het eiland goed verkennen, maar met een scooter kom je op meer plekken en ervaar je het eiland een stuk intenser en prettiger.

Met een scooter kom je bovendien eenvoudiger op mooie uitzichtpunten en idyllische strandjes.

2. Snorkelen en duiken

Duiken op Koh Lanta? Dat is zeker mogelijk, al is het water rond Koh Lanta misschien nog wel beter geschikt voor snorkelen. In de ondiepe wateren kun je je vergapen aan ontelbaar veel vissen, waarbij de ene vis nog feller gekleurd is dan de andere.

Met wat geluk kun je de majestueuze zeeschildpad langs zien komen. Ook haaien (geen zorgen, ze zijn rustig) en gigantische adelaarsroggen (manta rays) kunnen langskomen. Een unieke ervaring die je verblijf op Koh Lanta magisch maakt.

De mooiste plek om te snorkelen is zonder twijfel Koh Rok, een kleiner eilandje aan de zuidkant van Koh Lanta. Op dit eilandje kun je bovendien kamperen onder de sterren. Zorg wel voor DEET om de insecten van je af te houden, of neem een klamboe mee.

3. Lanta Animal Welfare

Gek op dieren? Bij Lanta Animal Welfare worden verwaarloosde dieren opgevangen, in het bijzonder honden en katten.

Je kunt hier spelen met de dieren, een donatie doen en leuker nog: een hond uitlaten op het strand!

4. Kajakken

Op verschillende plekken op Koh Lanta kun je voor een schappelijke prijs kajaks huren om het eiland vanaf het water te verkennen.

Je kunt op zee kajakken, maar ook een stukje het mangrovebos ingaan. Met wat geluk kun je hier nog bijzondere dieren spotten, zoals een varaan en zelfs apen.

5. Koh Lanta Old Town

In het kleine stadje van Koh Lanta, meestal aangeduid als Koh Lanta Old Town, kun je de lokale cultuur opsnuiven, heerlijk eten, wandelen over de markt en natuurlijk genieten van muziek en een drankje.

Hoewel het dorpje een lange historie heeft, moeten we wel zeggen dat het anno 2019 één van de meeste toeristische delen van het eiland is.

Wel is het een aanrader om één van de barretjes aan zee op te zoeken voor een cocktail en in de ochtend een zonsopkomst.

6. Hiken

Mu Koh Lanta is een nationaal park dat het grootste deel van Koh Lanta beslaat, waaronder de twee populairste eilanden.

Je kunt op de eilanden op diverse plekken de natuur in. Blijf wel altijd op de paden en ga niet op eigen houtje de bossen in. Het gebied is groot en kan gevaarlijk zijn voor onervaren wandelaars.

Op veel plekken op Koh Lanta kun je overigens ook excursies boeken, waarbij je met kleine groepjes en een gids de wildernis in gaat op een veilige manier: een aanrader!

Stranden van Koh Lanta

Koh Lanta staat bekend om haar vele prachtige stranden. Wil je op Koh Lanta het mooiste strand vinden, dan kun je het beste naar de westkust van het eiland gaan.

Aan de westkust vind je verschillende mooie stranden, waaronder het bekende Long Beach (ook wel Phra Ae genoemd).

Prachtig om te zwemmen, rond te wandelen en natuurlijk een zonsondergang te bekijken. Let op: je mag niks meenemen van dit strand als souvenir, dit is een misdaad op het eiland.

Andere mooie stranden op Koh Lanta zijn onder meer Klong Khong, Klong Dao, Khlong Nin en Kantiang Bay. Alle stranden zijn zandstranden, hoewel onder meer Long Beach Koh Lanta ook rotsachtige gedeeltes hebben.

Ook Koh Lanta anno 2019 wordt nog gekenmerkt door schone, rustige stranden. Hier geen massatoerisme en vervuiling, maar serene rust en mooie uitzichten.

Koh Lanta hotels

Verspreid over Koh Lanta vind je diverse goede hotels en resorts. Voor backpackers zijn er natuurlijk ook diverse hostels waar je gemakkelijk andere reizigers kunt ontmoeten van over de hele wereld.

We kunnen je in elk geval de volgende hotels en resorts op Koh Lanta aanraden:

 • Pimalai Resort and Spa
 • Long Beach Chalet
 • Twin Lotus Resort and Spa
 • Coco Lanta Resort
 • LaLaanta Hideaway Resort
 • The Houben Hotel (alleen voor volwassenen)

De volgende hostels zijn aanraders voor backpackers:

 • Fan Dee Hostel
 • Wayla Hostel
 • The Zoo
 • Hub of Joys (nabij Long Beach)
 • Non La Mer (Long Beach, partyhostel)

Enthousiast geworden over Koh Lanta? Combineer je trip met een bezoek aan Krabi en andere naburige eilanden!

Close