Geschreven door 18:07 Azië

Pai: Oase van rust in de Thaise bergen ???

pai thailand

In het verre noordwesten van Thailand, diep in de bergen, vind je het rustige en gemoedelijke Pai. Op ongeveer drie á vier uur van het bruisende Chiang Mai, kun je in Pai heerlijk tot rust komen, de natuur ingaan, maar ook nog genieten van een drankje. Pai is zonder twijfel één van de favoriete bestemmingen in Thailand van ons.

Vergeet parelwitte stranden, maar verwelkom warmwaterbronnen, watervallen, een echte canyon en mooie uitzichten over de bergen. Ga mee met Reisbegeerte naar Pai!

Pai in het kort

Pai is een piepklein dorpje in de Thaise bergen, met Chiang Mai als de voornaamste stand in de buurt. In het stadje wonen net 2000 mensen, hoewel gedurende het hoogseizoen minstens zoveel toeristen aanwezig zijn.

Pai staat onder backpackers bekend als één van de meeste relaxte plaatsen van het land. Hoewel je er goede feestjes kunt vieren, is het op de eerste plaats een plek om te genieten van de natuur, de rust en een fijn deuntje op de achtergrond.

Je gaat van Chiang Mai naar Pai per bus, auto of scooter. De weg is bijzonder kronkelig, maar ook echt mooi.

Ben je gewend om op een scooter te rijden, dan raden wij je aan zelf naar Pai te rijden. De rit duurt drie á vier uur, maar is erg mooi met voldoende plekken om onderweg te rusten.

Huur een scooter in Chiang Mai en zorg dat je voor je van de snelweg afslaat richting de bergweg een volle tank hebt. Onderweg kun je nog één keer tanken: genoeg om rustig de top te halen in Pai en ondertussen te genieten van het oerwoud om je heen.

De autoritten daarentegen staan bekend om de gevaarlijke vaart waarmee je rijdt. Veel mensen worden bovendien ziek in de busjes vanwege de kronkelweg.

Veel mensen denken bij Pai aan hippies, en ja, er zijn wel aardig wat mensen die ‘één met de natuur’ zijn, maar geen zorgen, ze bijten niet. De sfeer is aangenaam en over het algemeen vriendelijker onder de toeristen dan bijvoorbeeld op de Thaise eilanden.

Weer Pai

Het weer in Pai is anders dan in veel andere gebieden van Thailand. Om je vrij noordelijk en hoog in de bergen zit, is het hier zonder twijfel kouder dan in bijvoorbeeld Chiang Mai.

Let wel: we zeggen kouder, niet koud. De meeste dagen zal het nog altijd behoorlijk warm zijn en zit je waarschijnlijk het liefst in het zwembad of sta je onder één van de vele watervallen rond Pai.

Wat ons betreft is het weer in Pai prettiger dan in veel andere delen van het land: het is niet iets koeler, maar warm, terwijl de luchtvochtigheid zelfs in het regenseizoen relatief laag ligt ten opzichte van de rest van het land.

Wat te doen in Pai

Voor een klein dorpje als Pai, heeft het bijzonder veel te bieden voor de gemiddelde bezoeker. Voor de avonturier is er prachtige natuur, voor de feestganger zijn barretjes en feestjes met uitzicht over de vallei.

Met de volgende Pai tips kun je met gemak een week in en rond Pai vullen.

1. Erop uit met de scooter

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je met de scooter van Chiang Mai naar Pai bent gereden, want dat is immers de leukste route en reismethode.

Ben je eenmaal in Pai aangekomen, dan wil je waarschijnlijk eventjes niet meer op dat stugge zadel zitten.

Toch raden we je aan gedurende het verblijf je scooter regelmatig te pakken. De regio is mooi en goed begaanbaar met je scooter.

Neem een kaart van Pai mee en er kan weinig verkeerd gaan. Langs de weg vind je regelmatig bordjes voor hot springs en watervallen. Laat je verrassen!

2. Pai Canyon

De Pai Canyon is één van de meeste geliefde plekken rond Pai. Op deze steile klif kun je een prachtige zonsondergang bekijken samen met enkele andere toeristen en locals.

Je kunt over de muur heenlopen, maar zorg wel dat je terugloopt voor het echt donker is. Er is geen valrailing bij Pai Canyon en glijd je uit, dan kan het verkeerd aflopen.

Neem je tijd, geniet van het uitzicht en er kan niks misgaan.

3. Hot Springs Pai

In en rond Pai zijn er diverse hot springs, waarvan de temperatuur meestal rond de 35 graden ligt. Deze natuurlijke heetwaterbronnen vind je soms op afgelegen plekjes bij een klein gebouwtje.

De mooiste hot springs liggen ten noordwesten van Pai, maar we raden je aan om rond te rijden en meerdere hot springs te bezoeken.

Onderweg zie je prachtige natuur: de route is ook een attractie. Pas wel op: de grond rond de kleinere hot springs kan zacht zijn en deze kleinere bronnen zijn vaak ook veel heter.

Maak niet de fout door te dichtbij te gaan staan en weg te zakken!

4. Viewpoints

Overal rond Pai vind je viewpoints met uitzicht over de vallei van Pai, de één nog mooier dan de ander.

Onze favoriet is Ban Santichon Viewpoint, maar eerlijk gezegd moet je ook in dit geval gewoon zoveel mogelijk viewpoints proberen te bezoeken.

Neem wat eten mee om met prachtig uitzicht te lunchen.

5. Lod Cave

Nog een spectaculaire attractie in de omgeving van Pai is Lod Cave. Deze immense grot ligt op ongeveer een uur van het dorpje vandaan.

Ook hier geldt, we treden in herhaling, dat de route naar de bestemming minstens zo tof is als de bestemming zelf: genieten dus.

Rond de grot zijn er bovendien diverse lokale restaurantjes waar je goedkoop kunt eten, vaak met een fenomenaal uitzicht.

6. Pai Wednesday Market

Iedere woensdagavond is er een enorme markt rond de walking street van Pai, met eten, souvenirs, handelswaar en huishoudelijke producten.

Vanwege de diversiteit van de markt vind je hier dan ook een fijn mengsel van lokale bewoners en toeristen, al dan niet Thais.

Struin rustig rond, koop af en toe wat eten en ga natuurlijk mensen kijken: de woensdagmarkt is een hoogtepunt in Pai voor ons.

Pai hotels en hostels

Pai is klein, maar populair. Jaarlijks verwelkomt het een grote groep toeristen. Tegelijkertijd is het nog altijd vrij makkelijk om rust te vinden in Pai en omgeving.

Veel van de hotels en hostels hebben een groot privéterrein waar je je alleen in de wildernis kunt wanen.

Een voorbeeld is het Pai Circus Hostel. Gelegen bovenop een heuvel heb je prachtig uitzicht over het dorpje en de vallei. Relax op het grasveld of de infinity-pool, of blijf in je hut met uitzicht over de vallei: op en top chillen.

Andere hostels die we aanraden in Pai zijn de volgende:

  • Purple Monkey Backpackers
  • Green Hostel
  • Spicypai Backpackers
  • Deejai Pai
  • Tribal Pai Backpackers

Zoek je iets meer luxe, dan zijn er in Pai ook voldoende hotels en resorts. Onder meer de volgende hotels en resorts zijn zeker het overwegen waard:

  • Belle Villa Resort
  • Pura Vida Resort
  • Rim Pai Cottage
  • Lilu Hotel Pai
  • Pai Village Boutique Resort & Farm
Close