Geschreven door 10:29 Azië

Siem Reap, Cambodja: een walhalla voor backpackers en cultuurgenieters ?

Siem Reap is een klein stadje aan de rand van  ’s werelds grootste tempelcomplex, Angkor Wat. Er wonen ongeveer 150.000 mensen en die verwelkomen jaarlijks ruim drie miljoen toeristen die vooral Angkor Wat willen bezichtigen. Maar Siem Reap heeft hen nog veel meer te bieden!

Wie Siem Reap bezoekt zal een zeer relaxte sfeer ervaren. De locals zijn kalme en gastvrije mensen die zich over weinig dingen druk lijken te maken.

Het enorme aantal toeristen dat Siem Reap jaarlijks bezoekt, heeft ervoor gezorgd dat de soms zeer uitgelaten toeristen uit alle hoeken van de wereld, moeiteloos samensmelten met de Cambodjaanse cultuur en tradities.

Angkor Wat, het hoogtepunt van een bezoek aan Siem Reap

Goedkoop en veilig!

Een biertje voor 0,50 dollar en een lekkere maaltijd voor slechts één dollar. Goedkoper kan het bijna niet!. Een slaapplaats in een hostel heb je al voor 4 euro en voor 8 dollar boek je een nette kamer in een guesthouse.

Wie luxer wil overnachten, hoeft zich ook geen zorgen te maken. In Siem Reap zijn meer dan 200 hotels en hostels in alle prijsklassen te vinden.

In tegenstelling tot de drie andere grote steden van Cambodja – Battambong, Sihanoukville en de hoofdstad Phnom Penh – kun je in Siem Reap zonder problemen ’s nachts om drie uur nog over straat lopen.

Er is een grote sociale controle en toeristen worden extra goed beschermd. De locals realiseren zich maar al te goed, dat het toerisme de stad een enorme impuls geeft en daar zijn ze heel zuinig op.

Wat moet je gezien en gedaan hebben?

Zoveel te zien en zoveel te doen: er moeten dus keuzes worden gemaakt. Wij kozen uiteraardd voor een bezoek aan Angkor Wat en hebben de avonduren gevuld met een bezoek aan Pub Street en Het Phare Circus.

Angkor Wat

Angkor Wat beslaat ruim 1,5 vierkante kilometer en wie het het hele complex wil bezoeken, doet er verstandig aan om hiervoor meerdere dagen uit te trekken.

Om het tempelcomplex te mogen bezichtigen, heb je een pas nodig. Die kun je niet ter plekke aanschaffen, maar dien je vooraf te kopen bij een van de vele reisagenten in Siem Reap. Wie alles over Angkor Wat te weten wil komen, doet er verstandig aan een gids te boeken. Die kan dan ook gelijk de tuk-tuk naar Angkor Wat voor je regelen.

Een dagpas kost $ 37, een pas voor 3 dagen $ 62 en voor een weekpas betaal je $ 72. De pasfoto die je nodig hebt voor de toegangspas, kun je voor een paar dollar bij bij de reisagent laten maken.

Phare Circus

Cambodja is één van de armste landen van Azië. Het gemiddelde inkomen ligt rond de 150 dollar per maand en voor jongeren is het vinden van werk of goed onderwijs een pittige uitdaging. Dit heeft er mede toe heeft geleid dat veel jongeren op straat leven, in de criminaliteit terechtkomen of verslaafd raken aan drugs.

Een kleine groep jongeren heeft echter de kans die zij kregen iets van hun leven te maken, met beide handen aangepakt! Zij vertonen hun acrobatische kunstjes in het unieke Phare Circus van Siem Reap.

Tijdens een twee uur durende show combineren zij theater, drama en acrobatiek met een flinke dosis Cambodjaanse humor. Het Phare Circus biedt 1 show per avond en die begint om 20:00 uur. Op maandag, woensdag en vrijdag is er een extra show die om 17:00 uur begint.

Een avondje Pub street

Het hart van het uitgaansleven van Siem Reap bevindt zich in Pub Street en een bezoek aan Siem Reap is niet compleet zonder dat je minimaal een avondje los bent gegaan in dit meest levendige gebied van de stad.

Een mooi begin van de avond is een lekkere maaltijd nuttigen in een van de vele restaurantjes die er in en om Pub Street te vinden zijn. De prijzen liggen wat hoger dan buiten Pub Street, maar daar is de kwaliteit doorgaans ook naar.

Voor een drankje zijn er genoeg gezellige barretjes te vinden en wie alvast in muzikale sferen wil vertoeven, stapt een karaokebar binnen.

Heb je het bezoek van Angkor Wat nog in de benen, dan kun je in een van de massagesalons terecht voor een massage. Verwacht daar niet al te veel van, slechts enkele masseurs hebben een degelijke opleiding gevolgd.

De vijf of zes dancings die Pub Street rijk is, openen al vroeg hun deuren, maar echt gezellig wordt het pas rond een uur of negen. Men gaat door tot twee uur ’s nachts en wie dan nog geen zin heeft om te gaan slapen, kan tot vier of soms vijf uur terecht bij de cocktailbarretjes die zich net buiten Pub Street bevinden.

Waar let je op bij een bezoek aan Siem Reap?

Wie Siem Reap bezoekt, doet er verstandig aan in gedachte te houden dat Cambodja een zeer arm land is. De locals zijn super vriendelijke mensen, maar zullen elke kans om wat extra’s te verdienen met beide handen aangrijpen.

Om daar een beetje rekening mee te kunnen houden, hieronder wat bespaartips:

  • Prijzen van kleding, souvenirs, eten en dagelijkse benodigdheden liggen in en om het Pub Street gebied aanzienlijk hoger dan daarbuiten. Wie toch gaat shoppen in het Pub Street gebied doet er verstandig aan flink af dingen.
  • PassApp is een taxi-service die vergelijkbaar is met Uber. PassApp is in 2017 gestart in Cambodja en onder de locals enorm populair. Een rit met een tuk-tuk via PassApp kost 1000 Riel (0,25 dollar) per kilometer. Wie een tuk-tuk op straat aanspreekt, zal aanzienlijk meer kwijt zijn.
  • Spreek altijd duidelijk de prijs af voor je in een tuk-tuk stapt. Vooral tuk-tuk drivers in en om Pub Street reken je zonder schaamte vijf of zes keer meer dan de normale prijs als je niet vooraf helder de prijs afspreekt.
  • In Cambodja kan men met zowel dollars als de locale valuta, de Cambodjaanse Riel, betalen. Accepteer nooit dollars die beschadigd zijn of waarop geschreven is. Deze worden namelijk door banken niet geaccepteerd en kun je dus nergens meer kwijt.

Het enige nadeel van Siem Reap

Cambodja is een geweldig land om te bezoeken en Siem Reap mag gezien worden als de kers op de taart. Het enige nadeel dat je aan het eind van je bezoek zult ervaren is dat eigenlijk nog wat langer zou willen blijven…

Close