Geschreven door 14:07 Azië

Overnachten bij de nomaden van de Mongoolse steppe

Het Land van de Blauwe Hemel, zo wordt Mongolie ook wel genoemd. Extreem landklimaat met veel zonnige dagen, traditiegetrouw vereren ze de Blauwe Hemel. Er zijn weinig dingen mooier dan over de steppe te rijden onder een azuurblauwe lucht.

Reisbegeerte gaat de gastvrijheid proeven, maar ook de indrukwekkende vergezichten.

Lets go!

Ulan Bataar

De hoofdstad van Mongolië, door het ontbreken van een bruisende middenstand is de stad charmant gebleven. Het belangrijkste gebouw in de stad is het nog in gebruik zijnde Tibetaanse Boeddhistische Klooster, dit is het belangrijkste klooster van Mongolië.

Verrassend genoeg kun je er wel leuk stappen en winkelen.

Het Gandan klooster is een voormalig klooster waar volgens zeggen 100.00 monniken hebben gewoond. Nog steeds worden er diensten op zondag gehouden, ook kun je de oude Chinese en Mongoolse schilderijen bekijken.

Het Natuurhistorisch Museum is zeker de moeite waard, hier worden onder andere dinosaurusresten uit de Gobi woestijn tentoongesteld. Indrukwekkend om te zien.

Arkhangai

De provincie Arkhangai heeft een verbluffend landschap: woeste rivieren vol vis wisselen meren en vulkanen af.

De provincie ligt het grootste gedeelte in de bergketen Khangai Nuruu. Tsetserleg is de hoofdstad van de provincie, de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is Buyandelgeruulekh.

Een klooster, tempel en museum in één wat is gebouwd in 1586.

Khövsgöl Nuur

Dit Nationale Park vind je aan het gelijknamige meer, schitterende bergen die aan de oever staan.

Buitenlandse bezoekers maar ook de eigen bevolking trekt naar dit prachtige park om te hiken of te wandelen.

Khövsgöl Nuur is het diepste meer van het land en een belangrijke zoetwaterbron.

Kharkhiraa Uul & Türgen Uul

Deze twee bergen zijn dominant in de omgeving met hoogtes van 4037 en 3965 meter. Ze zijn de bron van heel veel meren in de buurt.

Bij mooi weer is het leuk om hier te wandelen, je komt dan eenvoudig in contact met de Nomaden.

Het Naadam evenement

Dit grootste evenement van het land is jaarlijks op elf en twaalf juli. Over het hele land vinden activiteiten plaats, de nadruk ligt op paardrijden, worstelen en boogschieten.

De bevolking loopt in traditionele kleding en vinden het erg leuk als buitenlanders meedoen met de pret.

Sprookjesachtige Gobi woestijn

Het zuiden wordt gedomineerd door de enorme Gobi woestijn. Gobi betekend droge plek, toch is het niet helemaal droog en dor te noemen.

Het beschikt wel over een zandvlakte, de schitterende Khongor Sand Dunes die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Verder bestaat het landschap vooral uit groene steppe en gebergten.

Nomadenfamilies hoeden hun kamelen, geiten en paarden in deze woestijn. Ieder kwartaal verhuizen de nomaden naar een ander gebied waar de vegetatie nog rijk is aan voedingsstoffen.

Riviervallei en Yakhoeders

Via Ulan Bataar is Centraal Mongolië snel te bereiken. Daar aangekomen kun je genieten van het Khangai gebergte met een hoogte van 3500 meter.

De grootste trekpleister is de Orkhon Vallei, waar de Orkhon rivier doorheen stroomt. Indrukwekkende waterval met hotsprings als hoogtepunt.

In dit gebied vind je ook yakhoeders die je nergens anders in Mongolië tegenkomt.

Close