Geschreven door 12:00 Azië

De Trans Siberië Expres: Indrukwekkend maar ook intens ?

Trans Siberië treinen vormen een aparte groep onder de treinen. Je brengt er 10.000 kilometer in door en je hebt keuze uit de eerste, tweede en derde klas. Reisbegeerte gaat mee in een tweede klas coupé, een simpele coupé met bedjes die je overdag kunt gebruiken als bankjes om op te zitten.

Ga met ons mee en ervaar ook de intense ervaring van de spectaculaire treinreis.

Vertrek uit Moskou

We vertrekken vanuit Moskou richting Irkoetsk nadat we de trein een beetje hebben verkend. Wie een trein a lá NS verwacht die heeft het zwaar, het piept en het kraakt aan alle kanten.

Slapen valt niet mee door het gehobbel of het gesnurk van je coupégenoot. Het uitzicht maakt een hoop goed van de zware nacht die we hebben gehad.

Plots komt er een soort Russische stewardess ons koffie brengen in wel erg leuke bekers, we proberen ze mee te nemen als souvenir en aandenken.

Onze coupégenoot is een echte backpacker, een soort van Robinson Cruseo die is blijven hangen in de flower power tijd aan zijn kleding te zien.

Hij heeft wel een fles wodka bij zich dat is dan wel weer goed voor in de avond en gezellig.

Prachtige natuur en uitzichten

Ondertussen kijken we onze ogen uit van het uitzicht van wat we zien, veel groen, mooie bergen en een prachtige blauwe lucht.

De trein maakt regelmatig een stop op een van de stations, daar kun je van alles kopen. We kopen een verse vis en fileren die zelf, smaakt best goed om eerlijk te zijn.

De tweede nacht kunnen we niet slapen dus dan maar lezen, onze backpackende vriend ligt te snurken in zijn te kleine bedje.

Eindelijk ochtend dus tijd om ons even op te frissen in het kleine wasbakje, tja een douche is er niet en dat ruik je ook wel.

De landschappen worden alleen maar mooier en intenser hoe verder we komen met de trein. Morgen de derde dag komen we eindelijk aan in Irkoetsk.

Groggy opstaan, maar ook genieten

Om vijf uur komt onze Russische stewardess ons wekken, nou ja brullend komt ze de coupe binnen. Ik verzeker je in twee seconden ben je wakker, over een uur komen we aan in Irkoetsk.

Even de benen strekken en een paar dagen geen trein, eenmaal aangekomen in Irkoetsk reizen we verder per rammelend busje naar Listviyanka.

 

Wat een luxe, slapen in een chalet zonder je benen in je nek te hoeven leggen.

In het stadje zelf is niet heel erg veel te beleven, je kunt er een duik nemen in het Baikalmeer. Er is een pub waar je gezellig wat kunt drinken en andere mensen ontmoeten.

Wat wel erg leuk is om te bekijken is het Disney kerkje (Kazansky Church). In iedere stad  is er ook een beeld van Lenin te zien.

Door naar Mongolië

Na een nacht heerlijk te hebben geslapen in ons ruime chalet vertrekken we weer met de trein richting Ulan Bataar. Een dagje rijden dus een meevaller in vergelijking me de eerste rit. Aangekomen bij de grens worden de toiletten gesloten.

We mochten wel onze coupé (een soort sauna onderhand) verlaten. Buiten zien we een ruïne wat een dorp moet voorstellen. Wat een belevenis is deze treinreis.

We bekijken de highlights van het dorp, een paar kapotte vernielde beelden.

Na drie uur moeten we de coupé weer in, paspoortcontrole. Eindelijk rijden we verder tot de Grens van Mongolië.

Ook hier een erg serieuze controle op het smokkelen van exotische spullen.

Het uitzicht en de totale beleving van de gehele reis maakt alles weer goed. Eindelijk zijn we aangekomen op onze bestemming Ulan Bataar!

Ben je avontuurlijk ingesteld en kun je wel tegen een stootje? Dan moet je deze treinreis zeker maken, een ultieme beleving waar alles in zit wat je wenst.

Spanning, mooie natuur, kramperen en een ultiem gevoel van vrijheid.

Close