Geschreven door 13:45 Azië

Myanmar: van afgesloten politiestaat tot nieuwe reisbestemming ???

Myanmar kende onder het militaire regime weinig tot geen toerisme. De laatste jaren is het land in opkomst en niet zonder reden. Het is een prachtig land met tempels, witte stranden en meren. Reisbegeerte trekt naar het land waar je voorheen niet durfde te komen en nu een waanzinnige vakantie kunt beleven.

Durf je met ons mee te gaan?

Tempels en cultuur rond Amarapura

Amarapura is een van de koningssteden van het land, hier vind je de U Bein’s brug. De brug is gebouwd in 1870 en ligt over het Taungthmeer. Het is de grootste teakhouten brug ter wereld met zijn lengte van 1,2 kilometer.

Jonge monniken worden onderwezen in het twee eeuwenoude Mahagandayonklooster.

In Mingun had de grootste tempel van de wereld moeten staan, in 1790 werd begonnen met de bouw, uiteindelijk had de tempel 152 meter hoog moeten worden. De plotselinge dood van Bodawpaya in 1819 bracht een abrupt einde aan de bouw.

Onder de bevolking heerste grote onvrede waardoor de tempel niet werd afgebouwd. De tempel is toch ondanks dat die niet af is indrukwekkend om te zien.

Overweldigende en ongerepte natuur

De heiligste berg van Myanmar is Mount Popa, tevens is de berg een bedevaartsoord voor de Birmezen. Hier worden de geesten vereerd.

Op de berg ligt een heiligdom voor de geesten waar de 37 belangrijkste worden verbeeld en vereerd.

Draag geen rode of zwarte kleding, ook vloeken en vlees meenemen is uit den boze. Dit stemt de geest slecht en betekend onheil.

Historie in Mandalay

Mandalay is de tweede grote stad van Myanmar met 900.00 inwoners. Honderden boeddhistische bouwwerken, zoals de Mahamuni pagode en het Shwenandaw klooster zijn er te zien. Een van de hoogtepunten is de Kuthodaw pedagode, hier staat in 729 marmeren stenen de Tripitaka, lessen van de Boeddha opgesteld.

Ook het Fort van Mandalay is een aanrader om te bezoeken.

De Pindaya Caves zijn erg populair en een bedevaartsoord. Drie kalksteengrotten in een lijn van noord naar zuid, alleen de zuidelijkste kan bezocht worden. Het interieur van de grot bevat meer dan 8000 Boeddhabeelden.

De oudste beelden dateren uit 1773.

De beelden weergeven een indrukwekkende weergave van de Boeddhistische iconografie van de 18e eeuw tot de moderne tijd.

De grootste trekpleister in de stad is de belangrijke en indrukwekkende Thanbudday pagode, die wordt vergeleken met Borobudor in Indonesië. De vierkante pagode loopt trapsgewijs naar boven. In 1939 werd de pagode herbouwd, oorspronkelijk stamt die uit 1303.

Er staan ongeveer 500.000 Boeddhabeelden waarvan de meeste tussen de tien en vijftien centimeter hoog zijn. Niet ver van de pagode is de Bodhi Tataung, een Boeddhabeeld van 129 meter hoog.

Rangoon, de voormalige hoofdstad vol rijkdom

De grootste stad van Myanmar is Rangoon, deze stad was tot 2005 de hoofdstad van het land. Rangoon is vooral bekend vanwege de Schwedagonpagode, de belangrijkste tempel van Ryanmar.

De tempel is bijna 100 meter hoog en overal in de stad goed te zien.

Hij is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen. De stad kent verder nog vele pedagodes, bazaars rondom de Bogyoke Aung San markt en kent een Brits koloniaal stadsdeel.

Close