Geschreven door 10:06 Afrika

Natuur, cultuur, sport en ontspanning in het bruisende Kaapstad

Reis Kaapstad

Kaapstad is één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika, gelegen aan de zuidwestelijke kust van het land. Het gebied rond de stad wordt al sinds de ontwikkeling van de eerste mensen bewoond, terwijl de stad zelf in de zeventiende eeuw door de Nederlanders werd gesticht. Anno 2018 is Kaapstad een bruisende wereldstad waar je met gemak een flinke tijd kunt besteden, zonder je ooit te vervelen.

Gelegen aan de beroemde Tafelbaai en aan de voet van de Tafelberg, is Kaapstad een veelzijdige stad met een rijke geschiedenis. In en rond de stad zie je veel dan deze geschiedenis terug: soms mooi, soms verdrietig.

Bij een bezoek aan Zuid-Afrika mag een verblijf in Kaapstad in elk geval niet ontbreken. Reisbegeerte neemt je mee op een citytrip naar Kaapstad.

Genieten, genieten en nog meer genieten

De ligging van Kaapstad is op zijn zachtst gezegd vrij goed: aan een prachtige baai, in een warme regio en omringd door prachtige natuur.

De stad heeft het dan ook allemaal: van witte stranden tot prachtige tropische tuinen en van gezellige haventjes tot berggebieden waar je heerlijk kunt hiken.

Kaapstad is bovendien één van de meest populaire surflocaties ter wereld. Hoewel de oceaan vrij ruig is, zijn er ook voldoende gebieden waar je als beginnende surfer de sport on de knie kunt krijgen.

Wil je even uitrusten in een tuin of park, dan kunnen we je onder meer de Kirstenbosch botanische tuin en Boschendal aanraden, waar je even weg bent van de hectiek van het drukke Kaapstad.

Tafelberg – Een absolute must

Natuurlijk mag een hike op de Tafelberg niet ontbreken, de beroemde platte berg aan de rand van de stad.

De top van de berg ligt op ongeveer een kilometer boven de stad, waardoor je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad. Het mooie is dat je zelf kunt bepalen hoe zwaar de tocht wordt: ook voor de ongeoefende hiker zijn er voldoende routes om de top te bereiken.

Een aanrader is om rond zonsopkomst of zonsondergang op de top te zijn, waarbij er een prachtige oranje gloed over de stad valt. Neem voldoende eten en drinken mee, want het is vrijwel altijd warm in Kaapstad.

De Tafelberg vanaf één van de stranden van Kaapstad.

Mede om deze reden vertrekken veel georganiseerde tochten vroeg in de ochtend om de ergste hitte voor te zijn.

Heb je helemaal geen zin om te wandelen of klimmen, dan kun je tenslotte ook nog een ritje in de kabelbaan nemen naar de top. Zonder een druppeltje zweet te verspillen kun je onder een genot van een drankje genieten van het uitzicht in het café bovenop de berg.

Pinguïns en cocktails

Je zou het in eerste instantie misschien niet direct verwachten, maar in de buurt van Kaapstad kun je een flinke pinguïnkolonie vinden. Nee, het komt nooit ook maar in de buurt van vrieskou in Kaapstad, maar deze pinguïns voelen zich hier wel thuis.

Je kunt de kolonie zwartvoetpinguïns vinden op Boulders Beach, waar ze veelal genieten van de zon en regelmatig een duik nemen op zoek naar vis. Deze zwartvoetpinguïns komen overigens aan de gehele Zuid-Afrikaanse en Namibische kust voor, maar zijn normaal gesproken veel lastiger te vinden.

Vanaf Boulders Beach kun je weer terug rijden richting de stad, waar tientallen strandtentjes je verwelkomen met een smakelijke cocktail en – het zal weer eens niet – een adembenemend uitzicht over de stad en kustlijn.

Lokale culturen en eten

Kaapstad wordt, net als de rest van Zuid-Afrika, beïnvloed door een groot aantal verschillende culturen. Zoals bekend heeft dit in het verleden en ook hedendaags nog regelmatig geleid tot extreme conflicten, maar in Kaapstad zie je ook de positieve kanten van deze smeltkroes.

Je kunt in Kaapstad zonder moeite iedere avond een ander lokaal gerecht eten. Een aanrader is de Victoria and Alfred Waterfront. Hoewel behoorlijk toeristisch, kunnen we niet ontkennen dat dit simpelweg een geweldig gebied is.

Met diverse restaurants, barretjes, amusement en een aangename sfeer kun je hier een hele avond spenderen en genieten.

Nog een aanrader is de Neighbourgoods Market, een veelzijdige markt in het noordwesten van de stad, vlakbij het historische kasteel De Goede Hoop, gebouwd door de Nederlanders tijdens de stichting van de huidige stad.

Wil je gaan voor de echte local experience, probeer dan aan te sluiten bij een zogenaamde braai: een Zuid-Afrikaanse barbecue. Eten, drinken, muziek en gezelligheid, dat is een Zuid-Afrikaanse braai. Klinkt goed toch?

Het historische stadhuis van Kaapstad.

Robbeneiland

Verblijf je in Kaapstad, dan mag een bezoek aan het voormalige gevangeniseiland Robbeneiland niet ontbreken. Dit is het eiland waar volksheld Nelson Mandela gedurende 18 jaar gevangen werd gehouden door het Apartheidsregime.

Mandela zou vrijkomen en uiteindelijk de eerste zwarte president van het land worden.

Het eiland is tegenwoordig een museum, waar je alles kunt leren over het Apartheidsregime, de gevangenschap van Mandela en ook zijn oude cel kunt zien.

Gezien de zware impact die Apartheid had en nog steeds heeft op de Zuid-Afrikaanse samenleving, is een dagtrip naar Robbeneiland een goede manier om de complexe Zuid-Afrikaanse samenleving beter te begrijpen.

Naar Kaapstad vanuit Nederland

De vlucht van Amsterdam naar Kaapstad neemt ongeveer 11,5 uur in beslag, maar het mooie is dat Kaapstad zich in dezelfde tijdzone bevindt als Nederland. Hoewel het dus een flinke reis is, ga je geen last krijgen van een jetlag.

Een directe vlucht van Amsterdam naar Kaapstad kan geboekt worden bij KLM. Dagelijks gaan er nog diverse andere vluchten naar Kaapstad met andere maatschappijen. Deze hebben altijd één of meer tussenstops, veelal binnen Europa.

Voor een retourvlucht tussen Amsterdam en Kaapstad betaal je ongeveer € 1000,00, mede afhankelijk van de tijd van het jaar.

Close