Geschreven door 15:04 Zuid-Amerika

Genieten in het veelzijdige Medellín ?????

Reis Medellin

Colombia is op zijn zachtst gezegd een veelzijdig land. Niet alleen op basis van de cultuur en natuur, maar ook op basis van de publieke perceptie. Bij sommigen overheerst een idee van een gevaarlijk land met levendige drugshandel, bij anderen overheerst het beeld van een relaxte cultuur, lekker eten, mooi weer en prachtige natuur. 

Beide kanten van het land zijn dan ook zichtbaar, maar gelukkig kun je als je toerist jezelf uitsluitend blootstellen aan de mooie kanten van Colombia. Het absolute pareltje van het land is Medellín, een levendige, hippe stad in het noordwesten van het land.

Hier kun je met gemak twee weken verblijven, zonder je ook maar een dag te vervelen.

Reisbegeerte.nl neemt je mee naar het sfeervolle Medellín.

Medellín: groot, maar toch ook gemoedelijk

Wanneer mensen ons vragen om tips voor Medellín, weten we soms niet waar we moeten beginnen. De stad heeft maar liefst 2,4 miljoen inwoners, waarmee het ongeveer twee keer zo groot is als Amsterdam.

Medellín draagt dan ook een hoop aspecten van een metropool, maar voelt uiteindelijk toch vooral aan als een gemoedelijk stadje van middelgroot formaat.

Bruisende straatjes vol cafeetjes waar de toeristen tussen de locals zitten, smaakvol eten, lekker weer, een rijke historie en om de hoek ook nog eens natuur: je vindt het eigenlijk allemaal in Medellín.

Bovenop de heuvel zie je hoe uitgestrekt Medellín is.

Wandelen door Medellín

In de jaren negentig stond Medellín bekend als de moordhoofdstad van de wereld. De beroemde drugsbaron Pablo had het in de jaren tachtig en begin jaren negentig voor het zeggen en je kon de stad beter vermijden.

Hoe anders is dat anno 2018. De stad is relatief veilig, met jaarlijks dalende criminaliteitscijfers. Natuurlijk is het goed om street-wise te zijn in Medellín, maar in de meeste delen van de stad kun je overdag prima wandelen.

Een aanrader is een gratis wandeltour door de stad, waar je langs de belangrijkste plekken van de stad loopt. De lokale rondleider zal je alles vertellen over de historie van de stad en ook het verhaal van Pablo Escobar niet overslaan.

Wees er overigens op verdacht dat in de stad bijzonder veel Pablo Escobar-tours worden aangeboden, die lang niet altijd de moeite waard zijn, terwijl je er wel een hoop voor betaalt. In sommige gevallen wordt Escobar bovendien als een held vereerd, wat toch redelijk ongepast is gezien levensverloop.

Door de hele stad fleurt creatieve graffiti de muren op.

Eten en uitgaan: geen probleem

Medellín heeft een levendige, open en vrolijke cultuur waar over het algemeen veel vermenging is tussen toeristen en locals. In het absolute centrum vind je vooral de rijke Colombianen en toeristen, maar kun je uitstekend op stap, goed eten en met een beetje speuren ook genoeg lokale eettentjes vinden voor een meer authentieke ervaring.

Houd er rekening mee dat in het centrum veel zakkenrollers actief zijn en zo nu en dan tasjesdieven rondrijden: let goed op je spullen dus.

Ben je in Medellín, probeer dan zeker Ajiaco, een traditioneel Colombiaans gerecht.

Ajiaco is een kipgerecht in een aardappelsoep, met als bijgerecht onder meer maïs, banaan, avocado, arepa en room. Het fijne is: je kunt zelf bepalen of je deze bijgerechten in de soep gooit of niet: het mag allemaal bij dit gerecht.

Vliegen en overnachten

Je kunt vanuit Amsterdam naar Medellín vliegen met één of meer tussenstops. Meestal kun je al in Europa een overstap doen, zodat je vanuit bijvoorbeeld Madrid in één keer naar Medellín vliegt en dus lang kunt slapen of een filmmarathon kunt houden.

Wanneer je aankomt op Medellín Airport is de goedkoopste manier om snel in de stad te komen via een airport transfer. Op deze site kun je voorafgaand aan je vlucht al de goedkoopste transfer vinden en deze direct boeken.

In Medellín heb je diverse opties om te overnachten.

Als een belangrijke hotspot voor backpackers, heb je de keuze uit een groot aantal hostels, waarbij je enkele euro’s tot enkele tientjes betaalt voor een overnachting. Voor een slaapzaal (dorm) betaal je maximaal € 10,00, voor een mooie privékamer iets meer.

Vanuit Medellín kun je doorreizen naar andere delen van het land of een georganiseerde tocht door de natuur maken in de omgeving van de stad.

Close