Geschreven door 14:50 Europa

Citytrip naar het serene, maar gezellige Trondheim ???

Trondheim is gelegen in het midden van Noorwegen. Het is de derde stad van het land en heeft verschillende leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De levendige stad heeft onder andere een prachtig centrum, enkele oude kerken en een goed onderhouden paleis. Vrijwel alles is op loopafstand.

Het is een echte studentenstad en daardoor zijn er ook voldoende gezellig bars.

Klimaat

De stad Trondheim heeft een zeeklimaat en vanwege haar beschutte ligging heeft men hier nauwelijks last van wind. Het gehele jaar door kun je wel buien verwachten in de stad. De maanden september en oktober kun je het beste vermijden, want dan valt er bijzonder veel regen.

In de lentemaanden valt er het minste regen en lopen de temperaturen op tot zo’n 12 tot 16 graden Celsius. Erg warm wordt het nooit in de stad.

Bezienswaardigheden in Trondheim

De stad Trondheim heeft meerdere leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Trondheim zijn de Nidaros-kathedraal, de Stiftsgarden en Ringve Museum.

Daarnaast is ook de omgeving van de stad mooi, en is het altijd een goed idee om er een dagje op uit te gaan. Zo kun je in de omgeving hiken, kanoën, mountainbiken en nog veel meer.

Nidaros-kathedraal

De Nidaros-kathedraal is zonder twijfel de meest bezochte bezienswaardigheid in de Noorse stad. Deze prachtige kathedraal werd gebouwd in 1070 en is het belangrijkste gotische monument in Noorwegen.

De kroningen van de verschillende Noorse koningen vonden plaats in deze kerk in de middeleeuwen en tevens van 1818 tot 1906. Tegenwoordig kun je nog altijd diensten bijwonen in de kathedraal, hoewel deze vanwege de toeristische functie van de kathedraal schaars zijn geworden.

Stiftsgarden

De Stiftsgarden is een houten herenhuis dat vroeger dienst deed als een koninklijke residentie. Het is een belangrijk gebouw in de Noorse architectuurgeschiedenis, want het is gebouwd tijdens de overgangsperiode in de verschillende stijlen die men hier hanteerde.

Direct achter het paleis vind je een grote tuin, die tegenwoordig dienst doet als openbaar stadspark. Een dagje relaxen in dit park is dan ook zeker een aanrader.

Ringve Museum

Het Ringve Museum is een nationaal museum in Noorwegen en toont vooral muziekinstrumenten. In 1952 werd het museum opgericht door de Russin Victoria Rostin. In totaal heeft het museum zo’n 2.000 voorwerpen, welke afkomstig zijn uit verschillende delen van de wereld.

De indeling van het museum bestaat uit twee delen: de deelcollectie van de tuinkamer en de deelcollectie van de boerderij. Rondom het terrein kun je nog een mooie botanische tuin bekijken.

Munkholmen

Munkholmen is een eiland gelegen op ongeveer 1,3 kilometer afstand van de stad. Het eiland heeft door de jaren heen meerdere functies gehad. Het deed eerder dienst als een fort, een klooster, een gevangenis en een anti-vliegtuiggeweersstation in de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag de dag is het echter een populaire toeristische attractie. Het eilandje wordt soms ook wel het Alcatraz van Europa genoemd, ondanks dat het nooit dienst deed als gevangenis.

Vliegen naar Trondheim

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Trondheim vliegen. De vliegreis duurt zo’n twee uur. Een ticket kun je al boeken vanaf ongeveer 200 euro. Onder andere de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vliegt naar deze bestemming. De afstand tussen de luchthaven en het stadscentrum is ongeveer 32 kilometer. Met de auto ben je zo’n 30 minuten onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein of de bus te reizen.

Vervoer

De stad heeft een uitgebreid openbaarvervoernetwerk. Je kunt kaartjes voor de bus kopen in de klantenservicecentra. De lokale busmaatschappij biedt ook ritjes aan voor toeristen. Je kunt daarnaast ook nog met de tram reizen. De tram is al een bezienswaardigheid op zich.

Close