Geschreven door 16:45 Backpacken

5 Tips om op te letten bij het uitkiezen van een hostel ??

Als backpacker verblijf je waarschijnlijk vooral in hostels. Hostels zijn goedkoop, vaak gezellig en hebben mogelijkheden om excursies te plannen en informatie in te winnen. Het ene hostel is het andere hostel echter niet, terwijl een hostel je verblijf kan maken of breken. Wil je het meeste halen uit je trip, dan kies je voor een goed hostel dat een positieve aanvulling is op je reis.

De vraag is alleen: hoe herken je eigenlijk een goed hostel voordat je het met eigen ogen hebt gezien? Het internet staat vol boekingswebsites met hostels, dus zie door de bomen het bos maar eens.

Bij Reisbegeerte.nl hebben we hier een hoop ervaring mee. Daarom geven wij je vijf belangrijke tips bij het uitkiezen van het juiste hostel.

1. Reviews, reviews en nog eens reviews

We beginnen maar direct met het meest belangrijke van allemaal: de reviews. Gebruik platformen als TripAdvisor en HostelWorld om erachter te komen wat de eerdere bezoekers van het hostel ervan vonden.

Je gaat meerdere keren zien dat een hostel dat er op het eerste oog perfect uitziet hele slechte recensies heeft, terwijl ook het omgekeerde kan gebeuren. In onze ervaring is er geen betere maatstaf dan de ervaring van eerdere bezoekers.

Let bij de reviews wel een beetje op de toon van de schrijver. Mensen die uitsluitend negatief zijn kunnen nog wel eens typische klagers zijn, wat betekent dat je het met een korreltje zout moet nemen. Beter is het om af te gaan op mensen met kritiek, die ook positieve punten aanstippen. Dan weet je zeker dat het wat meer objectieve reviews zijn.

2. Locatie ten opzichte van centrum

Ervan uitgaande dat je in een stad(je) zit, is het goed om te letten op de locatie van het hostel ten opzichte van het centrum. Een hostel kan erg mooi zijn, maar als je dagelijks meer dan een half uur onderweg bent om op de leuke plekken te komen, is het misschien niet de beste keuze.

Een gezellig hostel is erg belangrijk, maar minimale moeite om op de mooie plekken te komen is ook niet onbelangrijk.

Een klein kanttekening: veel boekingssites zijn niet altijd accuraat met hun aangegeven afstand tot het stadscentrum. Probeer daarom bij het zoeken zelf te checken waar het stadscentrum is en kijk op basis daarvan hoe ver het hostel van het centrum afligt.

3. Hoe ziet de gemeenschappelijke ruimte eruit?

De gemeenschappelijke ruimte (common room) is het kloppende hart van het hostel. Dit is doorgaans de plek waar je medereizigers ontmoet, samen plannen maakt, de kroegentocht start en uiteindelijk vrienden vindt.

Het is dan ook belangrijk dat je een gezellige gemeenschappelijke ruimte hebt, die onderling contact stimuleert.

Sommige hostels hebben mooie, maar wel erg grote gemeenschappelijke ruimtes. Dit zijn je bijvoorbeeld veel in de Generator Hostels binnen Europa. Ze zijn lekker om te chillen, maar de kans dat je hier een gezellige avond hebt met mensen die je net hebt leren kennen is niet bijster groot.

4. Hoe zien de (badkamer)faciliteiten eruit?

Gek genoeg is dit punt vaak niet eens terug te vinden in mijn top 3. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat de badkamer er goed bij staat als het hostel verder goede recensies heeft.

Wat ik wil belangrijk vind, is de locatie van de badkamer. Meestal zit de badkamer direct aan de kamer of in de hal.

Mijn voorkeur heeft een badkamer die grenst aan de hal. Deze zijn vaak groter en veroorzaken minder geluids- (en soms stank-) overlast in de ochtend.

5. 24-uurs receptie

Nog een belangrijk punt: de openingstijden van de receptie. Idealiter is de receptie altijd bemand, zodat je dag en nacht terecht bij ze kunt met vragen. Ook is dat handig als je een keer laat op de avond aankomt in een stad en dus laat moet inchecken.

Bij sommige hostels gaat de receptie al om 8 uur ’s avonds dicht, wat nogal problematisch kan zijn.

Vaak is een 24-uurs receptie bovendien een indicatie dat het een vrij groot, professioneel hostel is waar ze de zaakjes op orde hebben. Een hostel moet niet te groot zijn, maar hostels zonder 24-uurs receptie zijn vaak juist te klein.

Close