Geschreven door 10:30 Azië

Een chaotisch stukje paradijs op de Malediven: het hoofdeiland Malé 😎🏖️

Bij de Malediven denk je natuurlijk aan parelwitte stranden, waar strak gebruinde lichamen zich ontspannen aan het azuurblauwe water van de Indische Oceaan. Op het hoofdeiland van de Malediven, het eiland Malé, is daar echter geen sprake van.

De meeste toeristen die een vakantie in een resort geboekt hebben, plannen daarom hooguit een dagtrip naar het hoofdeiland. Ook budgettoeristen en backpackers die de eilanden bezoeken, zullen het na twee of drie dagen op dit chaotische en propvolle eiland, wel gezien hebben.

Malé heeft een oppervlakte van slechts 1,3 vierkante kilometer en daarop wonen ruim 100.000 mensen. Het is er dus een drukke boel en de honderden scooters die de locals gebruiken om van de ene naar de andere kant van het eiland te rijden, zorgen ervoor dat het eigenlijk altijd zeer onrustig is.

Ga mee met Reisbegeerte naar het prachtige Malé.

Wat is er allemaal te doen op Malé?

Ondanks de grootte van het eiland is er voor mensen die Malé  bezoeken nog genoeg te doen.  Een snelle maaitijd in wat de locals een coffeeshop noemen, een wandeling langs de Jetty en het presidentiële paleis.

Wie de drukte echt niet kan hebben, kan een dagtrip maken naar het gevangenis eiland Maafushi, dat tegenwoordige ook een populaire backpack bestemming is. Daar heeft men tenminste wel een parelwit strand!

Het Artificial Beach van Malé

De naam zegt het al: een kunstmatig aangelegd strandje waar de locals, vooral op vrijdag en zaterdag, graag een bezoekje aan brengen. Een frisse duik nemen kan, maar verwacht geen uitgebreid strand waar je je handdoek neer kunt gooien. Zo’n strand is op Malé nergens te vinden.

Het gebied rondom het artificial beach wordt voor allerlei doeleinden gebruikt: politieke rallies, sportevenementen en zo nu en dan een concert. Als er iets gebeurd in Malé, dan vindt dit meestal rondom het artificial beach.

Malé Jetty en het presidentiële paleis

Wie niet vies is van een wandeling, kan in twee uur rond het eiland lopen. Is dat wat teveel van het goed, beperk je dan tot een wandeling langs de Jetty waar zich ook het presidentiële paleis bevindt.

Je hebt dan een mooi plaatje van de dhonees die vanaf verschillende eilanden naar Malé komen en de speedboten die toeristen van en naar de resorts brengen.

Aan deze Jetty bevinden zich ook de betere restaurants en des te dichter je bij het Artificial Beach komt, des te groter de keus wordt.

 

Toeristisch winkeltjes bezoeken

De meeste toeristen die de Malediven bezoeken, worden direct na aankomst op de luchthaven per speed launch naar hun resort gebracht. Het resort waar zij verblijven, organiseert doorgaans een dagtrip naar Malé.  De eerste stop die elke groep onder begeleiding van een gids maakt,  zijn de souvenirwinkeltjes tegenover Jetty nummer 1.

Het bestuur van Malé heeft bepaald dat commerciële activiteiten gericht op toeristen, zich uitsluitend in twee straten rond het Jetty gebied mogen plaatsvinden. Wie op eigen houtje Malé  bezoekt, zal dus nergens anders in de stad souvenirwinkeltjes of opdringerige straatventers tegenkomen.

 

Een dagje Maafushi

Wie meerdere dagen in Malé verblijft, kan overwegen een dagtrip naar Maafushi te plannen. Dit eiland is de laatste jaren uitgegroeid tot een klein paradijs waar vooral backpackers en budgettoeristen hun plekke opeisen.

Het eiland heeft een heerlijk strand waar van alles te doen en te vinden is. Wie over het eiland wandelt krijgt ook een goed beeld van hoe de locals in de rest van de Malediven op de eilanden leven.

Vanuit Maafushi worden verschillende trips georganiseerd zoals een dagje picknicken op een zandbank of een paar uur night fishing.  Je kunt Maafushi zelfstandig bereiken per ferry of een speedboot huren. De laatste optie is behoorlijk duurder, maar biedt je wel meer tijd om op het eiland rond te struinen.

 

De Grote Malé Mosque bezoeken

De grootste moskee van de Malediven bevindt zich in Malé. De moskee biedt plaats aan maar liefst 5000 gelovigen en is daarmee een van de grootste in Azië.

De moskee is geopend

in 1984, herkenbaar aan de prachtige gouden koepel en huisvest tevens het Ministry of Islamic Affairs Daarnaast fungeert de moskee als een belangrijke toeristische trekpleister.

Toeristen, moslim of niet, kunnen de moskee tussen 09:00 en 17:00 bezoeken en bezichtigen. Men dient dan wel rekening te houden met gebedstijden en kledingvoorschriften. Vijftien minuten voor elk gebed is toegang voor niet-moslims verboden en mensen die niet proper gekleed zijn, worden niet toegelaten tot de moskee.

Tips voor een bezoek aan Malé

Dollars omwisselen

Dollars zijn schaars op de Malediven en de lokale munt (de rufyaa) omwisselen naar dollars zal je als toerist alleen maar lukken, wanneer je het bonnetje van het wisselkantoor hebt bewaard. Je kunt dan overigens niet méér omwisselen dan het bedrag dat je eerder hebt gewisseld.

Een islamitisch land

De Malediven is een 100% moslimland en Malé is geen resort, wat betekent dat je jezelf aan bepaalde gedragingen en kledingvoorschriften dient te houden.

Rondlopen zonder T-shirt is, ondanks de soms verstikkende hitte, eigenlijk not-done en dames met een minirokje zullen absoluut de nodige opmerkingen in de lokale taal (het Dhivehi) naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Bag snatching

Ondanks dat bijna op het hele eiland cameratoezicht is, komt bag snatching regelmatig voor. Houd je bagage dus altijd in zicht. Ook wapperen met je telefoon om even een selfie te nemen, kan een passerende scooterrijder zomaar het idee geven dat je ervan af wilt.

Geen sorry, geen bye bye

Verwacht geen dankjewel, alsjeblieft, sorry of tot ziens. Op de Malediven is het niet gebruikelijk om uitgebreid afscheid van elkaar te nemen of de caissière te bedanken voor het teruggeven van het wisselgeld.

Men loopt gewoon weg, zonder iets te zeggen. Als westerling kan dit bot of onpersoonlijk overkomen, maar zo is het dus zeker niet bedoeld.

Malé….een drukke bedoeling!

Op het hoofdeiland Malé is best wel wat te beleven, maar het is er, dat mag duidelijk zijn, altijd druk en chaotisch. Wie echt wil genieten van de Malediven, boekt bij voorkeur een paar dagen op een resort of vertrekt zo snel als mogelijk richting een van de 200 bewoonde eilanden die de Malediven rijk is om te genieten van het echte relaxte eilandleven.

 

Close