Geschreven door 10:57 Azië

Colombo: veelzijdig, druk en vol bezienswaardigheden ???

De hoofdstad van Sri Lanka, Colombo, is met ruim een miljoen inwoners een georganiseerde en drukke toeristische trekpleister. Er is voor iedereen wel wat te zien en te beleven, al moet men er wel even naar zoeken. Wie dat lukt, zal zich in Colombo uitstekend weten te vermaken.

Reisbegeerte heeft een aantal van die leuke en bijzondere plekjes voor je op een rij gezet!

Hoogtepunten voor een bezoek aan Colombo

Colombo ligt aan de westkust van Sri Lanka en heeft een aantal kleine strandjes waar het heerlijk vertoeven is. Als badplaats zal Colombo misschien geen prijzen in de wacht slepen, maar wie even lekker wil bijkomen op het strand of wie reist met kinderen, kan ook in Colombo genieten van een dagje zon, zee en strand.

Een dagje Mount Lavinia Beach

Mount Lavinia is het meest populair onder de toeristen en het enige strand waar men ligstoelen en kleine restaurantjes aantreft.

Wie zich meer op z’n gemak voelt tussen de locals, kiest voor WellaWatta beach. Geen ligstoelen, geen eettentjes, maar wel de spontaniteit van de vriendelijke en zeer toegankelijke Sri Lankanen.

De stranden aan de westkust van Colombo staan bekend om hun sterke stromingen. Regelmatig wordt er een zwemverbod opgelegd en je doet er verstandig aan je daar ook echt aan te houden.

Om Mount Lavinia of WellaWatta Beach te bereiken, kun je het best in een tuk-tuk stappen. Neem een tuk-tuk met een meter, zodat je niet meer betaalt dan nodig is.

Vanaf het oude centrum van Colombo of Colombo Fort is het overigens verstandiger om niet de tuk-tuk, maar buslijn 101 te pakken.  Daar bespaar je zowel geld als tijd mee.

Het Hollands Museum

Nederland en Sri Lanka hebben een bijzondere band met elkaar. Tussen 1640 en 1796 kregen de Nederlanders een groot deel van het eiland in handen, waaronder ook Colombo.

Wie door Colombo wandelt zal weinig moeite hebben de typische Hollandse  architectuur te ontdekken of de namen van straten of gebouwen die nog gewoon in het Oud-Hollands zijn.

Het Dutch Museum is een klein stukje Oud-Holland in het hartje van Colombo en (als is het maar vanuit chauvinistisch oogpunt) zeker een bezoekje waard.

Je krijgt dan een heel mooi beeld van de wijze wat onze voorvaderen in ruim anderhalve eeuw voor Sri Lanka hebben betekend.

Het Oude Centrum van Colombo

Het oude centrum van Colombo is een verzameling van marktjes en winkeltjes waar enthousiaste kooplieden al schreeuwend hun koopwaar aan de man proberen te brengen. Een fascinerende omgeving waar altijd wel iets bijzonders te zien is.

Afdingen is een absolute must, zelfs voor de locals. Koop nooit gelijk bij aankomst, want er is vast nog wel een kraampje die hetzelfde verkoopt en de prijs meer naar je smaak is.

Wie even bij wil komen van alle drukte kan dit doen aan het nabijgelegen Beira Lake . Dit meer is via allerlei kanalen verbonden met andere delen van Colombo en werd in vroegere tijden gebruikt om producten door de heel stad te vervoeren.

Uitgaan in Colombo Stad

Colombo is vooral een werkstad en Sri Lankanen feesten graag goedkoop en in de open lucht. Een paar blikjes bier en een matje op een stuk grasveld kan al snel uitdraaien op een compleet buurtfeest.

Door de hele stad heen vind je locale restaurantjes waar je voor een habbekrats een flinke maaltijd naar binnen kunt werken. Let wel op: Sri Lankanen houden van pittig eten en het zal erg lastig zijn om lokale maaltijden te vinden waar geen chilly in verwerkt is.

Restaurants waar je van de westerse kaart kunt eten, vind je in Colombo Fort, waar ook de meeste expats wonen en werken. Prijzen liggen hier wel behoorlijk hoger dan in de rest van Colombo, maar oké: daar is de kwaliteit van de maaltijd ook naar.

Stappen in Colombo

Een avondje stappen in Colombo begint al heel vroeg, zo rond 20:00 uur, want na 00:00 is er op een enkele uitzondering na, niets meer te beleven. Regelmatig duiken er wel nieuwe disco’s op, maar die sluiten meestal na een paar maanden weer hun deuren.

Wie wil weten wat er in de nachtelijke uurtjes te doen is in Colombo, doet er verstandig aan een tuk-tuk driver aan te spreken. Die weten precies wat en waar er iets bijzonders te doen is. (lees wel de tip over tuk-tuk drivers aan het eind van dit artikel)

Tips voor je bezoek aan Colombo

Colombo is overdag een zeer veilige stad. In de avonduren dien je wat voorzichtiger te zijn en doe je er verstandig aan de buitenwijken, waaronder ook Mount Lavinia valt, te vermijden.

Verkeerschaos

Het verkeer in Colombo is overdag een absolute chaos. Mede door de vele scholieren die per schoolbus van huis naar school en terug worden vervoerd. Zorg dat je voor 10:00 in de ochtend en tussen 16:00 en 19:00 niet van A naar B hoeft te reizen.

Afstanden

Afstanden in Sri Lanka zijn altijd langer dan men voorheen inschat. In Colombo is dat niet anders. Reis je op een goed tijdstip van A naar B in 20 minuten, dan kan het op een slecht gekozen moment gerust 2 uur duren. Rekening houden met het drukke verkeer is in Colombo absolute noodzaak.

Internet & WIFI

WIFI is niet overal beschikbaar. Kleine lokale restaurantjes bieden, net als winkels of winkelcentra, geen wifi. Verblijf je in een guesthouse dan is het ook niet altijd vanzelfsprekend dat er WIFI beschikbaar is.

In Colombo Fort vind je een aantal restaurants en bars waar WIFI wel beschikbaar is en door de stad heen zijn er tientallen internetcafés waar je terecht kunt.  Wie altijd online wil zijn, koopt het best een lokale SIM-kaart. Met een kopie van je paspoort is dat zo geregeld.

Tuk-Tuk drivers

Alles kan in Sri Lanka, althans als je de tuk-tuk drivers in Colombo moet geloven. “Nee“, is een antwoord dat hen niets oplevert. Wie een driver vraagt of hij de weg weet, zal altijd “YES” te horen krijgen en kan daarmee wel eens heel veel vertraging oplopen.

De meeste tuk-tuk drivers in Colombo komen van buiten de stad en hebben geen idee waar alles zich bevindt. De meeste hebben niet genoeg geld voor een smartphone en doorgaans zul jij hen moeten vertellen hoe ze moeten rijden. Verwacht van een tuk-tuk driver niet dat hij weet wat je bedoelt, ook al wekt hij wel die indruk.

Tip: zoek op een kaart of App de locatie waar je heen wilt en vraag zonder de kaart (App) te laten zien in welke richting je bestemming is. Wijst de driver zonder twijfel de juiste richting aan, dan is de kans groot dat hij inderdaad weet wat je bedoelt. Twijfelt de driver, dan beter nog even een praatje maken met een andere driver maken.

Colombo zal je verrassen!

Wie zich niet al te vaak verplaatst of dit op goed uitgekozen tijden doet, zal Colombo ervaren als een absoluut verrassende stad waar veel meer te doen en zien is, dan men op het eerste gezicht zou denken.

Close