Geschreven door 10:44 Zuid-Amerika

Jezelf op een veilige manier vermaken in Lima, Peru ????

De meeste toeristen kiezen voor een bezoek aan Peru om indrukwekkende Machu Picchu te bezichtigen. De hoofdstad Lima wordt door de meesten van hen overgeslagen. Dat is best jammer, want Lima heeft haar bezoekers heel wat te bieden.

Lima is een enorme metropool met maar liefst 10 miljoen inwoners, verdeeld over 43 districten. Een bijzondere stad, met extra reden om een bezoek te brengen: het regent er namelijk nooit! Reisbegeerte neemt je mee.

Een stad zonder regen

Van de 32 verschillende klimaatsoorten die men wereldwijd bestaan, vind je er 28 terug in Peru. Het klimaat is door heel Peru heen, dus erg diverse en kan voor mensen die van noord naar zuid reizen voor onaangename verrassingen zorgen. Ook Lima heeft zo haar eigenaardigheden, wanneer het aankomt op de weersomstandigheden.

Lima ligt in een vallei die grenst aan de Grote oceaan, waar een zeeklimaat heerst. Aan de oostzijde van Lima  bevinden zich bergen en daar heerst voornamelijk een subtropisch klimaat. Deze unieke ligging van de stad zorgt ervoor dat het in Lima vrijwel nooit regent, terwijl het soms wel nat kan aanvoelen door de mist die er soms boven de stad hangt.

Het kan in Lima bloedheet zijn, maar in de avonduren heel snel afkoelen tot een gevoelstemperatuur die niet fijn meer aanvoelt.

Kachels of centrale verwarming zul je nauwelijks vinden in de hoofdstad en het enige alternatief is dan warme kleding.Wie Lima bezoekt brengt bij voorkeur een flinke koffer mee met zowel luchtige als warme kleding.

Een veilig verblijf in Lima

Het toerisme in Lima centreert zich met name in 5 van de 43 districten die Lima rijk is, namelijk Barranco,  Miraflores, Santiage des Surco,  San Isidro en Central Lima. Je doet er heel verstandig aan de andere wijken te ontwijken.

Toezicht in de hierboven genoemde districten is vrijwel nihil. Als toerist loop je absoluut kans in aanraking te komen met criminelen en als dat gebeurd dan is geweld in dergelijke gevallen eerder regel dan uitzondering.

Het toezicht in de vijf toeristische districten is aanzienlijk hoger, maar ook daar komen vooral in de avond en nacht regelmatig berovingen voor.

Wat is er te doen in Lima?

In een stad met ruim 10 miljoen inwoners is natuurlijk van alles te doen. Als bezoeker wil je de krenten uit de pap halen en dan hangt het er een beetje vanaf waar je interesse naar uit gaat. We hebben daarom wat algemene opties beschreven en bij elk geven we je wat tips:

Gezellig uit eten in Lima

Dat doe je het best in het district Barranco. Je vindt er niet alleen heel veel restaurantjes met topkwaliteit eten, maar ook straatmuzikanten, knusse barretjes en kleine tentjes waar kunstenaars hun werk doen en uitstallen. Barranco wordt door de meeste expats gezien als de perfecte locatie om van alles dat Lima te bieden heeft een klein beetje mee te krijgen.

In Miraflores, dat grenst aan Barranco, vind je vooral de wat duurdere restaurants en winkeltjes. Uitermate geschikt om samen met je partner of vrienden te genieten van een chique diner of een paar uurtjes lekker te shoppen in een van tientallen winkeltjes waar men vooral de bekende merken kan vinden.

Dansen in Lima

Wie wil swingen, zal richting Lima Central moeten reizen.  Van heavy metal tot jazz en van salsa tot blues: er is voor iedereen wel wat te vinden. Wel even voorwerk doen, want de verschillende dancings, bars en clubs bevinden zich verspreid door Lima Central heen.

Wie laat op de avond richting Liam Central reist, gebruikt uit veiligheidsoverweging bij voorkeur een taxi die men telefonisch bestelt. Je hotel of guesthouse kan je hierbij helpen.

Een taxi op straat aanhouden kan ook, maar het komt regelmatig voor dat dat taxichauffeurs  naar een afgelegen plek op de route rijden en de inzittende van de taxi door getipte handlangers van de chauffeur worden beroofd.

Het Oude Centrum Van Lima

Cultuur opsnuiven kan op verschillende plekken in Lima. Tijdens je wandeling door het oude centrum van Lima kom je vanzelf het Government Palace aan het Plaza Mayor tegen. Wie geluk heeft, kan daar ook de wisseling van de wacht aanschouwen.

Ook hier weer een waarschuwing: het oude centrum is niet alleen een aantrekkelijke bestemming voor toeristen, maar ook voor tasjesdieven, zakkenrollers en ander tuig. Het oude centrum grenst aan een aantal zeer gevaarlijke wijken en heeft een slechte reputatie.

Zolang je binnen het toeristisch gebied blijft, is er weinig aan de hand, dus zorg er altijd voor dat je weet waar je jezelf bevindt.

Dreig je overigens buiten het ‘veilige’ gebied te gaan, kijk dan niet raar op als goedbedoelde locals je waarschuwen dat je beter terug kan gaan…. en volg hun advies!

Lima op de fiets ontdekken

Lima en dan vooral de vijf eerder genoemde districten, zijn ideaal om er per fiets op uit te gaan. De stad heeft extra haar best gedaan om vooral sportievelingen zoveel als mogelijk ruimte te geven.

Naast de herkenbare fietspaden (zoals we die ook in Nederland hebben), vind je op verschillende plekken mogelijkheden om krachttraining te doen, een potje te voetballen of gewoon genieten van uit prachtige uitzicht.

Close