Geschreven door 16:13 Noord-Amerika

Kinston is meer dan alleen Bob Marley & Reggae ?

The place I long to be’ zong UB 40 in 1989 over deze super relaxte stad op Jamaica. Kingston mag dan wel bekend zijn als de bakermat van Bob Marley, reggae muziek en natuurlijk marijuana, maar er is nog veel meer te zien en te doen. In de hoofdstad van Jamaica kan iedereen, jong en oud, helemaal aan zijn of haar trekken komen. 

Kingston bruist van de cultuur, wordt omgeven door prachtige natuurgebieden en wie opgaat in het uitgaansleven van de stad, zal ervaren dat Jamaica meer is dan Bob Marley, reggae en marihuana.

Kingston heeft de op zeven na grootste haven ter wereld en is sinds het bestaan van Jamaica, de derde hoofdstad van het land. De stad werd tot hoofdstad gebombardeerd, nadat een aardbeving de toenmalige hoofdstad verwoestte.

Wat moet je gezien of gedaan hebben?

In Kingston is zoals gezegd van alles te beleven. Wel moet je goed opletten waarheen je reist en vooral het tijdstip waarop je reist. Uitgaan in de avonduren doe je bij voorkeur in gezelschap en zeker niet naar gebieden met een verhoogd risico (daarover verderop in dit artikel meer).
We hebben drie dingen uitgelicht die je volgens ons gewoon niet mag missen tijdens je bezoek aan Kingston, Jamaica.

Bob Marley museum

Voor iedereen die neerstrijkt in Kingston, is een bezoek aan het Bob Marley museum een must-do. Het museum, dat is opgericht door zijn vrouw, is gebouwd rondom het huis waar Bob Marley in woonde. Het staat vol met persoonlijke bezittingen van de king er is een theater, een opname-en fotostudio en een giftshop. Je kunt kiezen uit drie verschillende tours en het is aan te raden vooraf te boeken via de website van het bob Marley museum.

Bezoek een Ganja farm

Jamaica is niet alleen het land van Bob Marley, maar ook de bakermat van Ganja, oftewel marijuana. Ongeacht of je nu wel of geen liefhebber van marijuana bent, een ganja-tour is een geweldige beleving!

Je dag start natuurlijk met een kop ganja-thee, waarna je samen met een gids de plantages bezoekt. Daar worden, naast de marijuana to-be, tevens bananen, papaya’s en mango’s geteeld en van alles kan gesnoept worden: ook van de ganja. Een tour kost rond de 120 dollar en kan op verschillende plaatsen geboekt worden. Trek er wel een dag voor uit en ben je van plan om uit te vinden waarom Jamaicaanse cannabis zo bijzonder is, plan dan in de avonduren helemaal niets!

Ontdek Hellshire Beach

Laat je niet misleiden door de naam, want Hellshire beach is meer dan alleen een strand. Dit stukje cultuur is geliefd onder de locals en brengt je in een totaal andere sfeer.

Doorgaans zul je er niet al te veel toeristen aantreffen en krijg je een blik in de keuken van het dagelijks leven op Jamaica. Vergeet niet een maaltijd te nuttigen in een van de restaurantjes en overweeg de verse kreeft: een absolute streling voor de smaakpapillen!

Wat je moet weten over Kingston

Je mag wellicht de indruk hebben dat iedereen in Jamaica relaxt is, maar er zijn zeker dingen waar je op dient te letten. Hieronder een aantal van de belangrijkste:

State of emergency

In 2018 zijn er door de overheid verschillende states of emergencies voor verschillende delen van Jamaica uitgeroepen. De reden voor deze maatregel is de alsmaar stijgende criminaliteit in delen van Jamaica.
Ook toeristen zijn hiervan de dupe en er zijn in het recente verleden toeristen omgekomen bij berovingen of overvallen. De volgende delen van Kingstown dien je bij voorkeur te vermijden: Cassava Piece, Tivoli Gardens, Trench Town, Arnett Gardens en Mountain View.

Blijf kalm

Niemand op Jamaica maakt zich ergens druk over. Het leven gaat in een slakkengangetje voorbij en mensen nemen de dingen zoals ze komen. Schreeuwen en boos worden wanneer iets niet gaat zoals je wilt of verwacht, zal de situatie vrijwel altijd alleen maar verergeren. Blijf kalm, blijf praten en blijf glimlachen.

Niet kopen? Dan niet kijken!

Door heel Kingston heen vind je straatventers die behoorlijk opdringerig kunnen zijn. De truc is om ze van ver te spotten en dan vooral geen oogcontact maken en ook de prullaria die ze aanbieden niet te bewonderen. Wordt je toch aangesproken, toon dan geen twijfel, zeg vriendelijk ‘No, thank you’ en blijf vooral lopen.

Marijuana is illegaal

Dat zou je wellicht niet verwachten, maar alleen mensen die in het bezit zijn van een medische verklaring waarin duidelijk vermeld staat dat marijuana wordt voorgeschreven, mogen dit ongestraft doen. Wordt je in het openbaar door de politie betrapt op het roken van marijuana, dan kun je een boete tegemoet zien.

Toeristenpolitie

Kom je in de problemen, probeer dan direct contact op te nemen met de toeristenpolitie.en niet met de ‘gewone’ politie. De toeristenpolitie is te herkennen aan een witte pet, wit shirt en zwarte broek en zij weten je vaak sneller en effectiever te helpen dan de reguliere politie.

Blijf niet hangen in Montego Bay

Boek je een verzorgde reis, dan is de kans groot dat je hotel in Montego Bay staat. In Montego Bay is alles te vinden dat je nodig hebt, maar buiten dit gebied is er nog veel meer te beleven. Wie de fout maakt en blijft hangen in Montego Bay, mist het beste van Kingston.

Close