Geschreven door 16:23 Azië

Singapore: land en stad van rust, reinheid en regelmaat ???

Singapore is een bruisende stad waar genoeg te doen en te zien is, zolang je de juiste plekjes weet. Wie Singapore voor het eerst bezoekt, zal niet ontgaan hoe schoon de omgeving is. Waar je ook komt, het ziet er allemaal uit alsof het net gebouwd is. Daar is een goede reden voor!

Singapore heeft een aantal bijzondere en zeer strikt toegepaste regels, waar jij je als bezoeker ook aan dient te houden. Ons leek het daarom een mooi idee een op een rijtje te zetten wat je in Singapore absoluut NIET en beter WEL kunt doen.

We beginnen met een aantal zaken die in Singapore maar beter achterwege kunt laten:

1. Fooi geven

De meeste restaurants rekenen een standaard service charge van 10% en dit wordt netjes op de rekening aangegeven. Taxichauffeurs en barmedewerkers verwachten geen fooi. Bagagemedewerkers in het hotel kun je wel een fooi geven. Gebruikelijk hierbij is 1 of 2 Singaporese dollar per koffer.

2. Roken

Roken is door heel Singapore heen op veel plaatsen verboden. Bij bushaltes, scholen, parken, ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld bij ventilatieroosters. Ook is roken verboden in alle publieke gebouwen. Het strand, speciale rookgebieden, open gebieden en binnenshuis is roken wel toegestaan. Let op: overtreden van het rookverbod kan je op een boete van 500 dollar komen te staan!

Wie toch een sigaretje op wil steken, is gebonden aan de rookgebieden die her en der door de stad zijn verspreid.

3. Iets op straat weggooien

Singapore staat bekend als een super-schone stad en dat wil men graag zo houden. Een papiertje op straat gooien, kan je zomaar 300 dollar kosten en wie een lege fles op straat gooit, kan zelfs voor het gerecht worden gedaagd en een alternatieve straf tegemoet zien.

Wie denkt dat de politie hier niet tegen zal optreden, heeft het overigens mis! Door de hele stad heen staan prullenbakken verspreid, dus je zult geen moeite hebben je aan deze strenge regel te houden.

4. Drugs gebruiken

Alle drugs zijn illegaal in Singapore en er staan zeer zware straffen op het gebruik van elke soort drug. Singapore kent daarnaast een verplichte doodstraf voor iedereen die veroordeeld wordt voor het handelen in drugs.

5. Cadeau’s gelijk uitpakken

Dat wordt gezien als onbeschoft. Krijg je een presentje van iemand, bedank beleefd en leg het pakje weg. Pas op een later moment, wanneer de gever niet meer aanwezig is, kun je het cadeautje uitpakken.

6. Kauwgom eten

Kauwgom is illegaal in Singapore en dus niet te koop. Ook het importeren van kauwgom is niet toegestaan. Thuislaten dus.

Singapore is en blijft een Aziatisch land en dat betekent wat ons betreft dat wie zich aan de regels houdt, de stad als zeer relaxt zal ervaren. De locals zijn wellicht niet zo toegankelijk als bijvoorbeeld in Thailand, Cambodja of Vietnam, maar zeker niet compleet ontoegankelijk.

Hieronder staan een aantal dingen die je VOORAL WEL doet en waarmee je het contact met de Singaporezen en je verblijf in Singapore wat kunt vergemakkelijken.

1. Gebruik titulaturen

Het is gebruikelijk dat mensen elkaar met meneer of mevrouw aanspreken en niet tutoyeren, ook niet als je iemand al vaker hebt gezien. Gebruik iemands naam alleen wanneer hij of zij je hier specifiek toestemming voor heeft gegeven.

2. Zorg voor kleingeld snacks en toiletten

Singapore is bezaaid met publieke toiletten, snoep- en snackmachines en dan is kleingeld heel handig om bij je te hebben.

3. Links aanhouden

In Singapore rijdt en loopt men links. Stap je een roltrap op, houd dan links aan, rechts is voor wie snel naar boven (of naar beneden) wil.

4. Importbelasting betalen

Officieel dien je alle tabaksartikelen en alcohol aan te geven bij de douane en hierover belasting te betalen. In de praktijk zal men over een pakje sigaretten niet moeilijk doen, maar worden het er drie of vier, dan kan het je zomaar een fikse boete opleveren als je het niet even netjes meldt.

5. Gebruik je rechterhand om te eten

Singapore is een smeltkroes van allerlei religies. In een aantal religies wordt de linkerhand alleen gebruikt voor ‘vieze’ zaakjes en daarom niet gebruik voor bijvoorbeeld eten of overhandigen van spullen en geld.

Even geen zin in het stadse leven?

Maak dan een trip naar een van de eilanden aan de kust van Singapore. Deze zijn vaak minder druk en er zijn ook minder voorzieningen. De eilanden zijn uitermate geschikt om een dagje te zwemmen of te snorkelen en er zijn een aantal ressorteilanden waar je jezelf lekker kunt laten verwennen.

Een trip naar Sint John island is wat ons betreft de beste keuze. Vanaf de ferry terminal bij het World Trade Centre vertrekt er twee keer per dag een ferry die je in 20 minuten naar het eiland brengt. Het eiland is vooral geschikt om te zwemmen, snorkelen, een natuurwandeling te maken of gewoon een relaxte picknick aan het strand!

Singapore is een stad van rust, reinheid en regelmatig

Er heerst een streng beleid en dit wordt door de bewoners als prettig ervaren, Mensen houden zich gewoon aan de regels en daardoor zul je als bezoeker een zeer aangenaam gevoel van veiligheid ervaren. Wie zich netjes gedraag, geen overmatig alcohol gebruikt en vriendelijk blijft lachen, kan in Singapore ven een hele lekker vakantie genieten.

Close