Geschreven door 14:53 Midden-Oosten

Iran: natuur, cultuur en een berg gastvrijheid ???

Het betoverende Iran heeft alles wat eens mens te wensen kan hebben. Van het koele en zeer groene noorden, tot kamperen in de zandwoestijn. Reisbegeerte laat je kennis maken met de gastvrijheid die zijn weerga niet kent. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Iran, ga met ons mee en laat je ook betoveren door dit geweldige land.

Ingepakt en klaar?

Teheran – Hart van Iran

In de drukte van de grote stad Teheran vind je tegen de rotsen aangebouwd de wijk Darband. Een gezellige wijk waar je alleen maar sfeervolle restaurantjes en eetkraampjes vindt. Veel jongeren uit Teheran komen hier naartoe om donderdag en vrijdagavond het weekend te vieren.

We raden aan op één van deze avonden te gaan om de beste sfeer te proven. Even uit de drukte van de grote stad.

Ishafan en Garmeh

Het is onmogelijk om in Iran alle moskeeën te bezoeken, maar de vrijdagmoskee in Isfahan is er een die je echt moet zien. Jame Mosque is een van de mooiste moskeeën van het land.

Verder heeft Isfahan elf bruggen die over de Zayandeh rivier liggen. De Si o se Pol brug heeft 2 rijen van 33 bogen en is bijna 300 meter lang. Een echte aanrader om in de avond te gaan kijken, dan is de brug verlicht wat een prachtig plaatje is om te zien.

Garmeh is een oasedorp midden in de kilometerslange woestijn waar je helemaal tot rust komt. Het dorp van 200 inwoners heeft maar één mogelijkheid waar je kunt slapen. De enige verblijfsmogelijkheid is het Ateshooni guesthouse.

Je wordt gastvrij onthaald door een kameel en aantal geiten die in de voortuin staan. Je kunt overnachten in het huis zelf of in de dorm.

Een derde mogelijk is het huren van een tent die je overal neer mag zetten in het dorp. Zet je tent neer op een berg en je bent verzekerd van prachtige nacht met vele sterren.

Een super ervaring die je niet snel in een ander land meer mee zal maken.

De oude brug van Ishafan

Door naar Yazd

Het oude centrum van Yazd maakt indruk met de huizen die gebouwd zijn van modderstenen. Alle huizen zijn aan elkaar verbonden, smalle steegjes en veel overdekte straatjes om de zon buiten te houden.

De Towers of Silence worden door veel toeristen overgeslagen. Toch is het een van de hoogtepunten in Yazd. Weet je het verhaal achter de torens dan is het wel een aparte ervaring om die te beklimmen.

Een vuurtempel is het heiligdom van het Zoroatrisme. De tempel bestaat uit meerdere kleine kamertjes, waarvan de heiligste het heilige vuur herbergt.

Het heilige vuur van de tempel in Yazd brandt al meer dan 3000 jaar in een koperen vat.

Wil je een avond relaxen en genieten dan moet je zeker naar het Amir Chaqmaq complex gaan. Op het plein vindt je een klein pizzatentje met uitzicht op de schitterend verlichte moskee. Het dakterras waar je op uitkijkt oogt erg duur en chique, maar is dat zeker niet.

Leuk en gezellig om te waterpijpen en te genieten van de sfeer op het plein.

In de Dowlat Abad Perzische tuin vind je de hoogste windtoren van de omgeving. De tuin die mooi groen is heeft ook een leuk koffietentje. Vergeet niet het gebouw van binnen te bekijken, de ramen zijn prachtig. Ook zijn er genoeg Iraniërs die een praatje met je willen maken, erg gezellig!

Close