Geschreven door 12:00 Afrika

Gambia: klein maar fijn in Afrika ???

Ben je een liefhebber van zon, cultuur, ongerepte natuur en kleurrijke markten dan moet je Gambia ontdekken. Je krijgt er geen spijt van als je dit relatief kleine land in Afrika bezoekt. Wij van Reisbegeerte gaan je voor om alvast op ontdekkingstocht te gaan, volg je ons en ga je mee?

De vis van Tanji

Op het strand van Tanji komen rond het einde van de middag schitterende kleurrijke vissersboten terug van een dag vissen. Met emmers en kruiwagens staan de vrouwen en kinderen te wachten op de vangst van de dag. De gevangen vis wordt schoongemaakt, gedroogd en gerookt.

Je kunt tussen de boten doorlopen op het strand, indrukwekkend om de fraaie boten te zien. Bezoek zeker ook de rokerij, maar reken wel op een enorme stank en trieste werkomstandigheden voor de bevolking.

Kunst en authentiek Gambia

Simpele plattelandsdorpjes zijn omgetoverd tot een levend kunstproject: Wide Open Walls.

Gebouwen en saaie muren van huizen en winkeltjes zijn omgetoverd in ware kunstwerken. Alle kleuren van de regenboog zijn gebruikt om alles op de fleuren, graffiti artiest ROA heeft er zelfs aan meegewerkt.

Je kunt de prachtige schilderingen zien in het authentieke dorp Kubuneh. Bereid je voor op een leuk avontuur, de dorpjes liggen afgelegen en de wegen zijn nog niet geasfalteerd.

Als een levensader slingert de Gambia rivier door heel Gambia heen. Het is een aanrader om per boot van dit stukje natuur te genieten. De rivier wordt gekenmerkt door de weelderige mangrove bossen, oesters klemmen zich aan de wortels van de bomen vast.

Gambiaanse vrouwen gaan bij eb de rivier in om schelpdieren te vangen voor het avondmaal. Vogels wachten hun kans af op de kant om ook een visje te scoren, heb je echt geluk dan spot je misschien nog een dolfijn in de rivier.

Reis een dagje af naar Bakau waar een wel heel bijzondere vijver is: Kachikally Crocodile Pool.

Een grote vijver vol krokodillen waar vrouwen uit het hele land naartoe komen, ze wassen zich in de vijver in de hoop weer vruchtbaar te worden. Je leest het goed ja: tussen tientallen krokodillen.

Het dorpje Kabau zelf is simpel met stoffige zandweggetjes en armoedige huisjes. De kinderen die er buiten spelen lachen altijd als ze je zien. Indrukwekkend om te ervaren hoe het echte Gambiaanse leven er aan toe gaat. Dankbare mensen die ondanks de armoede altijd vrolijk zijn.

De natuur en cultuur van Gambia opsnuiven

Abuko Nature Reserve is het grootste natuurpark van Gambia met verschillende dieren die er leven. De aapjes die er rondlopen en slingeren kun je met de hand voeren, hoe chill is dat! Tijdens een vogelshow kun je meer te weten komen over roofvogels, heb je nog nooit hyena’s gezien dan is dit je kans.

Als je dieren wilt spotten dan moet je zeker een bezoekje brengen aan dit park.

Voor dat je naar huis vertrekt wil je natuurlijk op zoek naar leuke souvenirs voor de thuisblijvers, ga dan naar een van de lokale craft markets. De bekendste lokale markt is de Kotu Tourist Craft Market.

Hier vind je veel houtsnijwerken, trommels, sieraden, kleurrijke tassen en schilderijen. Vergeet niet af te dingen want dat kun je gewoon doen. Wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?

Close