Geschreven door 12:49 Zuid-Amerika

Ga mee op een safari door het eindeloze Amazone gebied ?

In Peru begint de Amazonerivier en mondt ongeveer 6500 kilometer verder uit in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Braziliaanse stad Belém. In de stad Manaus, halverwege de Amazone stapt Reisbegeerte aan boord op een Amazone platbodemboot om de Amazone te gaan ontdekken.

Stap ook aan boord en vaar met ons mee!

Toegangspoort van het Amazone-gebied

Manaus wordt gezien als toegangspoort tot de Amazone. Vanuit hier vertrekken de meeste riviercruises, overnachten kun je in een ecolodge in de omgeving.

Tijdens dit geweldige avontuur reis je per boot naar een lodge diep in de jungle. De kamers zijn eenvoudig, maar als je wakker wordt met uitzicht op de rimboe is dat direct vergeten.

De beroemde versmarkt in Belém is echt een belevenis om naartoe te gaan. Handelaren en vissers uit het Amazonegebied komen naar de Ver-O-Peso markt om hun waren te verkopen. Je ziet kramen met souvenirs en hangmatten, een hal met grote vissen en karren met vers fruit.

Maar dat is nog niet alles, het meest spectaculaire zijn de stalletjes met natuurlijke medicijnen. Voor iedere kwaaltje vind je in de Amazone een medicijn, plantje of kruid.

Vissen in de rivier, maar voeten en handen binnenboord!

In het Amazonegebied van Brazilië kom je ook piranha’s tegen. Niks leuker en mooier dan je hengel uit te gooien op jacht naar je eigen eten. Kijk uit voor de scherpe tanden van de vis! Even op de barbecue en smullen maar. Je kunt de smaak van een piranha een beetje vergelijken met kip.

Je hebt grote kans dat je langs het punt Meeting of the Rivers vaart. Hier komen de Rio Amazonas en de Rio Negro samen. Door de verschillen in temperatuur en zuurgraad mengen de wateren niet met elkaar.

Bijzonder om te zien, het bruine water van de Amazone vormt een contrast met het donkere water van de Rio Negro.

Flora en fauna – en veel rust

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht stikt het van de wilde dieren in de Amazone, maar om een jaguar of toekan te spotten moet je wel geluk hebben. Zwarte kaaimannen, vogelspinnen en de roze Amazonedolfijn kom je waarschijnlijk wel tegen.

Houd tijdens het varen alles goed in de gaten, voor je het weet zit er een vogelspin op je arm.

Op een uurtje varen van Belém ligt het magische Ilha Dos Papagios. Op dit fantastische eilandje wonen honderden felgekleurde papegaaien. Iedere ochtend ben je getuige van een wel heel bijzonder ritueel. Bij het opkomen van de zon gaan deze monogame papegaaien op zoek naar hun geliefde, een oordovend gekrijs als gevolg. Als je daarna de vogels in paartjes ziet vertrekken dan geeft dat wel een speciaal gevoel. Absolute must om dit te ervaren!

In de Amazone ben je overgeleverd aan de natuur, je hebt er geen elektriciteit, geen winkels of hotels en restaurants. Ben je weer in de bewoonde wereld dan heb je wel een lekker biertje verdiend. Geniet bij voorkeur van Amazon Beer, een speciaal lokaal bier dat wordt gebrouwen in Belém.

Dit heerlijke biertje weerspiegelt de smaken uit de Amazone. Ingrediënten als cacao, acai en Bacuri, een fruitsoort die alleen in de Amazone voorkomt zijn gebruikt om dit bier te brouwen. Op naar de brouwerij in Belém om je vakantie passend af te sluiten met uitzicht op de rivier.

Close