Geschreven door 15:13 Azië

Bezoek aan Dhaka, Bangladesh: een ervaring om nooit te vergeten ???

Een klein meisje van een jaar of 8 tikt op de taxi die me van het vliegveld van Dhaka naar mijn accommodatie zal brengen. Ze steekt haar armpjes door het open raam en vraagt om wat kleingeld. Het zal voor elke bezoeker die Dhaka ooit heeft bezocht, een herkenbaar tafereel zijn.

Bangladesh is een van de armste landen in Azië en tot een paar jaar gelden was het land nauwelijks toegankelijk voor toeristen.

Daar kwam in 2015 een eind aan toen de regering van Bangladesh besloot meer inkomsten te willen genereren via het toerisme.

Eerste stop: Dhaka!

Dhaka is vooral een zeer fascinerende stad, waar van alles te zien is en genoeg te doen, mits je vooraf goed je huiswerk doet.

Het is namelijk ook een stad waar je in no-time verdwaalt of in de problemen kunt komen.

Bangladesh is wellicht het goedkoopste land van heel Azië, maar accommodaties zijn daarop een uitzondering. Het toerisme komt net van de grond en de bestaande hotels en accommodaties zijn zijn nog niet ingesteld op het handjevol toeristen dat Dhaka bezoekt.

Zij richten zich vooral op expats en zakenmensen. Hostels zijn er nauwelijks en de paar guesthouses die er zijn, rekenen al snel 80 tot 100 dollar voor een overnachting.

Dhaka kent een zeer grote en actieve expat gemeenschap en veel Nederlanders hebben er een bedrijf.

Zij komen vaak samen in The Dutch Club, waar je ook als bezoeker een kamer kunt reserveren. Meer informatie over The Dutch Club vind je op deze website.

Veiligheid is een issue in Dhaka!

Het verkeer is moordend druk en criminelen zijn een constante factor om rekening mee te houden, zeker in de avonduren.

Gewapende bendes die expats met grof geweld overvallen, zijn geen uitzondering en met name in de wijken waar veel buitenlanders wonen, Banani, Gulshan en Baridhara dien je absoluut op je hoede te zijn.

Toeristen doen er zeer verstandig aan, om zich vooral niet als typisch toerist te gedragen. Geen backpack, geen merkkleding of dure sieraden, geen buideltasjes en de fotocamera zeker niet om de nek laten hangen.

Demonstraties zijn aan de orde van de dag en kunnen in luttele seconden extreem gewelddadig worden. Wat er ook aan de hand is: blijf weg bij grote mensenmassa’s.

Ook wanneer zich een ongeluk heeft voorgedaan of andere situaties waarbij mensen zich in groepen verzamelen, kan een relatief rustige situatie plotseling omslaan in zeer grof geweld.

Overal om je heen vind je armoede

Bangladesh is een van de armste landen in Azië en daar wordt je direct bij het verlaten van het vliegveld mee geconfronteerd.

Bedelende kinderen tikken op het raampje van de auto om wat kleingeld of eten. Je doet er verstandig aan hier niet op in te gaan. Het komt geregeld voor dat kinderen worden ingezet om toeristen te beroven.

Terwijl jij meelevend wat centjes bijeenschraapt, gaat een tweede of derde persoon er met je bagage of koffer vandoor.

Ook wanneer je Dhaka bezoekt, doe je er verstandig aan bedelaars en vooral bedelende kinderen te negeren.

Wie wel wat geeft, heeft in no-time een hele horde bedelaars achter zich aan, waar je maar lastig vanaf komt.

Wat is er te zien en te doen in Dhaka?

Dhaka is op zichzelf een fascinerende stad vol bedrijvigheid.

Een wandeling alleen al zal je van de ene in de andere verbazing doen vallen en dat is dan ook zeker op een eerste dag aan te bevelen. Verken de omgeving en laat je verrassen!

Verplaats je per rikshaw

Maar veel leuker is het om jezelf per rickshaw, het meest populaire vervoersmiddel in Dhaka, te verplaatsen.

Rickshaws zijn goedkoop en ondanks dat ze op hoofdwegen niet zijn toegestaan, kun je per rickshaw eigenlijk elk deel van Dhaka bereiken.

Bezoek het oude centrum

Het oude centrum van Dhaka is een van weinige echt toeristische  trekpleisters van de stad.

Een tochtje met een boot over de Buriganga rivier mag tijdens je uitstapje naar dit nostalgisch stukje Dhaka, niet ontbreken.

Trek een hele dag uit voor je rit door het oude centrum en sla vooral de veel markten niet over.

Daar kun je vaak tegen zeer voordelige prijzen, kleding en stoffen van zeer goede kwaliteit kopen.

Het Liberation oorlogsmuseum

Eind 1971 werd Bangladesh onafhankelijk van Pakistan. Centraal staat de genocide door de Pakistanen op de inwoners van het huidige Bangladesh.

Wie enige achtergrond wil vergaren over de geschiedenis van Bangladesh, ontkomt niet aan een bezoek aan dit indrukwekkende museum.

Dhaka krottenwijk

Enigszins omstreden, maar desondanks niet minder indrukwekkend, zijn de tours die door de grootste krottenwijk in het centrum van Dhaka worden georganiseerd.

Wil je met eigen ogen zien hoe mensen wonen en leven in de krottenwijken van Dhaka, doe dit dan altijd via een organisatie en nooit  op eigen houtje.

Waar let je op bij een bezoek aan Dhaka?

Dhaka is interessant, maar kan ook onveilig zijn. Door goed op te letten kun je zonder problemen verblijven in de stad. Daarvoor hebben wij enkele tips voor je.

Gemotoriseerde tuktuks

De rickshaw is de veiligste manier om je van A naar B te verplaatsen. Er zijn ook tuktuks en taxi’s beschikbaar, maar daar zijn vervelende incidenten van bekend.

Regelmatig worden nietsvermoedende toeristen beroofd tijdens een tuktuk-ritje en zit de bestuurder gewon in het complot.

Vergeet je horloge!

In Dhaka gaat alles op eigen tempo. Bussen rijden wanneer ze rijden en hoe snel de rickshaw gaat, hangt af van het verkeer, de temperatuur en de fysieke gesteldheid van de rickshaw driver.

Wat je ook doet en waar je ook gaat, plan voldoende tijd in.

Betalen met credit card?

Dat kun je, met uitzondering van de dure hotels en restaurants, wel vergeten.

Vrijwel alles wordt betaald in taka, de lokale valuta. Met name in de toeristische gebieden vind je voldoende geldautomatten waar je taka kunt pinnen. In de buitenwijken zijn die minder makkelijk te vinden.

Ga je op pad, pin dan voor je vertrekt en doe dat bij voorkeur overdag en bij een pinautomaat waar een beveiliger staat of in je hotel.

Dhaka Stelt niemand teleur

De indrukken die je opdoet, de geweldige mensen die je ontmoet en de bedrijvigheid die je overal in Dhaka tegenkomt zal je een leven lang bijblijven.

Close