Geschreven door 16:56 Azië

Pyongyang, Noord-Korea – Een uniek bezoek aan een strak geregisseerd land ???

Noord-Korea wordt gemiddeld door 2000 mensen per jaar bezocht en wie de indruk heeft dat toegang tot dit land een gecompliceerd proces vereist, heeft het bij het verkeerde eind. Wel zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij een bezoek aan Noord Korea en de belangrijkste hebben we op een rijtje gezet.

Geen vakantieland

Noord Korea bezoek je niet om eens lekker uit je dak te gaan of te luieren aan het strand.

Van een vakantie is geen sprake, aangezien alles dat je tijdens je bezoek doet en ziet, strak geregisseerd is. Je gaat alleen naar locaties waar de autoriteiten je willen hebben en ziet alleen wat je te zien mag krijgen.

Noord Korea is een land dat je bezoekt uit nieuwsgierigheid of omdat je eens iets wilt doen, dat door heel weinig anderen wordt gedaan.

Een unieke ervaring wordt het absoluut, maar wel onder strikte voorwaarden!

Hoe verloopt een bezoek aan Noord Korea?

Noord Korea kun je niet op eigen gelegenheid bezoeken.

Je boekt je reis altijd via een touroperator en zij zorgen ervoor dat alles geregeld is.

De meeste bezoekers kiezen hierbij voor Koryo Group, omdat zij een goede reputatie hebben en het eerste reisagentschap was dat reizen in Noord Korea organiseerde.

Voordat je trip daadwerkelijk van start gaat, vindt er een voorlichtingsmoment plaats waar je te horen krijgt hoe de trip zal verlopen, maar vooral waar je jezelf absoluut aan dient te houden.

Wat moet je in ieder geval weten?

Je reist met een gezelschap en de locaties die je bezoekt staan allemaal vast. Per bus wordt je van de ene naar de andere activiteit gereden en zoals gezegd wordt je hierbij altijd begeleid door twee gidsen.

Je weet bij aanvang van je bezoek het hele programma en hebt niet de vrijheid daarvan af te wijken. Wat je gaat zien staat dus vast en een eigen inbreng, is uitgesloten.

Wat ga je zien?

Het mag inmiddels duidelijk zijn, dat je alleen te zien krijgt, wat de Noord Koreanen je willen laten zien.

Houd er rekening mee dat het goed mogelijk is, dat wat je ziet, niet altijd representatief hoeft te zijn voor de realiteit.

Pyongyang

Bezoekers verblijven altijd in de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang en het uitzicht op deze enorme stad vanuit je hotelkamer zal je ongetwijfeld verbluffen.

Pyongyang is een enorme metropool met een indrukwekkend staaltje architectuur. Het is tevens de stad met een van de diepste metro’s ter wereld.

Een bezoek aan deze metro zal zeker op het programma staan, maar beperkt zich tot maximaal vijf halten. De overigen zijn voor bezoekers niet toegestaan.

Het Kim Il Sung Plein

Een verplichte stop aan dit plein waar een reusachtig eerbetoon aan de leider van Noord Korea wordt getoond.

Vooraf wordt je er verschillende malen op gewezen dat je verplicht eer te betuigen door middel van een buiging en het leggen van bloemen.

De gedemilitariseerde zone

Net als in Zuid-Korea, staat ook in Noord-Korea een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen beide landen op het programma.

Hierbij mag je zelfs de onderhandelingskamer bezoeken en plaatsnemen aan de onderhandelingstafel waar in de afgelopen decennia besluiten zijn genomen waarmee (naar men zegt) een derde wereldoorlog is voorkomen.

Waar let je op tijdens je bezoek aan Noord-Korea

Tijdens je bezoek aan Noord Korea zijn er weinig praktische zaken om rekening mee te houden. Je hele trip staat immers van A tot Z vast.

Zaken waar je absoluut wel rekening mee moet houden, zijn dan ook allemaal gerelateerd aan de strikte voorwaarden waaronder een bezoek aan dit strak geregisseerde land onder gaat.

Spreek de locals niet aan

Elke poging te communiceren met de lokale bevolking wordt gezien als spionage en zal je in grote problemen brengen.

Hoe nieuwsgierig je ook bent naar de wandel en handel van de Noord Koreanen, je zult moeten accepteren dat veel van je vragen, ook na je bezoek, onbeantwoord blijven.

Fotograferen

Fotograferen van militaire objecten, gebouwen in aanbouw en elke vorm van armoede zijn strikt verboden.

Tijdens je bezoek en bij het verlaten van Noord Korea wordt dit actief door je gids of de autoriteiten gecontroleerd.

Volg alle instructies van je gids op

Je gids is tijdens een bezoek aan Noord Korea je allerbeste vriend. Hij behoedt je ervoor dat je iets doet dat jou (of hem) in gevaar kan brengen.

Volg daarom altijd zijn instructies op en ga niet in discussie

Houd je kritiek voor je

Waar je in het westen vrijwel ongelimiteerd kunt genieten van het recht op vrijheid van meningsuiting, is dat niet aan de orde in Noord Korea.

Je mening wordt niet op prijs gesteld en kritiek, zeker wanneer deze gericht is op de leider van het land, kan je diep in de problemen brengen

Kom je in de problemen, dan sta je er ook alleen voor.

De Nederlandse ambassade zal weinig voor je kunnen doen en op begrip van de Noord Koreaanse autoriteiten, hoef je niet te rekenen.

Close