Geschreven door 17:08 Europa

De mooiste duikbestemmingen van Turkije ???

Denk je aan een duikvakantie, dan denk je wellicht niet meteen aan Turkije. Toch is het een prachtige duikbestemming en groeit daarin flink in populariteit. Niet alleen heb je hier helder water en goede duikomstandigheden, maar ook talloze bijzondere duiklocaties. Ga je voor grotten en spelonken?

Verzonken ruïnes, Amfora velden of misschien wel vliegtuigwrakken? Door de grote diversiteit, is Turkije een ideale duikbestemming voor beginners en ervaren duikers.

En doordat het duikseizoen hier al start in april en pas eindigt in november, is Turkije een groot deel van het jaar prima te bezoeken. 

Op enkele plaatsen in Turkije is het echter verboden om te duiken, zoals beschermde natuurgebieden en wetenschappelijke onderzoeksgebieden.

Zo is er voor de kust van het eiland Kekova een verzonken stad van rond 2000 voor Christus waarvan een deel van de ruïnes op 6 meter diepte liggen.

Klinkt als de ultieme duikers droom! Echter is het streng verboden om te zwemmen, snorkelen en duiken bij de ruïnes. Informeer daarom voorafgaand aan je duik bij een lokale duikschool of er bepaalde restricties gelden waar je wilt gaan duiken.

Maar laat je vooral niet tegenhouden doordat niet overal gedoken mag worden, want het land heeft talloze fantastische duiklocaties. 

Kas en Kalkan

Met 15 beeldschone duiklocaties, staan het in Antalya gelegen Kas en Kalkan bekend als de parels van de zuidelijke kust. Hier vind je riffen, drop-offs, onderwater grotten en wrakken.

Bezoek het wrak van een Dakota vliegtuig, of ga voor de Lighthouse Reef & Ottoman wreck voor de overblijfselen van een scheepswrak. En als ervaren duiker wil je een duik bij Blue Hole ook niet missen. 

Fethiye

Fethiye is een prachtige plek met talloze duikplekken. Van grotten, onderwatertunnels en indrukwekkende muren, tot baaien, riffen en kleurrijk koraal.

Met 17 duiklocaties is er iedere dag weer iets nieuws te ontdekken. Een favoriete duikplek is Dalyan Bay, een ondiepe baai met een enorme rijkdom aan onderwaterleven.

Marmaris

Het gebied rondom Marmaris is met 52 duikplekken een populaire duikbestemming, met name het gebied rondom Datca. Hier kun je duiken met haaien, dolfijnen en Mediterraanse zeehonden.

Duik langs muren, in grotten en bezoek archeologische duiklocaties met ruïnes. Absolute aanraders zijn Chimney Cave, Wreck Rock, Kadirga Rock en Aktur Çiflik Köşe.

Bodrum

Tijdens je duiken in de omgeving van Bodrum kom je gegarandeerd langs de bekende ‘amfora velden’. Dit gebied ligt bezaaid met eeuwenoude amfora potten, welke duizenden jaren geleden werden gebruikt in de haven.

Velen hiervan zijn gesneuveld en liggen op de bodem van de zee. Door de lichte stroming, is Bodrum ook een perfecte duikbestemming om grotere vissen zoals de horsmakreel en barracuda te spotten.

Gallipoli

Ga terug in de tijd met een duik bij schiereiland Gallipoli. Tijdens de oorlog zijn hier honderden schepen en kleinere boten gezonken. Denk hierbij aan grote oorlogsschepen, cargo schepen en tal van kleine boten voor troepen en provisie.

Er zijn in totaal 5 duiklocaties, geclassificeerd per type schip. Ook de diepte verschilt per duiklocatie, variërend van 15 meter tot 30 meter.

Close