Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen Europeanen het mysterieuze China. De meeste van hen kiezen als eerste bestemming de hoofdstad van het land, Peking (Beijing). Deze megastad, waar iets minder dan 20 miljoen mensen wonen, behoort tot ’s wereld grootste metropolen . Met een oppervlakte van ruim 18.000 vierkante kilometer is de hoofdstad van China net zo groot als alle provincies in zuid- en midden Nederland bij elkaar.
Een bezoek aan Peking, of het nu voor vakantie, zaken of een doorreis betreft, vereist een goede voorbereiding. Qua regelgeving is China namelijk met weinig andere Aziatische landen te vergelijken. Dat begint bijvoorbeeld met de visumaanvraag. China kent geen mogelijkheid om een visum-on-arrival te verkrijgen. Het visum moet voor je vertrekt worden aangevraagd.
Voor doorreizen geldt dat je visumvrij mag reizen, mits er niet meer dan 72 uur tussen aankomst en vertrektijd zit.
Een visum voor China aanvragen
Het visum kun je het beste online aanvragen, maar alleen als je met minstens 2 personen reist. Is dat niet het geval, dan moet je het visum persoonlijk of per post aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een visum, vind je op https://www.visaforchina.org/HAG_EN/
Aankomst in Peking
Na aankomst op het vliegveld van Peking, zijn er een aantal manieren om naar het centrum van de stad te reizen. Welk vervoermiddel het best aansluit op je situatie, hangt af van je budget, je aankomsttijd en natuurlijk de vraag hoe snel je wilt reizen.
Per taxi naar Peking
Kom je in Peking aan rond het spitsuur, dan is de taxi wellicht niet de beste optie. Niet alleen is de taxi van alle mogelijkheden de minst voordelige, tijdens de spits zal je er aanzienlijk langer over doen om je hotelkamer te bereiken. Buiten de spitsuren is de taxi een prima optie, maar let op, reis je via een legitieme taxi, dan kost een rit naar Peking al snel rond de 160 USD.
Express trein
De express trein is een stuk voordeliger dan een taxi, maar wie voor het eerst Peking bezoekt, zal wat moeite moeten doen om zijn of haar weg te vinden. Let er ook op dat zich op je bestemming in Peking een halte van de exprestrein bevindt. Anders zou je alsnog een taxi moeten noemen. Reis je met veel bagage, dan kun je wellicht beter wel een taxi vanaf het vliegveld nemen.
Doorgaans rijdt er elke 10 of 15 minuten een exprestrein richting Peking. Afhankelijk van je bestemming in Peking, kost een enkele reis tussen de 12 en 20 USD
Per shuttlebus
Met de shuttlebus kun je zowel naar het centrum van Peking als omliggende steden reizen. Elke vliegterminal heeft een eigen platform vanwaar je ook naar andere terminals kunt reizen.
Let wel op: personeel op de shuttlebussen spreekt doorgaans geen Engels. Zorg er dus voor dat je niet alleen weet waar je in moet stappen, maar vooral ook waar en wanneer e precies de shuttlebus moet verlaten.
Wat is er te doen in Peking?
Het zal geen verrassing zijn dat in een stad met 20 miljoen mensen, er genoeg te beleven is. Nadeel is dat alles ver uit elkaar ligt en een goede planning helpt je om zoveel als mogelijk te zien en te beleven tijdens je verblijf in Peking. We beperken ons tot de absolute hoogtepunten
Kamperen bij de Chinese Muur
Dat kan niet overal, maar wel bij Jinshanling. Dit gerestaureerde deel van de Chinese Muur is verder gelegen dan een aantal andere locaties, maar daar staat tegenover dat je geen last hebt van drommen toeristen en dat je er dat je de mogelijkheid hebt om te kamperen, zonder dat je zelf allerlei kampeermateriaal hoeft mee te nemen. Een unieke ervaring en een verhaal dat niet door iedereen verteld kan worden.
Uitgaan in Bar Street
Bar Street, onder de Chinezen bekend als Shalitun, is het uitgaanscentrum van Peking. Je vindt er niet alleen bars en restaurants, maar ook een breed assortiment aan clubs en disco’s, waarvan Mix een van de meest populaire en aan te bevelen is.
Niet verdwalen tijdens het shoppen in het grootste winkelcentrum van Peking, Taikoo Li. Ben je met een grote groep, dan is het indrukwekkende openluchttheater dat zich in het winkelcentrum bevindt een goede ontmoetingsplek.
Pak de fiets!
Het verkeer in Peking is ordentelijk,maar altijd druk. De bus, metro of taxi pakken kan vele uren van je kostbare vakantietijd afsnoepen. Is het weer goed, dan doe je er verstandig aan een fiets te huren en je al fietsend Peking ontdekken. Neem een oplader mee om tussentijds je smartphone op te laden, want Google Maps zul je absoluut nodig hebben.
Wil je gericht verschillende bezienswaardigheden per fiets ontdekken, dan kun je ervoor kiezen een fietstour te boeken. Daarvan zijn er verschillende en prijzen variëren nauwelijks.
Waar let je op als je Peking bezoekt?
Neem je eigen toiletpapier mee!
Alleen dure restaurants en hotels voorzien hun gasten van toiletpapier. In Peking is de algemene regel dat je zelf zorgt voor toiletpapier. Niet vergeten dus!
Eet geen westers eten
Afgezien van het feit dat het nauwelijks ‘westers‘ zou mogen heten, loop je een verhoogde kans op voedselvergiftiging. Eet het voedsel dat de Chinezen eten en je komt je vakantie gezond en met een volle maag door.
Geen thee drinken met studenten
Het is een van de meest voorkomende scams in Peking. Ze lijken zo gezellig, lief en aardig, totdat ze een vergoeding vragen voor de tijd die ze hebben besteedt om jou gezelschap te houden!
Praat niet over politiek
Onderwerpen die in Nederland wellicht allang niet meer ter discussie staan, kunnen in China behoorlijk wat teweeg brengen. De gouden regel is dan ook: praat met niemand over politiek.
Een bijzondere ervaring…
Peking is een smeltkroes van alles dat men door heel China heen kan vinden. Je vakantie in deze metropool zal absoluut een onuitwisbare indruk op je achterlaten en je een goed beeld geven van het dagelijks leven in China.