Geschreven door 15:36 Azië, Europa

Binnenkort op vakantie naar Turkije? Vergeet je visum niet! ???

Al jaren is Turkije één van de topbestemmingen onder Nederlandse vakantiegangers. Van het imposante Istanboel met de beroemde Hagia Sofia en de Grote Bazaar tot de ontspannende, maar bruisende kustplaatsen als Antalya en Izmir: Turkije biedt voor ieder wat wils.

De infrastructuur voor toeristen is dan ook goed uitgewerkt in Turkije: ook zonder al te veel voorbereiding vindt iedereen gemakkelijk zijn of haar weg.

Toch wil het nog wel eens misgaan, want wist je dat je voor Turkije een visum nodig hebt? Hoewel het nog altijd mogelijk is om dit visum op de Turkse vliegvelden aan te vragen, moet je hier vaak erg lang voor wachten en wil het nog wel eens misgaan. 

Dat kan veel makkelijker, want je kunt ook online een visum aanvragen voor Turkije. Dat betekent minder lang wachten en minder onzekerheid. Daarnaast is een visum dat je vooraf aanvraagt ook nog eens goedkoper.

Het e-visum voor Turkije

Het visum Turkije kan eenvoudig online aangevraagd worden. Hoewel de verwerking doorgaans erg snel is, wordt aangeraden om dit minimaal 48 uur voor vertrek te doen om geen risico’s te nemen.

Het visum voor Turkije is gedurende 180 dagen geldig, waarbij je zelf de ingangsdatum mag bepalen. In deze periode mag je maximaal 90 dagen verblijven in Turkije en in deze periode zo vaak als je wilt het land in- en uitreizen. Houd er rekening mee dat het gaat om 90 dagen in totaal. Je mag dus niet 90 dagen in het land verblijven, de grens overgaan en vervolgens terugkeren voor nog eens 90 dagen.

Bij de aanvraag moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Het visum is voor vakantie- of zakelijke doeleinden
  • Je paspoort is op het moment van aankomst nog minimaal zes maanden geldig
  • Je gaat niet werken voor een Turkse werkgever
  • Je gaat niet studeren bij een Turkse onderwijsinstelling
  • Je reist met een Nederlands of Belgisch identiteitsbewijs

Na de aanvraag (en toekenning) wordt het e-visum gemaild. Op de luchthaven in Turkije kan de douane aan de hand van je paspoort controleren of je beschikt over een e-visum. Uitprinten is dus in principe niet nodig, maar ook hier wordt aangeraden om het visum toch voor de zekerheid uit te printen.

Mensen die per cruiseschip in Turkije aankomen en korter dan 72 uur verblijven in het land hebben geen visum nodig. Dit geldt ook voor mensen die enkel een overstap maken op een Turkse luchthaven. 

Houd er wel rekening mee dat je in dit geval de luchthaven niet mag verlaten. Heb je een lange overstap en wil je een bliksembezoek brengen aan de betreffende stad, dan moet je dus alsnog een visum aanvragen.

Visum geregeld? Dan wenst Reisbegeerte je een fijn verblijf!

Close