Geschreven door 14:53 Azië, Backpacken

Backpacken door zuidoost-Azië: 5 Essentiële tips ??

Het is augustus en dat betekent dat het hoogseizoen voor een reis door zuidoost-Azië er hard aan zit te komen. Hoewel de regio nu nog volop in de regentijd zit (en dat betekent klamme warmte en veel nattigheid), is dat vanaf grofweg eind september niet meer het geval.

Als je dit leest, ben je dus waarschijnlijk bezig met de voorbereiding voor je reis door zuidoost-Azië. Daarom heeft Reisbegeerte vijf essentiële tips voor je opgesteld, zodat jij veilig en met een gerust hart op het vliegtuig kunt stappen naar Bangkok, Jakarta, Hanoi of misschien een andere stad.

1. DEET en klamboe

In Azië ben je gezellig onder de backpackers, in prachtige natuurgebieden en bruisende metropolen, maar ook met een leger aan muggen. Net als in Nederland erg vervelend, maar misschien nog wel iets vervelender dan normaal in sommige gevallen.

Muggen in zuidoost-Azië kunnen namelijk ziektes overbrengen die we in Nederland niet kennen. We kennen natuurlijk malaria, maar er zijn meer gezondheidsrisico’s.

Een voorbeeld hiervan is chikungunya. Dit is een ziekte veroorzaakt door een virus, gekenmerkt door onder meer hevige koorts, huiduitslag en spierpijn.

Hierdoor is het makkelijk te verwarren voor een normale verkoudheid of griep, maar de klachten kunnen veel ernstiger worden en soms jaren aanhouden.

Er bestaat geen vaccin tegen chikungunya en de behandeling is puur gericht op symptoombestrijding, omdat er ook nog geen medicijn bestaat tegen het virus zelf.

Reden dus om goed gebruik te maken van muggenwerende middelen, zoals een spray met DEET. Daarnaast is het verstandig om een klamboe mee te nemen op reis. Een klamboe is compact, maar kan je wel een prettige nachtrust geven en muggenbeten voorkomen.

2. Visa

Voor Thailand kun je bij binnenkomst een visum krijgen, net als bijvoorbeeld voor Cambodja. Bij Vietnam ligt dat over het algemeen anders.

Hoewel de praktijk leert dat je ook bij de grens een visum kunt krijgen, is dit officieel niet zo voor Nederlanders.

Beter is het om dit vooraf te regelen. Dat kan overigens een week van ten voren in buurlanden, maar het is goed om rekening mee te houden. Dit geldt ook voor onder meer Myanmar.

Wij raden aan om je goed in te lezen over de benodigde visa en deze eventueel vooraf al te halen bij een lange backpackreis. Je weet immers nooit hoe het loopt: misschien ontmoet je leuke mensen en ga je afwijken van je reisschema.

Het zou dan zonde zijn als je door een gebrek aan visum niet mee kunt!

3. Reisvaccinaties

Zoals al eerder aangegeven met chikungunya, komen er in zuidoost-Azië andere ziektes voor dan in Nederland.

Gelukkig kun je, anders dan bij chikungunya, je in veel gevallen laten vaccineren tegen ziektes.

Welke vaccinaties je nodig hebt, verschilt enigszins per land. Voor de meeste landen zijn er geen verplichte vaccinaties.

Een uitzondering is gele koorts. Deze vaccinatie wordt meestal verplicht wanneer je reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt of in de zeven dagen voorafgaand aan je aankomst in een land met gele koorts bent geweest.

Vaccinatieverplichting zou echter niet leidend moeten zijn. Kijk liever naar wat er aanbevolen wordt. Dat bijvoorbeeld hepatitis A niet verplicht wordt gesteld door de lokale overheid, wil niet zeggen dat je geen risico loopt.

Wees op tijd met je reisvaccinaties, want in veel gevallen moet je een paar maanden voor je reis al de eerste prik halen.

4. Internationaal rijbewijs

Het is verstandig om voor vertrek een internationaal rijbewijs te halen, want wil je een scooter huren, dan kan dit zelden met je Europese rijbewijs.

Zelfs als dit wel lukt, kan de politie je alsnog een boete geven zonder internationaal rijbewijs.

Overigens: ook met een internationaal rijbewijs is een boete mogelijk, omdat de scooters officieel gelden als motor en je dus een motorrijbewijs nodig hebt.

In de praktijk blijkt echter vaak dat alleen een internationaal rijbewijs voor auto’s al voldoende is bij de meeste agenten.

De boetes zijn niet hoog (vaak € 10,00, mede afhankelijk van het land), maar het is wel zo prettig als je weer vrolijk kunt doortouren natuurlijk.

5. Drugs? Niet doen

Kom op jongens, we komen uit Nederland. Als je drugs wilt gebruiken, doe het dan lekker in Nederland.

Het is het risico niet waard om iets te gebruiken in een land waar je geen idee hebt wat je gebruikt, maar je ook nog eens tientallen jaren in de cel kunt komen of zelfs de doodstraf kunt krijgen, zoals in Singapore.

Wordt het je aangeboden, sla het vriendelijk af. De drugs is vaak gevaarlijk, niet wat men zegt wat het is, van slechte kwaliteit en illegaal. Daarnaast zijn er dealers die wat hebben afgesproken met corrupte agenten. Het moment dat je het koopt, word je in de boeien geslagen.

Nee, drink liever een extra Tiger-biertje, veel minder risico.

Close