Geschreven door 06:53 Azië, Europa

Istanbul, een smeltkroes van authentiek en modern Turkije ?

Na een onstuimige periode waarin de populariteit van Turkije als vakantieland behoorlijk daalde, staat het land inmiddels weer op het favorietenlijstje van heel veel Nederlanders. Istanbul staat op veel lijstjes bovenaan en dat komt vooral doordat stad een perfect beeld van het oude en moderne Turkije laat zien.

De contrasten zijn enorm en daarom vind je in Istanbul ook allerlei soorten toeristen. Van backpackers tot cultuurgenieters: iedereen komt in Istanbul volledig aan zijn of haar trekken!

Waar verblijven?

Voor iedereen en elke beurs is er in Istanbul een accommodatie te vinden. Van goedkope hotelletjes en hostels tot chique resorts.

Ben je avontuurlijk ingesteld en vind je contact met de locals geweldig, overweeg dan een accommodatie via AirBnB of Couchsurfing

TIP! Boek je accommodatie bij voorkeur niet in de wijk Taksim

Dat is het gebied waar zich veel uitgaansgelegenheden bevinden en gebouwen die gebouwd zijn voor men isolerende materialen heeft uitgevonden.

Wie zijn of haar nachtrust op prijs stelt, doet er verstandig aan een kamer te boeken buiten dit populaire uitgaansgebied

Istanbul ontdekken

Er is zoveel te zien en te doen dat je er verstandig aan doet, vooraf een planning te maken van de locaties die je wilt bezoeken.

Jezelf van A  naar B verplaatsen doe je bij voorkeur per tram of de metro en liever niet per taxi.

Taxi’s in Istanbul

Die brengen je regelmatig naar de verkeerde plek, rekenen heel vaak belachelijk hoge tarieven en je moet altijd oppassen dat je net te weinig wisselgeld terug krijgt.

Kies je toch voor een taxi, spreek dan heel duidelijk de prijs af, zorg dat je klein geld bij je hebt en betaal met de lokale munt, de lira en niet mer euro’s.

Uber

Is inmiddels ook in Istanbul helemaal ingeburgerd en door Uber te gebruiken, voorkom je dat je keer op keer teveel in rekening wordt gebracht.

De tram pakken

Dat is veel eenvoudiger en stukken voordeliger.

Trams rijden om de paar minuten en zijn zelden helemaal vol. Alle ruimte dus om te genieten van alles dat voorbij komt.

De metro gebruiken

Wil je een bezoek brengen aan het Aziatische deel van Istanbul, neem dan de metro.

Je kunt ook de ferry nemen, maar dat is wat omslachtig en duurt dus aanzienlijk langer.

Een watertaxi is ook mogelijk en weer sneller, maar ook stukken duurder.

Wat is er te doen in Istanbul?

Genoeg te zien, te doen en te ontdekken in deze bruisende metropool. Wij vinden de volgende absolute aanraders:

1. Een boottocht over de Bosporus

Istanbul is een indrukwekkende stad en wie de stad en vanaf  het water krijg je  je een mooi beeld van de verschillende stadsdelen.

Er is wel een maar: bezoek je Istanbul tijdens de wintermaanden, dan kan de kou van zo’n boottocht een ware kwelling maken. Zorg er dan voor dat je jezelf lekker warm kleed.

2. Neem de ferry naar Prince eiland

De boottocht over de Bosporus is best prijzig. Wie op een klein budget reist, kan de kosten wat drukken en zelfs de pret vergroten!

Plan een dagtrip naar Prince eiland en pak de ferry. Die biedt je net zo’n prachtig beeld.

Heb je tijd, stapt dan even uit op het eiland Buyukada, het enige eiland waar geen enkele auto rijdt.

Aangekomen op Prince eiland kun je een fiets huren of het strand bezoeken voor een dagje luieren en zwemmen.

3. Ontdek het nachtleven

Istanbul biedt elke nachtbraker wel iets van zijn of haar gading. Van chique  nachtclubs tot gezellige cafeetjes of van dreunende hardrock-cafés tot gezellige barretjes.

Wie Istanbul voor een paar dagen bezoekt, doet er verstandig aan

4. Struin over de markten

Wat je nodig hebt, is er te koop en bij voorkeur tegen voordelige tarieven op een van de vele markten die je in Istanbul kunt vinden. Afdingen is toegestaan, maar pas op: Turken zijn heer en meester in het afdingen, dus weet waar je aan begint

Waar let je op bij een bezoek aan Istanbul?

Naast de gebruikelijke zaken waar je als bezoeker van elke land rekening mee houdt, zoals religie, criminaliteit en zeker in Istanbul het drukke verkeer, zijn er ook wat andere zaken om rekening mee te houden.

1. Praat niet over Grieks eten

De Turken en Grieken zijn in een chronische strijd verwikkeld over wie welke eten heeft uitgevonden. De oorsprong van een gerecht toeschrijven aan de Grieken, zal je op boze blikken van Turkse tafelgenoten komen te staan.

Extra indruk maken ka overigens door aan het begin van je vakantie wat namen van Turkse gerechten te onthouden., Het kan je zelfs zomaar een leuke korting opleveren!

2. Breng geen bezoek aan het Topkapi Palace museum

Behalve wanneer je een absolute geschiedenis freak bent. De toegangsprijs is behoorlijk pittig en het is er eigenlijk altijd veel te druk om waar voor je geld te krijgen.

Daarnaast is de architectuur en tentoonstelling gratis door heel Istanbul heen te bewonderen in de vele authentieke gebouwen die de stad goed heeft bijgehouden.

3. Koop geen fossielen

Die zullen je mogelijk worden aangeboden en in veel gevallen niet echt zijn.

Zijn ze dat wel en probeer je ze mee te nemen bij het verlaten van Turkije, dan kan je daarmee in de problemen komen.

Stenen en fossielen worden gezien als culturele objecten en exporteren zonder vergunning is illegaal.

4. Fotografeer MET toestemming

Vooral de wat oudere Turken zien in een fotocamera het oog van de duivel en stellen het absoluut niet op prijs wanneer je hen fotografeert.

De jongere generatie ziet niet direct het oog van de duivel, maar wil er gewoon niets van weten. Mensen fotograferen doe je in Istanbul (en ook de rest van Turkije) alleen MET toestemming.

Houd er tot slot rekening mee dat de Turken een trots volkje zijn. Houd je mening of opmerkingen over de huidige regering of Ataturk voor jezelf, praat liever niet over voetbal, en je zult in Istanbul een waanzinnige tijd beleven!

Close