Indonesië is een van de populairste landen in Azië. Dankzij de veelzijdigheid en prachtige landschappen, wordt Indonesië ook veel aangedaan door backpackers.
Of je nou een natuurliefhebber of juist een cultuurliefhebber bent, Indonesië heeft op elk front ontzettend veel te bieden. De bevolking is over het algemeen erg vriendelijk, het land heeft een goede infrastructuur, het is relatief goedkoop en elke regio heeft zijn eigen bezienswaardigheden en charmes.
Dankzij de grote oppervlakte heeft dit land verschillende klimaten. In het oosten vind je bijvoorbeeld een savannelandschap en in het westen weer een tropisch regenwoud. Daarnaast zijn er overal bergen en vulkanen te vinden. Lees in dit blog alles over dit populaire land en waarom dit land zo schitterend is om op vakantie te gaan en/of doorheen te reizen.
Beste reistijd Indonesië
Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden en is hiermee de grootste eilandenstaat ter wereld.
In principe is het land te groot om een beste reistijd uit te kiezen, maar als we toch een richtlijn aanhouden, dan is mei t/m oktober de beste periode om door Indonesië te reizen. Dit is de droge periode en valt ook de minste neerslag.
Daarnaast is de temperatuur het hele jaar door heet en stabiel. Het regenseizoen valt van november t/m april. De warme en (soms) hevige regenbuien zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Hieronder vind je de beste reistijd per regio:
Bali, Gili, Lombok – mei t/m oktober
Java – mei t/m oktober
Sumatra – april t/m oktober
Komodo, Flores – april t/m november
Borneo – juni t/m september
Noord Sulawesi – juli t/m oktober
Midden Sulawesi – december t/m maart
Zuid Sulawesi – juli t/m september
Praktische informatie Indonesië
Valuta
In heel Indonesië wordt er betaalt met de Indonesische Rupiah (IDR) Momenteel is 15.000 IDR ongeveer € 1,-. Je gaat je er ongetwijfeld een miljonair voelen 😉
Tijdsverschil
Dankzij de grootte van het land kent Indonesië 3 verschillende tijdzones:
Java & Sumatra
6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd)
Kalimantan. Sulawesi en de Kleine Sunda Eilanden (inclusief Bali):
7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd)
De Molukken en Papua Barat:
8 uur later (wintertijd, 7 uur later (zomertijd)
Veiligheid
Indonesië is veilig om doorheen te reizen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Het land maakt deel uit van de ‘Ring of Fire’. Dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan en bestaat veelal uit vulkanen. Vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s komen daarom nog weleens voor in Indonesië.
Houd er ook rekening mee dat het wegverkeer veel chaotischer is dan in Nederland en bewaar je spullen altijd op een veilige plek.
Vaccinaties
DTP en Hepatitis A worden standaard aanbevolen, vaak worden ook andere vaccins als rabiës aanbevolen en afhankelijk van de reistijd ook hepatitis B en buiktyfus.
Voor sommige eilanden is ook malaria advies nodig, soms profylaxe (alles ten oosten van Flores, de Molukken en Papoea). In andere gevallen is er een noodbehandeling nodig met uitzondering van Bali en Java.
Laat je voor alle vaccinaties voor Indonesië goed voorlichten.
Vervoer in Indonesië
Indonesië is ontzettend groot en tussen de vele eilanden zitten ook een aantal grote afstanden. Reizen door Indonesië is daarom net wat anders dan reizen door andere landen in Azië.
Als je van eiland naar eiland hopt, gebruik je sowieso de boot en het vliegtuig wat frequenter dan alleen de brommer en de bus.
Als je van eiland naar eiland hopt, gebruik je sowieso de boot en het vliegtuig wat frequenter dan alleen de brommer en de bus.
- Reizen per bus blijft wel één van de beste manieren om Indonesië te zien. Bussen rijden sowieso overal en zijn vaak ook goedkoop. De lokale bussen zijn vaak het goedkoopst maar ook meteen het minst comfortabel. Als je op één eiland blijft, dan is reizen per bus wel de meest makkelijke manier om van A naar B te komen.
- Een Aziatisch fenomeen is de minivan, of minibus. In Indonesië worden deze busjes ook wel bemo’s genoemd. Deze bemo’s worden bijna overal wel ingezet en pikken vaak mensen op langs de kant van de weg.
- De laatste jaren heeft de luchtvaart in Indonesië een flinke ontwikkeling gemaakt. Binnenlandse vluchten worden steeds populairder onder toeristen en Indonesiërs.
Kijk op Skyscanner (www.skyscanner.nl) voor een overzicht van de binnenlandse vluchten binnen Indonesië.
- Als je reist per boot zijn er veel verschillende opties. Tussen de eilanden, op de rivieren en meren varen overal boten. De meeste boten die worden gebruikt zijn: fast boats, longboat en toeristische boten.
- Indonesiërs gebruiken ook vaak de Becak als vervoersmiddels. Dit is een traditionele fietstaxi die vaak versierd is met vlaggetjes, lampjes en tekeningen. Vaak wordt de Becak als vervoersmiddel in kleine dorpjes gebruikt.
- Net als in andere Aziatische landen is de brommer onmisbaar in Indonesië. Werkelijk alles gaat op de brommer. Je kunt overal een brommer huren en het is daarnaast een leuke manier om de regio te verkennen.
- Een auto huren is natuurlijk ook mogelijk. Vaak huren toeristen een auto met chauffeur (vanwege het vaak chaotische verkeer) of een kleine 4WD op rustigere plekken.
- Met de trein reizen is alleen mogelijk op Sumatra en Java.
- Als laatste is de Ojek (brommer taxi) één van de meest makkelijke manieren van vervoer in Indonesië. Ze zijn overal te vinden en aan te houden. Voornamelijk bij busstations en markten.
De Indonesische cultuur
De Indonesische cultuur is net zo veelzijdig en levendig als het land zelf. Het land is het grootste moslimland ter wereld, maar het Hindoeïsme en Boeddhisme hebben nog veel invloed op het dagelijks leven.
De Indonesische cultuur wordt ook vooral weerspiegeld in de muziek, drama, dans, literatuur en de heerlijke keuken van het land. Het land telt meer dan 200 miljoen inwoners wonend op de meer dan 17.000 eilanden.
De meerderheid van de bevolking is Islamitisch, terwijl Bali volledig de Hindoe-religie overheerst.
De Indonesische jeugd, en met name in de grote steden, is modern en volgen internationale trends. Maar als het gaat om bruiloften dan blijven ze nog altijd trouw aan de Indonesische tradities.
De Indonesische keuken
De Indonesische keuken is divers met zeer veel verschillende gerechten afkomstig van de duizenden verschillende eilanden en verschillende bevolkingsgroepen.
Een paar bekende gerechten zijn:
Nasi Goreng
Nasi Goreng is het meest bekende Indonesische gerecht en lijkt op Chinese witte gebakken rijst. Echter is de Indonesische Nasi Goreng donkerder en anders van smaak dankzij de zoete ketjap/sojasaus.
Andere ingrediënten zijn onder andere: knoflook, sjalotten en chilipeper. Veel voorkomend is de Nasi Goreng in de variant met kip en gebakken ei. Ook vaak geserveerd met kroepoek.
Saté
Saté is vlees of vis op een stokje gegrild op een barbecue. Vaak wordt de saté geserveerd met een pindasaus en zoete ketjap, palmsuiker kemirinoot.
Bakso
Bakso is een Indonesisch gehakballetje gemaakt van rundergehakt gemengd met tapiocabloem en zout. De gehaktballetjes worden vaak geserveerd in een soepkom met runderbouillon en bijvoorbeeld mie of rijst.
Soto
Soto is een heldere soep op basis van bouillon. De Soto wordt vaak gegeten als hoofdgerecht en wordt vaak geserveerd met rijst.
Gulai
Gulai is een gerecht dat vaak ‘Indonesische curry’ wordt genoemd. Het bestaat uit vlees, kip, orgaanvlees en groenten. Vaak ook gekook in kokosmelk met veel kruiden.
De populairste eilanden van Indonesië
Met meer dan 17.000 eilanden (waarvan 6000 bewoond) is er genoeg keuze wat betreft een verblijf op een van de eilanden. Er zijn wel een paar eilanden die er bovenuit springen qua populariteit.
Java
Java is ook wel het kloppende hart van Indonesië. Hoewel de hoofdstad Jakarta ontzettend hectisch is, is Yogyakarta het culturele centrum vol met kunstvormen en tradities.
Java is dichtbevolkt met 120 miljoen inwoners en een oppervlakte van slechts 3 keer de grootte van Nederland. Het land is bebouwd met groene rijstvelden en een gordel van vulkanen (waaronder de bekende Bromo vulkaan).
Sumatra
Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië met een ongerepte wildernis. Voor de avontuurlijke reiziger is Sumatra een absolute aanrader. Je kunt er borrelende vulkanen beklimmen, raften door de jungle en prachtige duiken maken in helderblauw water. Je spot er ongetwijfeld veel Orang-Oetans en er zijn overal wel tropische stranden.
Bali
Bali is verreweg het populairste en meest toeristische eiland van Indonesië. Je kunt er wandelen door de groene rijstvelden van Ubud, relaxen op de paradijselijke stranden van Sanur, betoverende tempels bezoeken, genieten van de schitterende cultuur etc.
Bali heeft alles wat je maar wenst om een tropische vakantie en/of reis compleet te maken.
Sulawesi
Sulawesi is een wat vreemd gevormd eiland en lijkt zelfs van bovenaf op een soort zeester. Het eiland vormt een van de 4 hoofdeilanden van Indonesië.
Er is een enorm diversiteit aan mensen, landschappen en culturen. Het eiland staat ook bekend om de vele duikmogelijkheden met een enorm kleurrijke onderwaterwereld.
Lombok
Lombok ligt maar op een afstand van 35 km van Bali vandaan en is daarom erg te vergelijken met haar bekende buureiland.
Toch bewijst het eiland dat er degelijk verschillen zijn in ongerepte natuur, prachtige stranden en rustigere steden. De unieke cultuur van de Islamitische Sasaks maken het Lombok plaatje compleet.
Gili-eilanden
De Gili-eilanden, behorend bij Lombok, zie je vanuit de lucht als 3 kleine rondjes in het blauwe water.
Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Op de witte zandstranden eet je bananenpannenkoekjes, relax je in hangmat en ontdek je de onderwaterwereld in het kristalheldere water. Elk eiland heeft zo haar eigen karakter.
Flores
Flores is een van de grootste eilanden in Nusa Tenggara met een aantal gevarieerde bezienswaardigheden. Het eiland heeft een aantal verlaten witte stranden met een skyline van gevormde vulkanen.
Opvallend zijn de uitgestrekte groen gekleurde valleien. Ook Flores is ontzettend populair onder duikliefhebbers.
De populairste highlights van Indonesië
Met meer dan 17.000 eilanden heeft Indonesië natuurlijk talloze bezienswaardigheden. We benoemen graag een aantal populaire highlights van Indonesië
Yogyakarta
Deze stad op het eiland Java – niet te verwarren met Jakarta – is met recht de leukste stad van het eiland met een gemoedelijke sfeer. Je vindt er koloniale panden, luxe hotels, goedkope hostels en vervallen hutjes.
Qua accommodaties is er dus voor ieder wat wils. De stad zit vol met cultuur en geschiedenis
Bromo National Park
Bromo National Park ligt in het oosten van Java en is een van de meest bezochte parken van Indonesië.
In het midden van het park ligt een eeuwenoude krater waarin de Tenggerzandzee ligt. Dit is een zandzee van maar liefst 10 km op een hoogte van 2000 meter. In de Tenggerzandzee bevinden zich 5 vulkanen waaronder de meest bekende: Gunung Bromo (2392 meter).
Nusa Lembongan
Vlakbij Bali ligt het heerlijke eilandje Nusa Lembongan. Het eiland wordt bewoond door slechts 7000 inwoners waar je een ontspannen dorpssfeer kunt proeven. Het eiland wordt ook wel ‘het oude Bali’ genoemd met pittoreske stranden.
Borneo
Dit eiland is ook wel het leefgebied van de dwergolifant, de Sumatraanse neushoorn, de nevelpanter en de Orang-Oetan. Het eiland eiland staat ook wel bekend om de kilometers aan regenwoud en dichte jungle die wordt bewoond door talloze tropische dieren en planten.
Daarnaast heeft Borneo ook paradijselijke stranden en eeuwenoude Dayan-cultuur. Borneo is ook wel de schitterende groene gigant van Zuidoost-Azië.
Komodo
Het eiland Komodo ligt tussen Soembawa en Flores en heeft zo’n 2000 inwoners. Komodo staat ook wel bekend als eiland waar je geweldig kunt duiken en snorkelen en bestaat uit een heuvelig en bergachtig landschap.
Borobodur
Borobodur is een gigantische boeddhistische tempel, gelegen tussen de rijstvelden uit de achtste eeuw en een van de bezienswaardigheden van Java.
Vanaf Yogyakarta is het ruim 40 km rijden naar Borobodur. De tempel is gebouwd in de vorm van een terrasvormige afgeplatte piramide.
Wakatobi
Wakatobi is ook een eilandengroep en een heus duikersparadijs. Als je het échte Expeditie Robinson gevoel wilt meemaken, dan zit je hier op je plek.
Deze plek wordt ook steeds meer door professionele duikers en fotografen bezocht. Daarnaast is het ook mogelijk om te kajakken en waterskiën in de afgeschermde baaien en kleine atollen. Rond de riffen in de diepere wateren kan er worden gevist naar bijzondere vissen.
Prambanan
Als je een fan bent van het bezoeken van het bezoeken van tempels, dan is Parambanan ook wel dé plek voor jou. Dit het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië.
Prambanan ligt op Java op een afstand van ruim 20 km van Yogjakarta vandaan. Net als Borobodur staat die complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Rinjani vulkaan
De Rinjani vulkaan, gelegen op het eiland Lombok, is met een hoogte van 3726 meter de op een na hoogste vulkaan van Indonesië. Het is mogelijk om een trekking te doen in slechts 3 dagen.
Al is het een zware trekking waar een goede conditie wel vereist is, de uitzichten zijn schitterend en absoluut de moeite waard!
Overnachten in Indonesië
In Indonesië zijn er talloze mogelijkheden en plekken om te overnachten. Buiten het overnachten in een hotel, hostel, guesthouse, bungalow etc. zijn er zeker een aantal unieke plekken die we graag uitlichten
Slapen in een boomhut op Nusa Penida
Tussen Bali en Lombok ligt het eiland Nusa Penida. Op het eiland zijn er 2 accommodaties met boomhutten. Beide heten Rumah Pohon, maar hebben verder weinig met elkaar te maken. De ene accommodatie ligt aan de noordkant en de andere aan de oostkant.
Vanuit de boomhut van beide accommodaties heb je een prachtig uitzicht over de zee. Het leuke van het slapen in deze boomhutten is, is dat je omhoog en omlaag gaat met een zipline. Erg speciaal dus!
Slapen in een bubbel
Aan de zuidkust van Bali bij Uluwatu, ligt het Bubble Hotel Bali. In dit hotel slaap je in een transparante bubbel onder de sterrenhemel. Waar je precies gaat slapen hoor je pas zodra je geboekt hebt.
De tweepersoons bubbels staan op open plekken in het bos, vlakbij het strand. Je kan het eigenlijk zien als een luxe vorm van kamperen, want de bubbels hebben elektriciteit en airconditioning en bij elke bubbel is een openluchtbadkamer vlakbij. Een hele unieke locatie!
Slapen in een capsulehotel
Het concept capsulehotel komt uit Japan, waarbij je slaapt in een capsule ter grootte van je bed. Het is eigenlijk meer een hostel dan een hotel, maar dan met de privacy van je eigen ‘kamer’ (capsule).
Meestal is de capsule afgeschermd met een gordijn of een rolluik. De laatste jaren worden er steeds meer capsulehotels in Indonesië opgericht. Momenteel is het mogelijk om in Jakarta, Surabaya of Bali in een capsulehotel te overnachten.
Genieten vanuit je Balinese hotelkamer van de Afrikaanse safari
Middenin het Bali Safari and Marine Park (aan de oostkust van het eiland), ligt het hotel Mara River Safari Lodge Bali. Je vindt er in dit park allerlei Afrikaanse wilde dieren zoals witte neushoorns, zebra’s, leeuwen, giraffes en gnoes.
Daarnaast ook dieren die in Indonesië voorkomen zoals Orang-Oetans, Sumatraanse olifanten en beren.
Slapen op een cruiseschip
Het Pacific Palace Hotel op het eiland Batam, ziet eruit als een cruiseschip maar het staat op de grond. Naast dat het hotel is gebouwd als een schip, is zelfs het interieur ingericht als schip.
Het hotel ligt vlakbij de kust waar ook veel visrestaurants te vinden zijn. Het hotel ligt op 20 km afstand van Singapore. Ook Harbour Bay, een van de havens waar de boten naar Singapore vertrekken, ligt op loopafstand.
Slapen in een wolkenkrabber: het hoogste hotel van Indonesië
The Westin Jakarta is in 2016 geopend en het hoogste hotel van Indonesië. Het hotel is gevestigd in de Gama Tower. Een wolkenkrabber van ruim 288 meter hoog. De bovenste 20 verdiepingen zijn van het hotel.
Slapen in een resort met vulkanische warmwaterbronnen
Indonesië zit vol met vulkanen en ook veel plekken met vulkanische warmwaterbronnen (hot springs). Sommige van deze hot springs zitten midden in de natuur en veel zijn ook ontwikkeld tot resorts.
Op ruim 30 km ten noorden van Badung ligt het resort Sari Ater Hotel & Resort. Dit resort ligt in het dorpje Ciater. Je vindt er een zwembad met vulkanisch water, maar ook een rivieromgeving met een aantal watervallen.
Slapen in het hoogste bamboebouwwerk van Bali
Langs een riviertje in het villapark Green Village, halverwege tussen Denpasar en Ubud, ligt het Sharma Springs Bamboo House. Dit is een bouwwerk met 5 verdiepingen volledig gemaakt van bamboe.
Alle villa’s en bungalows in dit park zijn gemaakt van bamboe, maar de Sharma Springs is de indrukwekkendste. Het bouwwerk bestaat uit 4 slaapkamers (met airco en eigen badkamer) en een privezwembad. Er is plek voor 10 personen om in dit bamboehuis te verblijven. Daarnaast heb je ook de beschikking over een huishoudster en een butler.
Slapen in een hotel in een boomstronk
In het stadje Batu, niet ver van Malang in Oost-Java, staat het Pohon Inn Hotel. Dit is een gebouw wat wordt vormgegeven als een grote boomstronk.
Binnen is het restaurant weer opgezet als een jungle. Het hotel staat in een recreatiegebied waar ook een pretpark te vinden is. Vanuit veel kamers heb je een uitzicht op de berg Panderman en op de dierenverblijven van de Batu Secret Zoo.
Vliegtickets naar Indonesië
Indonesië is een land waar je met gemak 2 maanden doorheen kunt reizen. Vroeger moest je behoorlijk spaarpot plunderen om een ticket naar Indonesië te bekostigen.
Vandaag de dag hoeft dat allemaal niet zoveel meer te kosten. Al voor minder dan €450 is het mogelijk om een ticket te vinden. Uiteraard wel afhankelijk waar je naartoe vliegt. Een ticket naar Jakarta en Bali is al snel goedkoper dan een ticket naar Lombok. Over het algemeen is Jakarta weer goedkoper dan Bali om op aan te vliegen.
- Een andere tip is het weekend vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder.
- 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
- Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.
Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen.
Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en https://www.lowcostairlines.nl/indonesie/. De laatste link is vooral handig voor het zoeken naar binnenlandse vluchten binnen Indonesië.
Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere landen in Azië? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/azie/ voor nog meer blogs over dit prachtige continent.
Of heb je ervoor gekozen om specifiek alleen het eiland Bali te kiezen voor je vakantie en/of rondreis? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bali/ voor alle informatie specifiek over Bali.