Geschreven door 12:04 Europa

Een rondreis door de Baltische staten [Highlights + Tips] ??????

In de schaduw van Scandinavië, verstopt tussen Polen, Rusland en Wit-Rusland, vind je de Baltische staten. Een relatief onontdekt stukje Europa voor toeristen uit het westen.

Zonde, want de Baltische staten hebben met een veelzijdige natuur en cultuur een hoop te bieden voor de avontuurlijke reiziger. In slechts 2 uurtjes vlieg je vanaf Amsterdam of Eindhoven naar één van de drie landen.

Reisbegeerte neemt je mee op een prachtige rondreis door de Baltische staten.

Vreemde eend in de bijt

De Baltische staten mogen gerust opvallend genoemd worden. De drie landen behoorden tot de Sovjet-Unie, maar zijn geen Slavische landen. Estland is één van de weinige landen in Europa waar een van oorsprong niet-Europese taal wordt gesproken.

In Letland en Litouwen wordt Lets en Litouws gesproken, die behoren tot de alleroudste talen van Europa (samen met bijvoorbeeld Latijn).

Alle drie de landen hebben een rijke historie van welvaart, maar ook langdurige onderdrukking door met name het huidige Rusland.

In 1989 vormden inwoners van de drie staten een onafgebroken keten van mensen van het noordelijkste puntje van Estland tot het zuidelijkste puntje van Litouwen. Deze historische “Baltic Chain” was een vreedzaam protest tegen de Sovjet-overheersing en wordt nog altijd jaarlijks herdacht in de landen.

Inmiddels ontwikkelen de drie landen zich snel. De landen behoren tot de Europese Unie. Je betaalt er met de euro en met name de jongere inwoners spreken prima Engels.

Uitzicht over het sprookjesachtige Tallinn

Tallinn (Estland)

Voor een reis door de Baltische staten kun je het beste starten Estland (in het noorden) of Litouwen (in het zuiden). Reisbegeerte kiest voor het sprookjesachtige Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Je vliegt hier in ongeveer 2 uur naartoe via Amsterdam of Eindhoven.

Tallinn heeft één van de best bewaarde oude stadscentra ter wereld. De middeleeuwse binnenstad brengt spreekt tot de verbeelding. De volledige binnenstad is autovrij, dus je kunt er heerlijk rondwandelen en de vele straatjes en steegjes van de stad verkennen.

Een aanrader is een klein restaurantje onder het oude stadhuis, op het centrale plein van Tallinn. Hier kun je overheerlijke soep eten die op traditionele wijze is bereid.

Vergeet niet heerlijke soep te eten in het oude stadhuis (rechts op de foto)

Hoewel de binnenstad soms bijna als een themapark aanvoelt, blijft de stad ook authentiek. Vanaf verschillende uitzichtpunten (waaronder de hoogste kerktoren), heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Net buiten Tallinn vind je verschillende natuurgebieden die je met een excursie kunt bezoeken. Met name het bosrijke gebied van Põhja-Kõrvemaa is een aanrader.

Riga (Letland)

Letland ligt tussen Estland en Litouwen in en vormt de tweede stop van onze reis door de Baltische staten.

Riga wordt door velen gezien als de hoofdstad die het meeste wegheeft van een “klassieke” hoofdstad. De stad is grootser opgebouwd dan de andere twee hoofdsteden. Veel van de architectuur in Riga valt binnen de art-deco, wat de hoofdstad geliefd maakt onder architecten en liefhebbers hiervan.

Riga ligt aan de uitmonding van de Daugava rivier en wordt onder meer gekenmerkt door een imposante kerk. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Zwarthoofdenhuis, een oude gilde voor Duitse kooplieden in Riga.

Het uitzicht over Riga, de hoofdstad van Letland.

Riga is bovendien een goede stad om één van de vele (Russische) markten te bezoeken. Hier vind je spullen die je in Nederland niet snel tegenkomt op een rommelmarkt, zoals gasmaskers uit de Sovjettijd, (niet-werkende) wapens en zelfs oude paspoorten.

Een surrealistische ervaring, maar wel een interessante.

Vanuit Riga kun je wederom in diverse richtingen de natuur opzoeken. Met name in de herfst kleuren de bossen rond Riga prachtig oranje tot rood. Een adembenemend beeld en een absolute must als je in deze periode je reis maakt.

Vilnius (Litouwen)

Litouwen is het grootste land van de Baltische staten en wordt ingesloten door Letland, Rusland, Wit-Rusland en Polen. De hoofdstad is Vilnius, die met name wordt gekenmerkt door het imposante Kathedraalplein.

Op dit plein, in het hart van de stad, staat een enorme kloktoren en kathedraal, die iets wegheeft van het Pantheon in Rome.

Net als Riga en Tallinn, heeft ook Vilnius een groot historisch hart waar je eindeloos kunt ronddwalen.

Het immense Kathedraalplein van Vilnius (Litouwen)

Een aanrader is om een luchtballonvaart boven de stad te maken. Nergens in de wereld zijn er namelijk meer luchtballonnen per 1000 inwoners dan in Vilnius.

Een bijzondere bezienswaardigheid in Litouwen is de zogenaamde Heuvel der Kruizen. Op deze heuvel, in het noorden van het land, vind je meer dan 100.000 religieuze kruizen.

Voor gelovigen in heel Europa vormt de heuvel een bedevaartsoord. Over de oorsprong van de heuvel is niet veel bekend, maar aangenomen wordt dat de oudste kruizen ongeveer 200 jaar oud zijn.

Vanuit Vilnius kun je vervolgens een korte vlucht van zo’n 2 uur terugnemen naar Nederland.

Geniet van de Baltische staten!

Close