Geschreven door 18:55 Azië

Chiang Mai: een bron van cultuur, natuur en ontspanning ???

Chiang Mai, Thailand is misschien wel de favoriete stad van Reisbegeerte in Azië. De stad, gelegen in het noorden van Thailand, biedt een combinatie van een authentieke Thaise ervaring, maar ook voldoende mogelijkheden om de natuur in te duiken of een goed feestje. Chiang Mai is bovendien een goede uitvalsbasis om onder meer Pai te bezoeken.

Reisbegeerte neemt je mee op een citytrip naar Chiang Mai. Wij vertellen je wat anderen je niet vertellen: waar je moet zijn voor de lokale ervaringen, waar je de verborgen eettentjes vindt en waar je écht tot rust kunt komen.

Chiang Mai in het kort

Chiang Mai betekent letterlijk “Nieuwe Stad”, maar er is weinig nieuw aan deze bijna duizend jaar oude stad. In een ver verleden was Chiang Mai bijna vijfhonderd jaar de hoofdstad van het koninkrijk La Na, dat grofweg het noorden van het huidige Thailand besloeg.

Hoewel Chiang Mai een populaire bestemming is, wordt het met goede reden gezien als misschien wel de grootste parel van Thailand.

In de stad kun je toeristische bezienswaardigheden zonder moeite afwisselen met een lokale ervaring. Hoewel toeristisch, voelt het hier niet alsof je je door een menigte aan westerse toeristen hoeft te slaan.

Vanuit Chiang Mai kun je makkelijk de jungle in, prachtige watervallen vinden, bijzondere tempels bezoeken, maar ook heerlijk eten.

Met name het oude stadscentrum van Chiang Mai is beroemd. De stadsmuur is in een goede staat en de belangrijkste wegen van de stad lopen net buiten de stadsgracht en binnen de stadsgracht, in tegengestelde richting. Het geeft de stad een bijzondere sfeer en maakt navigeren eenvoudig.

Weer Chiang Mai

Hoewel Chiang Mai vrij noordelijk in Thailand is gelegen, vind je ook hier een tropisch klimaat. Het jaar rond daalt de temperatuur in principe niet onder de twintig graden, met uitzondering van sommige nachten.

Het weer van Chiang Mai wordt gekenmerkt door periodes van regen en relatief droge periodes. De beste reistijd voor Chiang Mai is tussen oktober en maart. Hiervoor is het de regentijd, wat betekent dat je, je raadt het al, veel regen hebt, maar ook een onprettig hoge luchtvochtigheid.

Vanaf ongeveer maart breekt het burning season aan in Chiang Mai. Hoewel het weer qua luchtvochtigheid en regen nog prettig is, kun je in deze periode beter niet in Chiang Mai zijn.

Tijdens het burning season worden de gewassen buiten Chiang Mai verbrand om de grond vruchtbaar te maken. De rook zakt naar de stad, waar je te maken krijgt met een enorme hoeveelheid smog.

Wat te doen in Chiang Mai

Chiang Mai heeft een hoop te bieden. Of je nou op zoek bent naar een feestje, cultuur of juist veel natuur: je kunt de stad goed als een uitvalsbasis gebruiken. Wij geven je vijf activiteiten die zeker niet mogen ontbreken aan je bezoek aan Chiang Mai.

1. Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Doi Suthep is een tempel boven op de Doi Suthep-berg. Meestal spreekt men dan ook simpelweg van “Doi Suthep”.

Je vindt de bekendste tempel van Chiang Mai bovenop de berg direct ten westen van de stad. Wij raden je aan om een scooter te huren en zelf omhoog te rijden.

De kwaliteit van de weg is erg goed en de route zelf is makkelijk te rijden, maar ook spectaculair. De rit naar boven neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je kunt aan de voet van het tempelcomplex parkeren.

Ben je geparkeerd, dan moet je nog wel aardig wat trappen op. De tempel en het uitzicht over de vallei is dit echter meer dan waard. Onderweg kun je nog een tussenstop maken bij Chiang Mai Zoo, een vrij mooie dierentuin.

Ook ben je in de buurt van een Hmong Village, waar het Hmong-volk woont. Dit etnisch Chinese bergvolk staat bekend om haar bijzondere gebruiken en uiterst kleurvolle kleding.

2. Chiang Mai Nightbazaar

De avondmarkt van Chiang Mai is extreem druk, maar het bezoeken waard. Baan je een weg door de locals en toeristen, maar geniet van de vele waren die verkocht worden: van typische Thaise kunst tot heerlijk eten: je vindt het overal.

Tijdens de avondmarkt wordt een groot deel van de historische binnenstad afgesloten voor auto’s en scooters, waardoor je breeduit over de straat kunt lopen.

Ga ook zeker de steegjes in, waar je vaker de locals vindt, maar ook bijzondere stalletjes.

3. Grand Canyon Chiang Mai

Zin om even te gaan zwemmen en af te koelen van de hitte? Grand Canyon Chiang Mai is een goede optie.

Net buiten de stad in het zuidwesten vind je de kliffen van de Grand Canyon. Hier kun je heerlijk zwemmen, maar ook gebruik maken van het leuke opblaasspeelpark in het water. Klinkt kinderlijk, maar geloof ons, het is leuk.

Let op: er wordt ook vaak van de kliffen gesprongen hier. Wij raden dit af vanwege de gebrekkige veiligheid. In 2016 kwam een Thaise jongen om als gevolg van een ongeval door onoplettendheid van de organisatie.

4. Avondje uit?

Zin in een feestje? Dat kan in Chiang Mai erg makkelijk. Een goede start is voor veel mensen de bar Zoe in Yellow, waar je kunt dansen, maar ook in de binnentuin kunt genieten van een drankje.

Nadat Zoe in Yellow rond twaalf uur sluit kun je doorgaan naar de club Spicy, of kiezen voor het chiquere Warm Up Bar. In deze laatste bar betaal je bijna Nederlandse prijzen en begeef je je minder onder de toeristen, maar meer onder de rijkere locals.

Wil je na de officiële sluitingstijd van het nachtleven in Chiang Mai nog door? Ga dan naar The Living Room, een paar straten verderop. Het is wel even zoeken, want de bar is verborgen met een garagedeur die maar een meter openstaat.

5. Watervallen buiten de stad

Buiten Chiang Mai vind je verschillende watervallen waar je kunt zwemmen en ontspannen tussen de locals.

De mooiste watervallen vind je op de weg richting Pai, wat betekent dat je ongeveer een half uur á één uur onderweg bent. Dat vinden wij zelf overigens de moeite waard, omdat ook de route leuk is.

6. Bokswedstrijd

Thaiboksen is de nationale sport van Thailand en ook in Chiang Mai erg groot.

In de stad vind je verschillende boksarena’s waar je met name rond de weekenden makkelijk een wedstrijd kunt bezoeken. De grootste arena vind je bij Tha Pae Gate, aan de oostkant van het oude centrum.

Tijdens je verblijf zul je bovendien regelmatig auto’s zien rondrijden die reclame maken voor aankomende wedstrijden.

7. Elephant Sanctuary

Net buiten Chiang Mai ligt de Elephant Sanctuary. Hier worden olifanten opgevangen die slachtoffer zijn geweest van dierenmishandeling.

Anders dan in andere delen in Thailand, kun je hier niet olifanten berijden (wat erg slecht is voor de olifant en we sowieso afraden).

In plaats hiervan help je verzorgers met het verzorgen van de olifanten en mag je ze helpen wassen. Een unieke ervaring. Boek wel tijdig, want er zijn meer mensen die graag een olifant helpen.

Chiang Mai hotel, resorts en hostels

Chiang Mai biedt een gezonde mix van toerisme en authenticiteit. Het is in de stad geen enkel probleem om een goed hotel of hostel te vinden. De volgende accommodaties kunnen we bij Reisbegeerte in elk geval aanraden:

  • Joy’s Hotel
  • Naga Hotel
  • Shangri-La Hotel Chiang Mai
  • Le Méridien Chiang Mai
  • Bodhi Serene Hotel

Ben je op zoek naar een gezellig hostel, dan zijn er ook meer dan voldoende mogelijkheden:

  • The Entaneer Poshtel
  • Hostel Lullaby
  • Why Not Hostel
  • Potae’s House
  • Bodega Party Hostel Chiang Mai
Close